Σαν Σήμερα|14.07.2024 00:00

Μπορεί να προκληθεί πόλεμος από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Και όμως συνέβη!

Newsroom

Πόλεμος με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Έτσι ακριβώς!

Από μήνες οι σχέσεις Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας ήταν τεταμένες λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων, κυρίως στο ζήτημα της μετανάστευσης από το Ελ Σαλβαδόρ στην Ονδούρα . Για την ώρα επικρατούσε ψυχραιμία και σύνεση. Όμως όταν στη μέση μπαίνει το ποδόσφαιρο και μάλιστα στην αμερικανική ήπειρο, ποιος έχασε την ψυχραιμία να τη βρουν εκεί;

Καλοκαίρι του 1969 και προκριματικός αγώνας για τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, που τους περίμενε το Μεξικό. Η  Ονδούρα υποδέχτηκε το Ελ Σαλβαδόρ στην Τεγκουσιγκάλπα και νίκησε τους αντιπάλους της 1-0. Έγιναν κάποια επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς, αλλά ήταν χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Η ρεβάνς στο Σαν Σαλβαδόρ, ήταν σε κλίμα πολεμικό: Νίκησε η γηπεδούχος 3-2, αλλά «έπεσαν κορμία», που λένε… Έγιναν επεισόδια σοβαρά και στις κερκίδες και στον αγωνιστικό χώρο! Και αφού είδαν ότι νεκροί δεν υπάρχουν είπαν να παίξουν κι έναν τρίτο αγώνα για να κλείσει ο κύκλος. Στο ματς κατάταξης που έγινε στην Πόλη του Μεξικούτο Ελ Σαλβαδόρ νίκησε το αποφασιστικό τρίτο παιχνίδι με 3-2 στην παράταση!

Την ίδια ημέρα, το Ελ Σαλβαδόρ διέκοψε όλους τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ονδούρα, δηλώνοντας ότι «…η κυβέρνηση της Ονδούρας δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την τιμωρία αυτών των εγκλημάτων που συνιστούν γενοκτονία ούτε έχει δώσει εγγυήσεις για αποζημίωση ή αποζημίωση για τις ζημίες που προκλήθηκαν στους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ». Μια μέρα σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου του 1969, ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ επιτέθηκε στην Ονδούρα. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, η οποία επιτεύχθηκε στις 20 Ιουλίου, ενώ ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ αποσύρθηκε στις αρχές Αυγούστου. Σκοτώθηκαν, μέσα σε τέσσερις μέρες, περίπου 3.000 άνθρωποι! Για την Ιστορία να πούμε ότι Το Ελ Σαλβαδόρ πήγε στο Μουντιάλ, μέτρησε τρεις ήττες από ΕΣΣΔ, Μεξικό και Βέλγιο, δεν πέτυχε ούτε γκολ, δέχτηκε 9 και γύρισε να συνεχίσει τα ντέρμπι με την Ονδούρα… Αυτό είναι το ποδόσφαιρο: Πόλεμος! 

πόλεμοςΕλ Σαλβαδόρειδήσεις τώρασαν σημεραΟνδούραποδόσφαιρο