Σαν Σήμερα|31.08.2024 00:00

Ιταλοί βομβαρδίζουν την Κέρκυρα και εισβάλλουν στο νησί – Ο Πόλεμος του ’40 ήρθε 17 χρόνια μετά!

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 31 Αυγούστου του 1923, όταν Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα αφήνοντας πίσω τους 20 πολίτες νεκρούς!

Και οι Ιταλοί δεν έμειναν στους βομβαρδισμούς: αποβίβασαν στρατιωτικές δυνάμεις και κατέλαβαν ολόκληρο το νησί των Φαιάκων, ενώ δύο ημέρες μετά μπήκαν στους Παξούς και τους Αντίπαξους!

Όλα είχαν αρχίσει, τέσσερα μερόνυχτα πριν, το πρωινό της 27ης Αυγούστου 1923, όταν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα άγνωστοι δολοφόνησαν τον ιταλό στρατηγό Ενρίκο Τελίνι ο οποίος συμμετείχε σε διάσκεψη μεταξύ Ιταλίας - Ελλάδας και Αλβανίας. Δύο 24ωρα μετά, η Ιταλία επέδωσε διακοίνωση - τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε από την Ελλάδα αποζημίωση 50 εκατ. λιρετών και την άμεση σύλληψη και εκτέλεση των δολοφόνων. Η Ελλάδα αδυνατούσε να ικανοποιήσει τις ιταλικές απαιτήσεις, που δεν περιορίζονταν σε ό,τι είχε να κάνει με τους (άγνωστους) δολοφόνους.

Μετά την κατάληψη των νήσων κλήθηκε η Κοινωνία των Εθνών να δώσει λύση στην Ιταλοελληνική διένεξη· αποφάσισε την καταβολή αποζημιώσεων από την Ελλάδα και οι Ιταλοί αποχώρησαν από την Κέρκυρα έναν μήνα μετά την εισβολή.
Έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελίνι είχε οργανωθεί από τον Μουσολίνι. Ο Τελίνι ήταν φανατικός επικριτής του φασιστικού καθεστώτος.

Ο ιταλός ανώτατος αξιωματικός είχε πέσει σε ενέδρα μαζί με την ακολουθία του (τέσσερις άνδρες) στη θέση Ζέπι κοντά στην Κακαβιά, μεταξύ 53ου και 54ου χιλιομέτρου της οδού Αργυροκάστρου-Ιωαννίνων· όλοι τους έιχαν βρεθεί διάτρητοι από σφαίρες.

Η ελληνική πλευρά δεν είχε συμφέρον να δολοφονήσει τον Τελίνι· η χάραξη των συνόρων Ελλάδος - Αλβανίας είχε ολοκληρωθεί και οι όποιες αμφισβητήσεις είχαν λυθεί υπέρ της ελληνικής πλευράς. Ο ιταλός πολιτικός και διπλωμάτης Κάρολο Σφόρτσα (ανθέλλην και διαπρύσιος υποστηρικτής του Κεμάλ στην υπόθεση της Μικρασιατικής εκστρατείας) θεωρεί ηθικό αυτουργό της δολοφονίας τον Μουσολίνι, επειδή και ήταν αντίπαλός του ο δολοφονηθείς στρατηγός και αντιφασίστας, αλλά και για έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο που επιβεβαιώθηκε 17 χρόνια μετά: ο Μουσολίνι αναζητούσε την ευκαιρία να εισβάλλει στην Ελλάδα!

Ελλάδαειδήσεις τώρασαν σημεραΜπενίτο ΜουσολινιΚέρκυραεισβολή