Σαν Σήμερα|17.07.2024 00:00

Ό,τι έσπειραν θέρισαν: ο τσάρος Νικόλαος Β’ και η οικογένεια του σφαγιάζονται ανελέητα – Η Εκκλησία τους αποκατέστησε…

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 17 Ιουλίου του 1918, όταν ολόκληρη η τσαρική οικογένεια των Ρομανόφ σφαγιάζεται ανελέητα! Η Εκκλησία τους αγιοποίησε στο έμπα του 21ου αιώνα! Ό,τι έσπειραν θέρισαν. Η αναλγησία και η απανθρωπιά προς τον μονίμως χειμαζόμενο λαό της απέραντης Ρωσίας πληρώθηκαν με χείριστο τρόπο, αλλά...

Η Επανάσταση των Μπολσεβίκων γκρέμισε τη Ρωσική Αυτοκρατορία και την κυριαρχία της οικογένειας Ρομάνοφ, ανοίγοντας ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην Ιστορία. Όταν οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία ο τσάρος Νικόλαος Β' είχε ήδη παραιτηθεί· τον συνέλαβαν κι αυτόν και την οικογένειά του και τους έστειλαν στην εξορία.

Οι Ρομανόφ, σε μια ύστατη προσπάθεια να γλυτώσουν τη ζωή και τα πλούτη τους, ζήτησαν άσυλο από τον εξάδελφο του Νικολάου, τον βασιλιά Γεώργιο Ε' της Αγγλίας, αλλά η πόρτα της Μεγάλης Βρετανίας ήταν... μικρή για να περάσει η τσαρική οικογένεια. Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας οι Ρομανόφ αφέθηκαν άθυρμα στα χέρια της μοίρας τους και των δημίων τους.

Οι Ρομανόφ συνελήφθησαν στο παλάτι τους στην Αγία Πετρούπολη και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ, 1500 χιλιόμετρα μίλια μακριά και φυλακίστηκαν σε ένα διώροφο σπίτι, τη βίλα Ιπάτιεφ, υπό αυστηρή επιτήρηση. Τα γεγονότα της 17ης Ιουλίου του 1918 έχουν περιγραφτεί από πολυάριθμες αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων. Οι σημειώσεις του διοικητή της βίλας Ιπάτιεφ,  Γιάκοβ Γιουρόφσκι είναι αποκαλυπτικές: «Έχοντας καλέσει τους στρατιώτες που επιλέχθηκαν για την εκτέλεση, ανέθεσα τους ρόλους και όρισα ποιος θα πυροβολήσει ποιον». Τα μεσάνυχτα, ο Γιουρόφσκι είπε στον γιατρό Μπότκιν, που συνόδευε τους Ρομανόφ, να ξυπνήσει την οικογένεια και, αφού εξήγησε ότι υπήρχαν αναταραχές στην πόλη, τους είπε να τον ακολουθήσουν σε «ασφαλές μέρος», στο υπόγειο.

Ο Νικόλαος κουβαλούσε στα χέρια τον Αλεξέι, που είχε τραυματιστεί και δεν μπορούσε να περπατήσει. Τα κορίτσια κρατούσαν μαξιλάρια, μαζί κι ένα σκυλάκι τους. Το υπόγειο ήταν ένα μικρό δωμάτιο που φωτιζόταν από μια λάμπα. Η αυτοκράτειρα ζήτησε να φέρουν καρέκλες γιατί της ήταν οδυνηρό να στέκεται όρθια. Ο βοηθός του Γιουρόφσκι πετάχτηκε έξω και ψιθύρισε στον σύντροφό του ειρωνικά: «Θέλουν να πεθάνουν στις καρέκλες… Πολύ καλά, θα τους φέρουμε τις καρέκλες». Στη συνέχεια ο Γιουρόφσκι έκανε νεύμα για να μπει το εκτελεστικό απόσπασμα. Ο Τσάρος προχώρησε, προστατεύοντας την οικογένειά του, ενώ ο Γιουρόφσκι διάβασε τη διαταγή: «Νικολάι Αλεξάντροβιτς, ενόψει του γεγονότος ότι οι συγγενείς σου συνεχίζουν την επίθεσή τους στη Σοβιετική Ρωσία, η Εκτελεστική Επιτροπή των Ουραλίων αποφάσισε να σας εκτελέσει».

Σε δευτερόλεπτα άρχισαν οι πυροβολισμοί. Ο Τσάρος έπεσε αμέσως στο πάτωμα καθώς οι περισσότεροι στρατιώτες αυτόν στόχευαν. Η αυτοκράτειρα, ο γιατρός και οι υπηρέτες έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον. Τα κορίτσια σέρνονταν γύρω από το δωμάτιο, φώναζαν για βοήθεια μέσα τον πυκνό καπνό, με τις σφαίρες να τρυπούν τα κορμιά τους. Ο Γιουρόφσκι έγραψε: «Δεν μπορούσα να σταματήσω τους πυροβολισμούς που για μεγάλο χρονικό διάστημα απέκτησαν έναν άτακτο χαρακτήρα. Συνειδητοποίησα ότι πολλοί ήταν ακόμα ζωντανοί». Οι στρατιώτες έφεραν σεντόνια και άρχισαν να μεταφέρουν τα πτώματα στο φορτηγό που περίμενε με τη μηχανή αναμμένη. Ένας από τους εκτελεστές θυμόταν: «Δύο από τα μικρότερα κορίτσια κάθονταν στο πάτωμα δίπλα στον τοίχο, καλύπτοντας τα κεφάλια με τα χέρια τους· δύο στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν πάνω τους».

Ένας άλλος εκτελεστής ανέφερε: «Έτρεχε το αίμα σαν ρυάκι. Όταν επέστρεψα είδα τον διάδοχο ακόμα ζωντανό, έκλαιγε όταν ο Γιουρόφσκι πλησίασε και τον πυροβόλησε τρεις φορές. Η σκηνή με έκανε να αρρωστήσω».

Η ομάδα άρχισε να μαζεύει τις σορούς όταν ξαφνικά μια από τις Δούκισσες σηκώθηκε από το πάτωμα, κοίταξε τριγύρω, φώναξε δυνατά και κάλυψε το πρόσωπό της με τα χέρια της. Την ίδια ώρα οι τρεις αδερφές της άρχισαν να σέρνονται στο δάπεδο αιμόφυρτες. Οι εκτελεστές σάστισαν. Οι πόρτες του σπιτιού ήταν πια ανοιχτές και στα γρήγορα αποφασίστηκε να σφαγιασθούν με τις ξιφολόγχες οι κόρες του Τσάρου. Τέλος, όλα τα πτώματα περιχύθηκαν με θειικό οξύ και ρίχτηκαν σε έναν λάκκο. Κι έτσι τέλειωσαν οικτρά κι απάνθρωπα εκείνοι που είχαν συμπεριφερθεί οικτρά κι απάνθρωπα στον λαό τους. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία- όπως πάντα η Εκκλησία- αποκατέστησε την τάξη των ισχυρών: το 2000, οι σφαγιασθέντες Ρομανόφ αγιοποιήθηκαν ως ιερομάρτυρες! 

Ρωσίαειδήσεις τώραΡομανόφσαν σημεραθάνατος