Σαν Σήμερα|11.06.2024 00:00

Η παραίτηση Καραμανλή για το ταξίδι της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου…

Newsroom

Παραίτηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και η Ελλάδα σε περιπέτεια γιατί; Για το ταξίδι της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία

Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο διάρκειας στην εξουσία τα τελευταία χρόνια. Η ΕΡΕ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μετρούσε οκτώ χρόνια στο πηδάλιο της Ελλάδας και θα πήγαινε το σκάφος και πιο μακριά αν…
Αν μια μέρα σαν σήμερα, 11 Ιουνίου του 1963 δεν υπέβαλλε την παραίτηση του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον βασιλιά Παύλο, που δίχως συζήτηση την αποδέχτηκε.

Γιατί όλα αυτά; Η αφορμή, ήταν το γεγονός ότι ο Καραμανλής απαιτούσε την αναβολή της επίσκεψης της βασιλικής οικογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο επικαλούμενος κίνδυνο επεισοδίων. Τα δυσάρεστα περιστατικά που είχαν συνοδεύσει την ιδιωτική επίσκεψη της βασίλισσας Φρειδερίκης στο Λονδίνο τον προηγούμενο Απρίλιο ήταν ακόμη νωπά.
Από την άλλη, ο βασιλιάς Παύλος θεωρούσε ότι επρόκειτο για μια επίσκεψη ρουτίνας με ιδιαίτερη όμως σημασία για το βασιλικό ζεύγος, αφού πάντοτε η επαφή με τη βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ιδιάζουσας σημασίας για τους εστεμμένους ανά τον Κόσμο…

Η Ελλάδα εκείνον τον καιρό βίωνε πολιτική κρίση (τι σπάνιο…), όταν η Ένωση Κέντρου αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών Βίας και Νοθείας του 1961 και είχε κηρύξει τον Ανένδοτο Αγώνα. Και ανάμεσα σε αυτά εμφανίστηκαν τα σημάδια των δυσχερών σχέσεων Καραμανλή-Παλατιού, ή πιο σωστά Καραμανλή-Φρειδερίκης!

Η προικοδότηση της πριγκίπισσας Σοφίας (θα παντρευόταν τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος) από το ελληνικό Δημόσιο είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια έντονη όπως προκαλούσε κατά καιρούς και η βασιλική χορηγία. Επίσης, ο λόγος του Βασιλιά, τον Μάρτιο του 1962 προς αξιωματικούς του στρατού που αναφερόταν σε ειδική σχέση του Στέμματος με τις ένοπλες δυνάμεις προέβαλλε συνταγματικά θέματα.

Ο Καραμανλής, με επιστολή του προς τον Παύλο στις 3 Οκτωβρίου 1962, έθετε όλα αυτά τα ζητήματα και ζητούσε τον διορισμό ενός «εμπείρου συμβούλου» στο Παλάτι· απορρίφθηκαν οι εισηγήσεις του μετ’ επαίνων…Και η διαμάχη Παλατιού-Κυβέρνησης πήρε, με τον χρόνο, ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η δολοφονία του ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 προκάλεσε περεταίρω ένταση στις σχέσεις. Κι όταν προέκυψε η διαφωνία του Καραμανλή με τον Παύλο σχετικά με την επίσκεψη στο Λονδίνο, μια απλή υπόθεση μετατράπηκε σε μείζον πολιτικό θέμα.

Ο Καραμανλής παραιτήθηκε και σχεδόν μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του, έφυγε στη Ζυρίχη για «προσωπικούς λόγους» αφού μεταβίβασε την ηγεσία του Κόμματός σε τριμελή επιτροπή: Κανελλόπουλο, Παπαληγούρα, Ροδόπουλο». Και στις εκλογές η ΕΡΕ δεν νίκησε. Και έξι μήνες μετά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα έφευγε- σαν κλέφτης- από την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η Φρειδερίκη ήταν εκείνη που είχε αποπέμψει τον Πρωθυπουργό. Ο Καραμανλής δεν παραιτήθηκε, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση!

σαν σημεραελληνική κυβέρνησηβασιλιάςειδήσεις τώραΚωνσταντίνος Καραμανλής