Σαν Σήμερα|02.08.2024 00:00

Όταν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια σταμάτησε ο χρόνος για 85 ανθρώπους

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 2 Αυγούστου του 1980, όταν εκρήγνυται ωρολογιακή βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια, στην Ιταλία, οδηγώντας 85 ανθρώπους στον θάνατο και τραυματίζοντας περισσότερους από 200!

Ήταν η Σφαγή της Μπολόνια, που θεωρείται το πιο πολύνεκρο γεγονός για την Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ισχυρή έκρηξη των 40 κιλών εκρηκτικής ύλης που ήταν τοποθετημένα σε βαλίτσα στην αίθουσα αναμονής, προκάλεσε κατάρρευση της στέγης και καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος του κεντρικού κτηρίου του σταθμού, ενώ σοβαρές ζημιές προκάλεσε και σε αμαξοστοιχία. Ο σταθμός ήταν γεμάτος τουρίστες που αναχωρούσαν για τις θερινές διακοπές τους.

Αρχικά εκτιμήθηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από λέβητα στο υπόγειο του σταθμού, όμως η αξιολόγηση των ευρημάτων οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Πολύ γρήγορα οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων επιβεβαιώθηκαν (ή νόμιζαν ότι επιβεβαιώθηκαν...) όταν, με τηλεφώνημα στο Εθνικό Γραφείο Τύπου, άγνωστος δήλωσε ότι εκπροσωπούσε τη νεοφασιστική οργάνωση Επαναστατικοί Ένοπλοι Πυρήνες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της έκρηξης...

Το τηλεφώνημα, όπως αποδείχθηκε προερχόταν από την Ιταλική Στρατιωτική Μυστική Υπηρεσία, η οποία στην πορεία των ερευνών κατηγορήθηκε ότι παραπλάνησε τη Δικαιοσύνη. Ακολούθησε σειρά παραπλανητικών τηλεφωνημάτων, με τα οποία «αναλάμβαναν» την ευθύνη για την έκρηξη από Λιβανέζους που δήλωναν ότι σχετίζονται άλλοτε με τη Αλ Φατάχ και άλλοτε με τους Φαλαγγίτες, Ιταλούς εξτρεμιστές, ελβετό δημοσιογράφο που είχε σχέση με ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, την ΚGB, τη μασονική στοά P2, τη Μαφία!

Η τρομοκρατική επίθεση στην Μπολόνια ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί. Οι ηθικοί αυτουργοί παραμένουν στη σκιά, αν και θεωρείται ότι είναι γνωστοί οι εντολείς: πολύπλοκο δίκτυο κρατικών οργανώσεων. Ως φυσικοί αυτουργοί συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Το 2017 δημοσιεύτηκε έκθεση του Ιταλικού Κοινοβουλίου κατονομάζοντας ως ηθικούς αυτουργούς μια σειρά από προσωπικότητες, αλλά η έκθεση έγινε σε άκυρο χρόνο αφού ουδείς ώστε να του αποδοθούν ευθύνες. Στον σταθμό της Μπολόνια υπάρχει ακόμη ως μνημείο της τραγωδίας ένα σταματημένο ρολόι που δείχνει 10:25, τον χρόνο που σταμάτησε για 85 ανθρώπους!

Μπολόνιαειδήσεις τώρατρομοκρατική ενέργειαΙταλίαβόμβασαν σημεραΣιδηροδρομικός σταθμός