Σαν Σήμερα|05.08.2024 00:00

Ουίλιαμ Ουάλας: ο ήρωας της Σκωτίας συνελήφθη με δόλο και πέθανε με τρόπο οικτρό και απάνθρωπο

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 5 Αυγούστου του 1305 ο Ουίλιαμ Ουάλας, ο ηγέτης της σκωτσέζικης αντίστασης εναντίον των Άγγλων, συλλαμβάνεται με δόλο και μεταφέρεται σιδηροδέσμιος στο Λονδίνο, όπου θα προσαχθεί σε δίκη και θα εκτελεστεί 20 μέρες μετά.

Όλες οι πληροφορίες γύρω από το πρόσωπο του Ουάλας βασίστηκαν στο επικό ποίημα του Μπλιντ Χάρι που γράφτηκε το 1470, 160 χρόνια μετά τον θάνατο του ήρωα και οι διηγήσεις του περιγράφουν ένα πρόσωπο που φαίνεται περισσότερο μυθολογικό. Δεν είναι βέβαιο ότι βασίστηκε σε ιστορικά κείμενα της εποχής του γιατί αυτά δεν υπάρχουν. Ο Ουάλας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 1995, με την επική ταινία «Braveheart», γραμμένη από τον - υποτιθέμενο - απόγονο του, Ράνταλ Ουάλας και με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον.

Ο Ουάλας ήταν ιππότης μέλος της αριστοκρατίας ο οποίος είχε φτάσει να βρεθεί επικεφαλής του σκωτσέζικου στρατού συνθλίβοντας τους Άγγλους στη μάχη της Γέφυρας του Στέρλινγκ, κάνοντας επιδρομές στα βόρεια εδάφη της Αγγλίας. Τον επόμενο χρόνο ο βασιλιάς Εδουάρδος Α’ κινήθηκε βόρεια για να εδραιώσει το θρόνο και νίκησε τον Γουάλας στο Φόλκερ, καθυποτάσσοντας τους Σκωτσέζους Ευγενείς. Χρόνια αργότερα ο Ουάλας επέστρεψε, τον πρόδωσαν και τον συνέλαβαν.

Σύμφωνα με τα μέλη της κυβέρνησης του Εδουάρδου, τα αναρίθμητα εγκλήματα του Ουάλας περιλάμβαναν ότι «ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά της Σκωτίας», «σκότωσε τους αξιωματούχους του βασιλιά στη Σκωτία», και υπήρξε επικεφαλής ενός στρατού που κινήθηκε ενάντια στον Βασιλιά. Ο Ουάλας απολογήθηκε απλά ότι «…Δεν είναι δυνατόν να πρόδωσα τον Εδουάρδο, αφού δεν υπήρξα ποτέ υπήκοός του».

Η τιμωρία για τους προδότες ήταν πραγματικά απάνθρωπη και φρικιαστική: Μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος Ουάλας απαγχονίστηκε αρχικά, αλλά τον κατέβασαν πριν χάσει τις αισθήσεις του. Έπειτα - όσο ακόμα ήταν ζωντανός - τον ευνούχισαν, του έβγαλαν τα έντερα και έκαψαν τα σωθικά του μπροστά στα μάτια του κι ύστερα από όλα αυτά τελικά τον αποκεφάλισαν. Το κεφάλι του καρφώθηκε σε ένα παλούκι και στήθηκε στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ το σώμα του τεμαχίστηκε σε 4 κομμάτια από οποία ένα στάλθηκε στο Nιούκαστλ, ένα στο Στέρλινγκ, ένα στο Περθ και ένα στο Μπέρικ. Ο πολιτισμός της Δύσης έχει βαθιές ρίζες, πώς να το κάνουμε…

ΣκωτίαΑγγλίαειδήσεις τώρασαν σημερα