Σαν Σήμερα|03.08.2024 00:00

Το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο, το Κόμμα τον χαρακτηρίζει χαφιέ της Ασφάλειας!

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 3 Αυγούστου του 1953, ημέρα Δευτέρα. Το Στρατοδικείο, έπειτα από 10 ημέρες εξέδωσε την απόφασή του: Ο Νίκος Πλουμπίδης και η ηγεσία του ΚΚΕ καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο!

Μαζί με τον Πλουμπίδη, η Δικαιοσύνη της Κυβέρνησης Παπάγου δίκασε ερήμην και τους: Ν. Ζαχαριάδη, Γ. Ιωαννίδη, Β. Μπαρτζιώτα, Μ. Πορφυρογένη, Π. Ρούσο, Λ. Στρίγγο, Μ. Βλαντά, Γ. Βοντίτσιο-Γούσια. Όλοι τους μέλη της ηγεσίας του ΚΚΕ. Η βασική κατηγορία εναντίον όλων ήταν η παραβίαση του Α.Ν. 375 περί κατασκοπίας, Νόμος της δικτατορίας του Μεταξά.

Για την Κρατική Ασφάλεια ο Νίκος Πλουμπίδης ήταν κατάσκοπος, για το Κόµµα χαφιές! Ο Πλουμπίδης ήταν δάσκαλος και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ κατά την περίοδο της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, τη Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο· διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση του ΚΚΕ κατά τους πρώτους μήνες της Κατοχής και ήταν από τους οργανωτές του ΕΑΜ.

Την ίδια ηµέρα της ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης, ο ραδιοσταθµός του ΚΚΕ μετέδωσε: «Είναι όλα σκηνοθετημένα. Σε λίγο η Γενική Ασφάλεια θα τον φυγαδεύσει λέγοντας ότι δραπέτευσε και ούτε γάτα, ούτε ζηµιά».
Το ξημέρωμα της 14ης Αυγούστου του 1954 ο Νίκος Πλουµπίδης- άρρωστος βαριά από φυματίωση και νεφρίτιδα- θα εκτελεστεί στο ?αφνί· αρνούµενος τη Θεία Μετάληψη και και δίχως να του δέσουν τα μάτια, φώναξε «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω το ΚΚΕ» και σωριάστηκε νεκρός.

Ακόµη και μετά τον θάνατό του, το ΚΚΕ µε µια κυνική ανακοίνωση θα υποστηρίξει ότι η εκτέλεση ήταν εικονική! Η µνήµη του Νίκου Πλουμπίδη θα αποκατασταθεί από την 9η Ολοµέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1958, θεωρώντας αστήρικτες και συκοφαντικές τις κατηγορίες που του είχε προσάψει το «ανώµαλο εσωκοµµατικό καθεστώς». Ο Ζαχαριάδης είχε καθαιρεθεί από το 1956… Και όλα τακτοποιήθηκαν…
Ο γιος του Νίκου Πλουμπίδη, ο ?ηµήτρης Πλουµπίδης (ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), είχε θέσει υποψηφιότητα µε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019.

στρατοδικείοειδήσεις τώρασαν σημεραΝίκος Πλουμπίδης