Ένα έγκλημα πολέμου για το οποίο οι θύτες του, οι Ιάπωνες, δεν ζήτησαν, ποτέ συγγνώμη
NewsroomΗ Ιστορία την έχει καταγράψει στο βιβλίο της ως ο Βιασμός της Ναντσίνγκ! Είναι η σφαγή 300.000 ανθρώπων από τον ιαπωνικό στρατό· η Ιαπωνία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για εκείνο το έγκλημα πολέμου.
Μια μέρα, σαν τη σημερινή, 7 Ιουλίου του 1937 πέφτει η πρώτη τουφεκιά του Β’ Σινοϊαπωνικού Πολέμου και η Ιαπωνία εισβάλει στην Κίνα. Σύντομα ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός Στρατός θα δείξει ότι έχει την υπεροπλία και την ισχύ και επίσης σύντομα θα δείξει στους αντιπάλους του το σκοτεινό πρόσωπο της βίας, της απανθρωπιάς, της αθλιότητας.
Μετά την κατάληψη της Ναντσίνγκ (πρωτεύουσα της επαρχίας Γιανγκσού) στις 13 Δεκεμβρίου 1937 οι Ιάπωνες επιδόθηκαν σε μια - χωρίς έλεος- σφαγή αμάχων, αλλά και στρατιωτών. Ο αριθμός των Κινέζων που σκοτώθηκαν στη σφαγή έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 100.000 έως και 300.000.
Η καταστροφή της Ναντσίνγκ- η οποία ήταν η πρωτεύουσα των Κινέζων Εθνικιστών από το 1928 έως το 1937- διατάχθηκε από τον Ματσούι Ιβάνε, τον στρατηγό του Ιαπωνικού Μετώπου Κεντρικής Κίνας που κατέλαβε την πόλη.
Οι έξι εβδομάδες που ακολούθησαν έμειναν στην Ιστορία ως «Ο βιασμός της Ναντσίνγκ», και αποτελούν ένα από τα πλέον ειδεχθή κεφάλαια στις σελίδες της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τις επόμενες εβδομάδες μετά την κατάληψη της πόλης, Ιάπωνες στρατιώτες εκτέλεσαν τις εντολές του Ματσούι... με περισσή αποφασιστικότητα και ζήλο: διέπραξαν πολυάριθμες μαζικές εκτελέσεις και δεκάδες χιλιάδες βιασμούς. Ο στρατός λεηλάτησε και έκαψε τις γύρω πόλεις, αλλά και την Ναντσίνγκ, καταστρέφοντας περισσότερο από το ένα τρίτο των κτιρίων της.
Λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατηγός Ματσούι Ιβάνε και ο αντιστράτηγος που είχε προσωπικά συμμετάσχει σε εκτελέσεις, δολοφονίες και βιασμούς Τανί Χισάο κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο και εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού. Ο Ματσούι παραδέχτηκε ότι γνώριζε κάποια «μεμονωμένα εγκλήματα» που διαπράχθηκαν από μεμονωμένους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, λεηλασιών και δολοφονιών, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχαν γίνει σφαγές μεγάλης κλίμακας στην πόλη.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες