Σαν Σήμερα|06.09.2024 00:00

Δολοφονείται από Έλληνα ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής, ο Αρχιτέκτονας του Απαρτχάιντ

Newsroom

Από χέρι Έλληνα πέφτει νεκρός ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής, ο επονομαζόμενος Αρχιτέκτονας του Απαρτχάιντ

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου του 1966, όταν ένας Έλληνας - από τη μεριά του πατέρα του- θα γινόταν πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου. Τι είχε κάνει; Δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής Χέντρικ Φέρβερντ με ένα μαχαίρι μέσα στο Κοινοβούλιο!

Ο Δημήτρης Τσαφέντας, διανομέας αλληλογραφίας στη Βουλή του Κέιπ Τάουν, πίστευε - και σωστά - ότι ο πρωθυπουργός Χέντρικ Φέρβερντ, ήταν ο αρχιτέκτονας του σκληρού απαρτχάιντ και «θεώρησε ως ηθική υποχρέωση του» να τον βγάλει από τη μέση! Ο Χέντρικ Φέρβερντ έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια δεκάδων βουλευτών, εκπροσώπων του Τύπου και υπαλλήλων της Βουλής, που εκείνη την ημέρα είχε συνεδρίαση της ολομέλειας.

Ο Τσαφέντας συνελήφθη και βασανίστηκε σκληρά κατά την ανάκρισή που ακολούθησε· ομολόγησε ότι η δολοφονία του πρωθυπουργού έγινε με δική του πρωτοβουλία καθαρά για πολιτικούς λόγους γιατί θεωρούσε τον Φέρβερντ ρατσιστή τύραννο. Ο Ελληνομοζαμβικανός δολοφόνος υποβλήθηκε σε ψυχιατρική αξιολόγηση και διαπιστώθηκε ότι «έπασχε από σχιζοφρένεια».

Η πλειοψηφία του αφρικανικού Τύπου χειροκρότησε τη δολοφονία. Για παράδειγμα, το αλγερινο-γαλλικό περιοδικό Revolution Africaine επικρότησε τη δολοφονία «του αποστόλου του μίσους» και έγραψε: «Ο πιο μισητός άνθρωπος της Αφρικής δεν υπάρχει πια». Στην Αιθιοπία, τίτλος στους New Times της Αντίς Αμπέμπα έγραφε: «Ο χασάπης του Σάρπβιλ μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου», ενώ η εφημερίδα Al Akhbar του Καΐρου ανέφερε ότι η Αίγυπτος «δεν είχε δάκρυα να χύσει» για τον Δρ. Φέρβερντ.

Ο Τσαφέντας δεν εκτελέστηκε για το έγκλημά του, αλλά πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Ο δικαστής κήρυξε τον Τσαφέντα αθώο για τον φόνο λόγω παραφροσύνης. Μεταφέρθηκε στην Κεντρική Φυλακή της Πρετόρια σε κελί θανατοποινίτη, που είχε κατασκευαστεί ειδικά για αυτόν δίπλα στο θάλαμο εκτελέσεων.

Χρόνια μετά τη δολοφονία, ο Τσαφέντας είπε σε δύο ιερείς που τον επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο: «Κάθε μέρα, βλέπεις έναν άνθρωπο που γνωρίζεις να διαπράττει ένα πολύ σοβαρό έγκλημα για το οποίο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν μπορείτε να τον πάτε στο δικαστήριο ή να τον καταγγείλετε στην αστυνομία γιατί είναι αυτός, ο νόμος της χώρας. Θα έμενες σιωπηλός και θα τον άφηνες να συνεχίσει το έγκλημά του ή θα έκανες κάτι για να τον σταματήσεις; Είσαι ένοχος όχι μόνο όταν διαπράττεις ένα έγκλημα, αλλά και όταν δεν κάνεις τίποτα για να το αποτρέψεις όταν έχεις την ευκαιρία».

Ο Χέντρικ Φέρβερντ ήταν καθηγητής ψυχολογίας και κοινωνιολογίας, αρχισυντάκτης εφημερίδας και πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής· ως πολιτικός, έγινε γνωστός ως ο Αρχιτέκτονας του Απαρτχάιντ. Ο στόχος του απαρτχάιντ ήταν να διασφαλιστεί επίσημα και θεσμικά η διακριτή ανάπτυξη των φυλετικών κοινοτήτων, χωρίς η μία να εκμεταλλεύεται την άλλη. Ο Τσαφέντας πέθανε από πνευμονία τον Οκτώβριο του 1999, σε ηλικία 81 ετών, 33 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ. 

δολοφονίαΝότια Αφρικήαπαρτχάιντειδήσεις τώρασαν σημερα