Σαν Σήμερα|04.06.2024 00:00

Το θαύμα που περίμεναν οι εγκλωβισμένοι στρατιώτες στη Δουνκέρκη έγινε και είχε και ονοματεπώνυμο: Αδόλφος Χίτλερ!

Newsroom

Απεγνωσμένα περίμεναν τη διάσωση οι χιλιάδες στρατιώτες που είχαν εγκλωβιστεί στη Δουνκέρκη· ο Αδόλφος Χίτλερ… έκανε το θαύμα του

Στις 14:23 μιας ημέρας σαν σήμερα, 4 Ιουνίου του 1940 το Βρετανικό Ναυαρχείο ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση «DYNAMO» είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία. Στις ακτές της Αγγλίας είχαν αποβιβαστεί περισσότεροι από 338.000 Βρετανοί και Σύμμαχοι στρατιώτες.
«Οφείλουμε να μην προσδώσουμε σε αυτή τη διάσταση τα χαρακτηριστικά μίας νίκης. Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με εκκενώσεις.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε αυτή η διάσωση ήταν μία νίκη», είπε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ εκθέτοντας τα γεγονότα στο κοινοβούλιο.
Η Ιστορία κατέγραψε μια λάθος διαταγή, μια επική εκκένωση και η σκυτάλη πέρασε στους συνωμοσιολόγους: «Αν ο Χίτλερ είχε αιχμαλωτίσει τον Βρετανικό στρατό στη Δουνκέρκη…» Αν…

Η ευκαιρία που χάθηκε...

Ήταν 24 Μαΐου του 1940, πρωί. Οι Γερμανοί απείχαν μόνο 18 χιλιόμετρα από τη νίκη που θα τους άνοιγε τον δρόμο προς τα Βρετανικά Νησιά και όχι μόνο, όμως μια διαταγή του Χίτλερ άλλαξε την πορεία της Ιστορίας. Εκείνη την ημέρα, η ζυγαριά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Άγγλων.

Ψιλόβρεχε και ακόμα ο ουρανός ήταν σκοτεινός πάνω από τα υψώματα της Γαλλίας, όταν ο αγγελιαφόρος έφτασε με τη μοτοσυκλέτα του έξω από τη σκηνή του διοικητή Έβαλντ φον Κλάιστ. Ο στρατηγός πήρε τον κλειστό φάκελο από τον στρατιώτη, τον άνοιξε, έβαλε το μονόκλ στο δεξί μάτι του και διάβασε προσεκτικά: «Σταματήστε κάθε δραστηριότητα», έγραφε το τηλεγράφημα που ερχόταν από τον ίδιο τον Χίτλερ. Ο στρατηγός ταράχτηκε. Σκούπισε το νοτισμένο μέτωπό του και ζήτησε από τον στρατιώτη-αγγελιαφόρο να περιμένει. Μπήκε στη σκηνή του και έγραψε λιτά σ’ ένα χαρτί: «Επαναλάβατε την διαταγή».

Λίγα μέτρα πιο κάτω ο στρατηγός Χάιντς Γκουντέριαν, ο «Γρήγορος Χάιντς» ενημερώθηκε για το τηλεγράφημα του Χίτλερ και έδωσε διαταγή να σβήσουν οι μηχανές των «πάντσερ». Λίγες ώρες αργότερα η διαταγή του Χίτλερ επαναλαμβάνεται λιτά με ύφος που δεν επιδέχεται αντίρρηση: «Παραμείνατε στις θέσεις σας. Περιμένετε νεότερη διαταγή».

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Δουνκέρκη βρισκόταν εγκλωβισμένος και σχεδόν τρομαγμένος ολόκληρος ο βρετανικός στρατός πεζικού και οι σύμμαχοί τους. Άγγλοι, Γάλλοι και Βέλγοι στρατιώτες ευελπιστούσαν σ’ ένα θαύμα για να διασωθούν. Μπροστά τους φουρτουνιασμένη θάλασσα και πίσω μανιασμένα «πάντσερ» και πάνοπλες γερμανικές στρατιές. Και το θαύμα ήρθε από τον ίδιο τον Χίτλερ!

Το τηλεγράφημα του Χίτλερ που θα διατάξει προέλαση ξανά, θα έρθει τρεις μέρες μετά, όταν θα είναι πια πολύ αργά για τους Γερμανούς. Η Επιχείρηση Ντινάμο θα έχει επιτύχει απόλυτα: την πρώτη μέρα διέφυγαν 7.669 στρατιώτες, αλλά μέχρι το τέλος της όγδοης ημέρας, 338.226 στρατιώτες διασώθηκαν από έναν στόλο περισσότερων από 800 μικρών πλοίων. Επίσης μεγάλος αριθμός στρατιωτών επιβιβάστηκε σε 39 βρετανικά αντιτορπιλικά, τέσσερα καναδικά, και τουλάχιστον τρία αντιτορπιλικά του γαλλικού ναυτικού. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις άρχιζε για τους Ναζί και ο ίδιος ο Χίτλερ ήταν υπεύθυνος για το τι θα επακολουθούσε…
To 2017 ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν αποτύπωσε εξαιρετικά την Επιχείρηση Ντινάμο στο σελιλόιντ.

Αδόλφος Χίτλερειδήσεις τώρασαν σημεραΑγγλίαΒ' Παγκόσμιος Πόλεμος