Σαν Σήμερα|10.07.2024 00:00

Πρώτος τελικός Euro με δυο εθνικές ομάδες που δεν υπάρχουν πια – Ούτε 20.000 θεατές στο γήπεδο!

Newsroom

Δυο εθνικές ομάδες που σήμερα δεν υπάρχουν, ελάχιστοι θεατές στο γήπεδο και πρώτος τελικός Euro… Σε τέσσερις ημέρες πέφτει η αυλαία του Euro 2024 και οι φίλοι του ποιοτικού ποδοσφαίρου, θα περιμένουν δυο καλοκαίρια για να απολαύσουν, τότε, Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όμως, μια μέρα σαν σήμερα, 10 Ιουλίου του 1960 παιζόταν η τελευταία παράσταση του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, όπως ονομαζόταν τότε το Euro με την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης να μονομαχεί με τους Γιουγκοσλάβους για το τρόπαιο. Να σημειώσουμε πως και τα δύο κράτη δεν υπάρχουν πλέον!

Εκείνος ο πρώτος τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είχε διεξαχθεί στο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού και τον είχαν παρακολουθήσει περίπου 18.000 θεατές· γήπεδο σχεδόν άδειο! Οι Γάλλοι επιθυμούσαν δυτικοευρωπαϊκή αίγλη στον τελικό και όχι μυστηριώδεις ομάδες από την κομμουνιστική Ευρώπη και όταν η Εθνική της χώρας τους αποκλείστηκε, προτίμησαν βόλτα στον Σηκουάνα και στα Καφέ του…

Οι συμμετέχοντες θα αγωνίζονταν εντός και εκτός έδρας μέχρι τους ημιτελικούς. Οι ομάδες της τελικής 4αδας θα έπαιζαν σε αγώνες νοκ άουτ σε ουδέτερο γήπεδο, που επιλέχτηκε αφού έγιναν γνωστοί οι αντίπαλοι.
Στο τουρνουά συμμετείχαν μόλις 17 ομάδες (Η Ισπανία του Φράνκο αποχώρησε στον αρνούμενη να ταξιδέψει στη Σοβιετική Ένωση λόγω πολιτικών διαφορών) με τις Μεγάλες Δυνάμεις του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου: Αγγλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία να γυρίζουν την πλάτη στη διοργάνωση.

Η Σοβιετική Ένωση είχε φθάσει στον τελευταίο αγώνα ξεπερνώντας τα εμπόδια των «ομόσταυλων» Ουγγαρίας και Τσεχοσλοβακίας. Οι Γιουγκοσλάβοι προηγήθηκαν, αλλά δεν ξέφυγαν από την κατάρα των μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, τότε, που «έδειχνε» πως όποιος χαμογελούσε πρώτος, στο τέλος έκλαιγε (τελικοί Μουντιάλ 1934, 1950, 1954, 1958!). Οι Σοβιετικοί ισοφάρισαν και με ηγέτη τον θρυλικό τερματοφύλακα Λεβ Γιασίν οδήγησαν τον αγώνα στην παράταση όπου οι Σοβιετικοί πέτυχαν το γκολ της νίκης. Ήταν το πρώτο και το τελευταίο ποδοσφαιρικό τρόπαιο για τη Σοβιετική Ένωση (και τη Ρωσία μετά τη διάλυση της κομμουνιστικής αυτοκρατορίας). Ήταν η πρώτη και η τελευταία συμμετοχή των Γιουγκοσλάβων σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης (και της μετέπειτα Σερβίας).

Καθένας από τους νικητές έλαβε 200 δολάρια χρηματικό έπαθλο και η ομάδα της ΕΣΣΔ γιόρτασε την επόμενη μέρα του τελικού σε δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο του Άιφελ. ‘Όταν οι νικητές επέστρεψαν στη Μόσχα, ο Χρουτσόφ τους είχε προετοιμάσει λαμπρή παρέλαση στο Στάδιο Λένιν. Και από τότε πέρασαν 64 χρόνια, ο κομμουνισμός κατέρρευσε και το Ποδόσφαιρο παραμένει ο απόλυτος μονάρχης των ομαδικών αθλημάτων! Καλό τελικό την Κυριακή…

σαν σημεραEuroτελικόςποδόσφαιροειδήσεις τώρα