Σαν Σήμερα|30.06.2024 00:00

Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών: όταν ο Χίτλερ ξεσκαρτάρισε τους φίλους του

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 30 Ιουνίου του 1934, που η Ιστορία θα εντάξει στα αιματοβαμμένα της κεφάλαια με τον τίτλο: Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών. Ήταν η νύχτα που ξημέρωσε την επομένη για τον Χίτλερ, ξεσκαρτάροντας τους φίλους του…

Σε ένα τυπικό βαυαρικό πανδοχείο που ήταν γραφτό να περάσει στην Ιστορία εκείνη τη νύχτα της 30ής Ιουνίου, βρισκόταν το άνθος της ηγεσίας των SΑ (Sturmabteilung: παραστρατιωτική πτέρυγα του Ναζιστικού Κόμματος) από ολόκληρη τη Γερμανία.

Οι διαβόητοι Φαιοχίτωνες, τα μαχητικά τμήματα του ναζιστικού κόμματος πού υπό την αρχηγία του λοχαγού Ερνστ Ρεμ είχαν συμβάλει με τους τραμπουκισμούς και την κτηνώδη τρομοκρατία τους στο να γίνει ο Αδόλφος Χίτλερ καγκελάριος πριν από ενάμιση χρόνο, είχαν συγκαλέσει συνέδριο σε ένα ειδυλλιακό τόπο, στο Μπαντ Βισζέε. Πολλοί από τους σημαντικότερους ηγέτες μαζί και ο ίδιος ο Ρεμ, ο παχουλός, κοντός άνδρας με τον παχύσαρκο λαιμό, το κόκκινο πρόσωπο με τις ουλές και τα μάτια του χοίρου, που χαρακτηριζόταν ως ιδιαίτερα σκληρός και παράτολμος, αλλά και φανατικός ομοφυλόφιλος, βρίσκονταν εκεί από την προηγούμενη.

Οι αξιωματούχοι των SA περίμεναν πως στο συνέδριό τους θα παρευρεθεί και ο Φίρερ για να λυθούν οι παρεξηγήσεις, όπως τους είχε υποσχεθεί και πράγματι ο Φίρερ είχε φτάσει στο πανδοχείο λίγες ώρες πριν από το συνέδριο, όχι όμως για να συναντήσει τους δυσαρεστημένους παλιούς συνεργάτες του, αλλά για να τους εξοντώσει!

Η Επιχείρηση Κολίμπρι

Τα SΑ είχαν καταντήσει κίνδυνος για το ναζιστικό καθεστώς και έτσι με διαταγή του Χίτλερ είχε τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Κολίμπρι», το σχέδιο που προέβλεπε την εξόντωσή τους! Ο Χίτλερ είχε φτάσει στο Μόναχο πριν από τα χαράματα και ανέλαβε αυτοπροσώπως την εκτέλεση του σχεδίου. Όλα εκτυλίχθηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα. Άνδρες των SS με αλαλαγμούς εισέβαλαν στους διαδρόμους του πανδοχείου σπάζοντας τις πόρτες, σέρνοντας- κυριολεκτικά- έξω τους ανυποψίαστους επικεφαλής των SA. Και ακολούθησε σφαγή ανηλεής!

Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά, στις 13 Ιουλίου του 1934 ο Χίτλερ ανακοίνωσε στον γερμανικό λαό ότι 61 άνθρωποι εκτελέστηκαν ως ένοχοι για «εναντίον του συνωμοσία», 13 σκοτώθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να αποφύγουν τη σύλληψη και 3 αυτοκτόνησαν. Σύνολο 77 και ανάμεσά τους ο πιστός φίλος του Χίτλερ, ο Ερνστ Ρεμ! Πολλοί ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό των εκτελεσθέντων σε 400!
«Η Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», αναφέρεται σε ένα επεισόδιο από τους θρύλους του Βασιλιά Αρθούρου, αλλά και ο ύμνος των SA έλεγε σε κάποιο στίχο του: «Τροχίστε τα μεγάλα μαχαίρια σας στο αγκωνή του πεζοδρομίου»…

δολοφονίεςσαν σημεραειδήσεις τώραΑδόλφος ΧίτλερΝαζίΓερμανία