Σαν Σήμερα|01.09.2024 00:00

Όταν έδυσε ο Βασιλιάς Ήλιος – Πώς πέθανε ο μακροβιότερος μονάρχης της Ευρώπης

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου του 1715 δύει ο Βασιλιάς Ήλιος έπειτα από 72 χρόνια μεσουρανήματος… Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ’, ο άνθρωπος που είπε το περίφημο «Το κράτος είμαι εγώ», θάφτηκε στο χώμα για να γίνει ένα με τη ματαιότητα…

Μέχρι σήμερα ο Λουδοβίκος παραμένει ο μακροβιότερος μονάρχης στην Ευρώπη με 26.407 ημέρες βασιλείας· η Ελισάβετ δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του αφού ο Θεός την κάλεσε κοντά του έπειτα από 25.782 ημέρες βασιλείας.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ' λοιπόν, του Οίκου των Βουρβόνων, βασίλεψε από το 1643 - από τη νηπιακή ηλικία των 4 χρονών δηλαδή - έως τον θάνατό του το 1715. Ο Λουδοβίκος πίστευε ότι είχε σταλεί από τον Θεό προσωπικά, για να κυβερνήσει τη Γαλλία. Ο Λουδοβίκος ήταν ίσως ο πιο ισχυρός άνδρας στην Ευρώπη, αν όχι σε ολόκληρο τον κόσμο της εποχής του. Κι αν αυτό είναι υπερβολικό, σίγουρα ήταν ο πλουσιότερος, χωρίς αμφιβολία!

Λέγεται πως του είχε πει η μητέρα του, όταν ήταν μικρός παιδί μου να μοιάσει στον παππού σου και όχι στον πατέρα σου και όταν ο βασιλιάς ρώτησε «γιατί», εκείνη του απάντησε: στον θάνατο του πατέρα σου γελούσαν, στου παππού σου έκλαιγαν…

Στις 25 Αυγούστου του 1715, ο βασιλιάς υπαγόρευσε τη διαθήκη του ορίζοντας αντιβασιλέα το Φίλιππο της Ορλεάνης. Την 1η Σεπτεμβρίου το πρωί είπε στους υπηρέτες του, που έκλαιγαν: «Με πιστεύατε αθάνατο;». Δεν ήταν!

Αν και άφησε τη Γαλλία σε δεινή οικονομική κατάσταση όταν κι εκείνος εγκατέλειψε τα εγκόσμια, η βασιλεία του αποτέλεσε σταθμό στη γαλλική ιστορία. Ο Λουδοβίκος ΙΔ' άφησε βαθιά χνάρια στον 17ο αιώνα, και γι' αυτό ο αιώνας εκείνος ονομάζεται από πολλούς ιστορικούς ο Μεγάλος Αιώνας (Le Grand Siecle), ή Αιώνας του Λουδοβίκου ΙΔ΄, και θεωρείται ανάλογος του χρυσού αιώνα του Περικλή.

Εννιά μέρες μετά, η νεκρική πομπή με τον νεκρό του Βασιλιά, διέσχιζε τους δρόμους του Παρισιού, ανάμεσα από το πλήθος που τραγουδούσε. Στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου ο επίσκοπος Μασιγιό άρχισε τον επικήδειο του με κάτι τετριμμένο αλλά πέρα για πέρα αληθινό: «Μονάχα ο Θεός είναι μεγάλος»!

θάνατοςΓαλλίαβασιλιάςειδήσεις τώρασαν σημερα