Σαν Σήμερα|11.07.2024 00:00

Έκρηξη αποθηκευμένων πυρομαχικών σε κοντέινερ σκοτώνει 13 ανθρώπους στην Κύπρο

Newsroom

Έκρηξη πυρομαχικών σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Κύπρο, σκοτώνει 13 ανθρώπους, τραυματίσει ακόμα 60, βυθίζει τη Μεγαλόνησο στο σκοτάδι και οδηγεί στη φυλακή ανώτατους αξιωματικούς.

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους· ανάμεσά τους τέσσερις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, τρεις κληρωτοί ναύτες και έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ. Η έκρηξη των πυρομαχικών στη ναυτική βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί ήταν καταστροφική.

Τα πυρομαχικά είχαν κατασχεθεί το 2009 από το εμπορικό πλοίο «Monchegorsk», που τα μετεφερε από το Ιράν στη Συρία. Το υλικό που κατασχέθηκε φυλασσόταν στο Μαρί. Το φορτίο περιλάμβανε 98 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) και 231 πακέτα. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα ευρήματα της, και ενημέρωσε επίσης πως η Κύπρος δεν διαθέτει την ικανότητα, ούτε τις υποδομές για την φύλαξη του επικίνδυνου φορτίου. Ο ΟΗΕ απάντησε πως έπρεπε να παραμείνουν τα εκρηκτικά στην Κύπρο μέχρι νεωτέρας… Ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποφάσισε την φύλαξη του φορτίου από την Εθνική Φρουρά και τη μεταφορά του στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Το επικίνδυνο φορτίο ζύγιζε περίπου 1500 τόνους και τοποθετήθηκε πάνω σε ισχυρή τσιμεντένια βάση. Τα κοντέινερ στοιβάχτηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε η πόρτα τους να μην είναι προσβάσιμη, ενώ ο χώρος περιφράχτηκε με συρματόπλεγμα. Καλά ως εδώ, αλλά… Αλλά τέτοιου είδους αποθηκευμένα υλικά επί μακρό χρονικό διάστημα, απαιτούν προστασία από έκθεση στον ήλιο, συνεχή αερισμό, χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχής ελέγχους της υγρασίας και εύκολη πρόσβαση για επιθεωρήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό. Και το φονικό υλικό «ξεχάστηκε» στην Κύπρο, παρ’ όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διώξει τα εκρηκτικά από το νησί.

Δυο χρόνια μετά, αρχές Ιουλίου του 2011 αναφέρθηκαν αλλοιώσεις σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια, όπου ήταν αποθηκευμένα τα πυρομαχικά. Διατάχτηκε έρευνα, εκδόθηκε συναγερμός, οι υπεύθυνοι έλαβαν μέτρα, όμως το «κακό» δεν αποτράπηκε. Μια μέρα σαν σήμερα 11 Ιουλίου του 2011, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, προκλήθηκε φωτιά και έπειτα έκρηξη που σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 63, ενώ καταστράφηκε και η κύρια ηλεκτροπαραγωγός μονάδα του νησιού στο Βασιλικό και διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος!

Την επομένη, ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς παραιτήθηκαν. Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, δυο χρόνια μετά, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση και πέθανε εκτίοντας την ποινή του. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (στρατηγός εν αποστρατεία όταν καταδικάστηκε) Πέτρος Τσαλικίδης κρίθηκε ένοχος από το Στρατοδικείο της Αθήνας και καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών πρωτόδικα· άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Τα θύματα κηδεύτηκαν δημοσία δαπάνη…

τραγωδίαΚύπροςσαν σημερανεκροίέκρηξηειδήσεις τώρα