Σαν Σήμερα|09.07.2024 00:00

Απόβαση στη Σικελία και οι Σύμμαχοι μετά την επιτυχία τους διαπράττουν σφαγές, βιασμούς και λεηλασίες!

Newsroom

H Απόβαση στη Σικελία ήταν κομβικής σημασίας για τους Συμμάχους, που όμως μετά την επιτυχία τους προέβησαν σε σφαγές, βιασμούς και λεηλασίες!

Ήταν περίπου ένας χρόνος πριν από την κομβικής σημασίας Απόβαση στη Νορμανδία· μια μέρα σαν σήμερα 9 Ιουλίου του 1943, συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Σικελία. Η Επιχείρηση Χάσκι «δάγκωσε» ένα από τα ισχυρά μέλη του Άξονα, την Ιταλία, και όχι μόνο.

Η όλη επιχείρηση άρχισε με μια μεγάλη αποβατική ενέργεια με σκάφη και αεροπλάνα· ακολούθησε χερσαία επιχείρηση διάρκειας έξι εβδομάδων, και έπειτα, σταδιακά εξελίχθηκε η ιταλική εκστρατεία μετην οποία εκδιώχθηκαν οι Ναζί από το ιταλικά εδάφη. Η Επιχείρηση Χάσκι ξεκίνησε τη νύχτα 9 προς 10 Ιουλίου του 1943 και τελείωσε στις 17 Αυγούστου.

Ο στόχος επετεύχθη: οι Σύμμαχοι έδιωξαν τις αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις του Άξονα από το νησί και οι θαλάσσιοι δρόμοι της Μεσογείου άνοιξαν για τα συμμαχικά εμπορικά πλοία για πρώτη φορά από το 1941. Εκείνα τα γεγονότα οδήγησαν στην ανατροπή του Ιταλού δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι στις 25 Ιουλίου και στην εισβολή των Συμμάχων στην Ιταλία στις 3 Σεπτεμβρίου.
Για να αποσπάσουν την προσοχή των δυνάμεων του Άξονα, και ει δυνατόν να εκτρέψουν κάποιες από τις δυνάμεις τους σε άλλες περιοχές, οι Σύμμαχοι οργάνωσαν αρκετές επιχειρήσεις εξαπάτησης με πιο διάσημη και επιτυχημένη την Επιχείρηση Κιμάς.

Αποδυνάμωση στο Ανατολικό Μέτωπο

Ο Αδόλφος Χίτλερ, υποχρεώθηκε τότε να ακυρώσει μεγάλη αντεπίθεση στο Κουρσκ (η μάχη στη Ρωσία ήταν σε εξέλιξη από τις 5 Ιουλίου) και εξέτρεψε ισχυρές δυνάμεις προς την Ιταλία, εξέλιξη ολέθρια για τους Γερμανούς: η μείωση της γερμανικής δύναμης στο Ανατολικό Μέτωπο έφερε την ήττα για τους Ναζί στην μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων της Ιστορίας και κομβικής σημασίας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και- ένα χτύπημα ακόμα- η κατάρρευση της Ιταλίας άλλαξε τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα το 1/5 του γερμανικού στρατού να εκτραπεί από την ανατολική στη νότια Ευρώπη.

Κατά την Απόβαση στη Σικελία, οι απώλειες των Συμάχων καταγράφηκαν ως εξής: η 7η Στρατιά των ΗΠΑ έχασε 8.781 άνδρες (2.237 νεκροί ή αγνοούμενοι, 5.946 τραυματίες και 598 αιχμάλωτοι), ενώ η Βρετανική 8η Στρατιά υπέστη 11.843 απώλειες (2.062 νεκροί ή αγνοούμενοι, 7.137 τραυματίες και 2.644 αιχμάλωτοι). Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχασε 546 ανθρώπους και μέτρησε 484 τραυματίες και το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας έχασε 314 άνδρες, 411 τραυματίες και είχε και τέσσερις αιχμαλώτους. Η USAAF ανέφερε 28 νεκρούς, 88 αγνοούμενους και 41 τραυματίες, ενώ οι καναδικές δυνάμεις είχαν υποστεί 2.310 απώλειες, εκ των οποίων 562 σκοτώθηκαν, 1.664 τραυματίστηκαν και 84 αιχμαλωτίστηκαν.

Σφαγές αμάχων και βιασμοί!

Αμέσως μετά την απόβαση των Συμμάχων, αναφέρθηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες αμερικανικά στρατεύματα σκότωσαν αμάχους: σφαγή στη Vittoria, όπου σκοτώθηκαν 12 πολίτες, στο Agrigento, και στο Canicatti κατά την οποία ο αντισυνταγματάρχης Τζορτζ Χέρμπερτ ΜακΚέφρι άνοιξε πυρ εναντίον άμαχου πληθυσμού που επιχειρούσε να λεηλατήσει ένα εργοστάσιο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Επίσης οι Ιταλοί αναφέρουν έναν σημαντικό αριθμό βιασμών που διαπράχθηκαν από αμερικανούς και γάλλους στρατιώτες. Τέλος στα καναδικά στρατεύματα προσάπτονται λεηλασίες, πυροβολισμοί κατά αμάχων και ένας ομαδικός βιασμός στην Piazza Armerina. Homo homini lupus…

ειδήσεις τώραΣικελίασαν σημερααπόβασηΒ' Παγκόσμιος Πόλεμος