Σαν Σήμερα|24.07.2024 00:00

Επιχείρηση Γόμορρα: πώς έγινε στάχτη το Αμβούργο μέσα σε λίγες μέρες – Βιβλική τιμωρία…

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 24 Ιουλίου του 1943, όταν συμμαχικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από το Αμβούργο. Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν πια παγιωθεί ως τακτική πίεσης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Η καταστροφή της Γκουέρνικα, της Βαρσοβίας, του Ρότερνταμ, του Λονδίνου, του Κόβεντρι, της Κολωνίας, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, είχαν τοποθετηθεί στα κεφάλαια της Ιστορίας με μαύρα μεγάλα γράμματα και στη συνείδηση των ανθρώπων με ψιλά δυσανάγνωστα…

Η Επιχείρηση Γόμορρα άφησε στήλη άλατος όχι μόνο τους Γερμανούς, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Τα Γόμορρα εξαφανίστηκαν από φωτιά και θειάφι. Το Αμβούργο από τις βόμβες!

Το 1942 πάρθηκε μια απόφαση από το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο και το Επιτελείο Αεροπορίας της Βρετανίας, να χτυπηθούν όλες οι πόλεις της Γερμανίας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, στοχεύοντας «στο ηθικό του άμαχου πληθυσμού - ιδιαίτερα των βιομηχανικών εργατών».

Η RAF είχε ένα όπλο, που δεν αποκάλυπτε με την κωδική ονομασία «Window» και το χρησιμοποίησε στο Αμβούργο: Δεκάδες χιλιάδες λωρίδες αλουμινόχαρτου εκτοξεύτηκαν από τα αεροπλάνα πριν από τον βομβαρδισμό, δημιουργώντας κάτι σαν χιονοθύελλα ανακλώμενων σημάτων ραντάρ και τυφλώνοντας τις ισχυρές γερμανικές αεράμυνες! Σχεδόν ανεμπόδιστα, στις 00:55 π.μ., το πρώτο από τα 720 βομβαρδιστικά αεροπλάνα έφθασε πάνω από τις ασφυκτικά γεμάτες εργατικές πολυκατοικίες, στα ανατολικά της πόλης.

Τις επόμενες ώρες προστέθηκε μια νέα λέξη στο λεξικό του πολέμου: feuersturm (καταιγίδα φωτιάς). Κι όλα γίναν «Σόδομα και Γόμορρα» Κάτι παρόμοιο με την οργή του Θεού, όπως περιγράφεται στη Βίβλο. Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μετέτρεψαν τμήματα του Αμβούργου σε φούρνους. Οι άνεμοι έφτασαν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα και οι θερμοκρασίες τουλάχιστον τους 800 βαθμούς Κελσίου! Ξύλο, ύφασμα και σάρκα έγιναν ένα.
Πολυκατοικίες κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Οι δρόμοι έγιναν έρμαιο των ανέμων που ούρλιαζαν με ένταση τροπικού τυφώνα - ένας επιζών θυμήθηκε χρόνια μετά τον θόρυβο και τον περιέγραψε παραστατικά: «Σαν ένα παλιό εκκλησιαστικό όργανο όταν κάποιος παίζει όλες τις νότες ταυτόχρονα»! Τα πυροσβεστικά συνεργεία έμεινα άπραγα: Αντιμετώπισαν «θάλασσα της φωτιάς», με τα ρούχα και τα οχήματα τους να τυλίγονται στις φλόγες. 

Η Επιχείρηση Γόμορρα κράτησε μέχρι τις 3 Αυγούστου 1943 και περιλάμβανε έξι μεγάλες επιδρομές. Οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς κυμαίνονται από 34.000 μέχρι 43.000. Στα αρχεία έχουν καταγραφεί οι καταστροφές 580 βιομηχανικών εγκαταστάσεων, 2.632 επιχειρήσεων, 379 κτηρίων γραφείων, 24 νοσοκομείων, 277 σχολείων και 257 κυβερνητικών κτιρίων.
Κάπου πάνω από τα μισά σπίτια στην πόλη καταστράφηκαν. Ένα εκατομμύριο από τον πληθυσμό των 1,7 εκατ. εγκατέλειψαν το Αμβούργο. Αυτά έχει ο πόλεμος…

σαν σημεραειδήσεις τώραΑμβούργοΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςβομβαρδισμός