Σαν Σήμερα|10.06.2024 00:00

Ποιους 10 διάσημους βρήκε ο θάνατος μια μέρα σαν σήμερα – Βάρβαρες σφαγές από τους Ναζί

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, ο θάνατος επισκέπτεται διάσημους και σπουδαίους ανθρώπους που άφησαν βαθύ το χνάρι τους στην Ιστορία.

Οι στρατηγοί: Μέγας Αλέξανδρος, Φρειδερίκος Α’ Βαρβαρόσα, Έριχ φον Μάσταϊν.
Οι καλλιτέχνες: Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Ρέι Τσαρλς, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Γιάννης Μαρκόπουλος. Και ακόμα: Τζιάκομο Ματεότι, Ξενοφών Ζολώτας, Στέλιος Σκευοφύλακας και Παύλος Γιαννακόπουλος.

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα οι Ναζί προέβησαν σε τρεις ιδιαζόντως ειδεχθείς σφαγές αμάχων σε τρεις χώρες με περίπου 1216 νεκρούς: το 1942 το χωρίο Λίντιτσε της Τσεχίας σβήνεται από τον χάρτη, το 1944 συντελείται σφαγή στο χωριό της Γαλλίας Oradour-sur-Glane, ενώ την ίδια μέρα, νοτιότερα, στον νομό Βοιωτίας, στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα η σφαγή του Διστόμου!

Και ας δούμε, έτσι με λίγες λέξεις ποιους διάλεξε ο θάνατος μια μέρα σαν σήμερα 10 Ιουνίου του…
323 π.Χ.: Μέγας Αλέξανδρος και τι να γραψεις σε μια αράδα; Ένας από τους σπουδαιότερους στρατηλάτες της Ιστορίας, αρκεί; Σίγουρα όχι. Ο Αλέξανδρος κατέκτησε τον μισό τότε γνωστό κόσμο και πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες: ο ιστορικός Αρριανός γράφει ύπαρξη φημών για δηλητηρίαση, όμως πιθανότερη αιτία θανάτου έχει επικρατήσει ο ελώδης πυρετός ή ο τύφος.

1190: Ο Φρειδερίκος Α’ Βαρβαρόσσα, (Μπαρμπαρόσα στα ελληνικά…) αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατά την εξέλιξη της Γ’ Σταυροφορίας πνίγηκε κολυμπώντας σε ποτάμι· η Σταυροφορία ματαιώθηκε…
1973: Ο Έριχ φον Μάνσταϊμ ήταν στρατάρχης της Βέρμαχτ κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο· θεωρείται ως ένας από τους ευφυέστερους ηγέτες. Ο Μάνσταϊμ ήταν ο στρατιωτικός που ουσιαστικά εκπόνησε το σχέδιο εισβολής στη Γαλλία παρακάμπτοντας την διάσημη Γραμμή Μαζινό. Ο Μάνσταϊμ εισέβαλλε στη Σοβιετική Ένωση· τιμήθηκε μετά το τέλος του πολέμου.
Θνητών όλβιος εις το τέλος ουδείς…

Και συνεχίζουμε: Το 1924 απάγεται και δολοφονείται από φασίστες ο Ιταλός νομικός και σοσιαλιστής πολιτικός Τζιάκομο Ματτεότι.
το 1982 πεθαίνει ο Γερμανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ). Το 2004 παραδίδεται στο επέκεινα ο 100χρονος Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός, τρεις φορές διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και Πρωθυπουργός της χώρας! Την ίδια χρονιά «φεύγει» ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης της σόουλ Ρέι Τσαρλς, 2ος στη λίστα του έγκριτου περιοδικού Rolling Stone με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών! Το 2009 πεθαίνει ο αγαπητός βετεράνος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και της Εθνικής Στέλιος Σκευοφύλακας. Το 2016 φεύγει από τη ζωή ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος (Αχ αυτή η γυναίκα μου, Ο κύριος Συνήγορος, Ορκιστείτε παρακαλώ κ.ά.). Το 2018 πεθαίνει ο επιχειρηματίας και εμβληματικός πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Παύλος Γιαννακόπουλος και τέλος το 2023 μας αποχαιρετά ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.
Mors ultima ratio…

σαν σημεραειδήσεις τώραθάνατος