Έπειτα από πολύνεκρη μάχη οι Βούλγαροι τρέπονται σε φυγή από τη Δοϊράνη
NewsroomΗ Μάχη της Δοϊράνης ήταν πολύνεκρη, αλλά και καθοριστική, αφού έτρεψε σε φυγή τους Βούλγαρους από την περιοχή.
Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος μαινόταν, το καλοκαίρι είχε τυλίξει τα μακεδονικά χώματα με τη θέρμη της προσμονής και ο Ελληνικός Στρατός ακόμα πανηγύριζε τη νίκη του στη Μάχη του Κιλκίς Λαχανά.
Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Ιουνίου του 1913, έπειτα από διαταγή του βασιλιά-αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου τα ελληνικά στρατεύματα κινήθηκαν προς τη λίμνη Δοϊράνη, όπου ήταν ισχυρό κέντρο ανεφοδιασμού του βουλγαρικού στρατού, που εκμεταλλεύονταν το σιδηροδρομικό δίκτυο.Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, η Δοϊράνη είχε καταληφθεί αμαχητί από το σερβικό ιππικό, τον Οκτώβριο του 1912.
Ο Αντικειμενικός Σκοπός των Ελλήνων, το 1913, μετά τη Μάχη του Κιλκίς, ήταν η ταχεία προέλαση και κατάληψη του όρους Κερκίνη (Μπέλες), ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.
Στην πρώτη φάση της μάχης, μια Βουλγαρική Μεραρχία κατέλαβε την προς τα νότια της Δοϊράνης περιοχή, με σκοπό να καλύψει την υποχώρηση του βουλγαρικού στρατού. Τμήμα του ελληνικού στρατού εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της και ύστερα από επτάωρη μάχη κατόρθωσε να την απωθήσει από τα κατεχόμενα υψώματα και να την τρέψει σε φυγή προς την κατεύθυνση της Στρώμνιτσας.
Ο Ελληνικός Στρατός αιχμαλώτισε μεγάλο αριθμό Βουλγάρων, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που στην προσπάθειά τους να διαφύγουν πνίγηκαν στη λίμνη. Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε 1300 νεκρούς και τραυματίες.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή