Σαν Σήμερα|27.08.2024 00:00

Όταν ο ΙRΑ σκότωσε τον αγαπημένο μέντορα του βασιλιά Καρόλου

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 27 Αυγούστου του 1979, όταν μια έκρηξη «ακούστηκε» σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πλήγωσε ανεπανόρθωτα μόνο τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας και ιδιαίτερα τον (σημερινό) βασιλιά Κάρολο.

Ο Λούις Μαουντμπάτεν, 1ος κόμης του Mountbatten της Βιρμανίας, δολοφονήθηκε από μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, τοποθετώντας βόμβα στη θαλαμηγό του, που ελλιμενιζόταν στον κόλπο Donegal της Ιρλανδίας.

Αριστοκράτης, ήρωας πολέμου, διπλωμάτης, εφευρέτης, o λόρδος Λούις Μαουντμπάτεν είχε πολλές ιδιότητες μέχρι τον τραγικό θάνατό του. Ο Μαουντμπάτεν γεννήθηκε ως Louis Albert Victor Nicholas of Battenberg το 1900 (Το Battenberg το άλλαξε σε Mountbatten - μια αγγλοποιημένη έκδοση του Battenberg, το 1917). Η οικογένειά του είχε στενούς δεσμούς με την οικογένεια των Τσάρων της Ρωσίας: ο πατέρας του Μαουντμπάτεν ήταν πρώτος ξάδερφος του Νικολάου Β' και τα παιδιά των Ρομανόφ ήταν τα πρώτα ξαδέρφια του. Ο Μάουντμπάτεν ως ανώτερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, συμμετείχε σε μερικά από τα σπουδαιότερα γεγονότα του 20ου αιώνα, από πολέμους και μυστικές συνωμοσίες.

Ο Μαουντμπάτεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ναυτική τεχνολογία· σπούδασε και αργότερα έγινε εκπαιδευτής στο Portsmouth Signals School· έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σχεδιασμό ενός συστήματος που επέτρεπε σε δύο πλοία να παραμένουν σε μια σταθερή σχετική θέση. Ο Μαουντμπάττεν έφτασε μέχρι τον βαθμό του Αρχιναυάρχου (Admiral of the Fleet), διατέλεσε Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου, Αρχηγός του Βρετανικού Επιτελείου Στρατού και για έναν χρόνο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας.

Ο Μαουντμπάτεν βρισκόταν σε διακοπές το 1979 στις ακτές του Mullaghmore της Ιρλανδίας, όταν μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού παγίδευσαν το σκάφος του με εκρηκτικά. Από την ισχυρή έκρηξη σκοτώθηκαν ο λόρδος οι δύο εγγονοί του, ο Νίκολας και ο Πολ, και η λαίδη Μπράμπουρν. Ο άνδρας που τοποθέτησε τη βόμβα, ο Τόμας ΜακΜάχον, είχε ήδη συλληφθεί πριν από τη μοιραία έκρηξη. Η αστυνομία οδήγησε τον ΜακΜάχον στη φυλακή με την κατηγορία ότι οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο. Όταν η βόμβα εξερράγη, δύο ώρες αργότερα, η αστυνομία παρατήρησε κηλίδες μπογιάς στα ρούχα του ΜακΜάχον, που ταίριαζαν με το σκάφος του Μαουντμπάτεν. Ο ΜακΜάχον καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

θάνατοςΑγγλίαΙΡΑειδήσεις τώρασαν σημεραΛόρδος Μαουντμπατεν