Σαν Σήμερα|08.09.2024 00:00

Πόλεμος για τις μπανάνες: πώς οι ΗΠΑ κατέσφαξαν Λατινοαμερικάνους για τα συμφέροντα εταιρειών φρούτων

Newsroom

Έμεινε στην Ιστορία ως ο Πόλεμος της Μπανάνας. Οι ΗΠΑ δεν δίστασαν να εξοντώσουν Λατινοαμερικάνους για τα συμφέροντα εταιρειών φρούτων! Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου του 1919, όταν αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στην Ονδούρα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιριών της μπανάνας· έμεινε στην Ιστορία ως ο Πόλεμος της Μπανάνας.

Ήταν η εποχή, που ακουγόταν (ακόμα και) στη μακρινή αμερικανική ήπειρο ότι κάποιοι λαοί επαναστάτησαν και έστειλαν στον άλλο κόσμο τους δυνάστες τους και οι αθλίως μεταχειριζόμενοι εργαζόμενοι σε όλη την Κεντρική Αμερική πήραν τα πάνω τους… Και τότε ήρθε το… ιππικό!

Όταν μια εξέγερση στη Δομινικανή Δημοκρατία κατέστρεψε μια αμερικανική φυτεία ζαχαροκάλαμου, εστάλησαν αμερικανικά στρατεύματα. Οι πεζοναύτες κατέλαβαν ένα μικρό κάστρο που ονομαζόταν Fort Ozama, σκότωσαν τους άνδρες που το υπερασπίζονταν και εγκαθίδρυσαν στρατιωτική παρουσία για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων τους!

Και στην Ονδούρα, όπου η United Fruit Company και η Standard Fruit Company ανησυχούσαν για τις πωλήσεις μπανάνας τους, ο Αμερικανικός Στρατός επενέβη σε επτά διαφορετικές περιπτώσεις στις αρχές του 20ού αιώνα (το 1903, 1907, 1911, 1912, 1919, 1924 και 1925). Μερικές φορές οι πεζοναύτες καλούνταν να συντρίψουν απεργιακές κινητοποιήσεις, άλλες φορές για να καταπνίξει επαναστάσεις - αλλά πάντα, ήταν για τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών! Εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες και χιλιάδες ντόπιοι πέθαναν στους Πολέμους της Μπανάνας.

Οι απεργίες και οι επαναστάσεις συντρίφτηκαν και τα κέρδη μιας χούφτας εταιρειών πολλαπλασιάστηκαν. Οι αμερικανοί πεζοναύτες συμμετείχαν μάλιστα τόσο συχνά σε επεμβάσεις σε κράτη της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής που εκδόθηκε και ένα εγχειρίδιο προς «ναυτιλλομένους», το «The Strategy and Tactics of Small Wars», το 1921. Κι επειδή η υπόθεση είχε γίνει πια «μπίζνα», να μην μείνουν έξω και οι υπόλοιποι: κάποιες φορές, το Πολεμικό Ναυτικό παρείχε υποστήριξη με κανονιοβολισμούς και επίσης στρατεύματα του πεζικού έμπαιναν στις πόλεις που είχαν αφήσει οι πεζοναύτες αποκαΐδια και τις αποτελείωναν.

Η παγκόσμια διαχειρίστρια φρούτων και κρατών «United Fruit Company» έχει υπό την κατοχή της τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, την Κόστα-Ρίκα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κολομβία το Εκουαδόρ και, και, και.
Όλες αυτές οι (δήθεν) δημοκρατίες αποκαλούνται Μπανανίες. Αφού ουσιαστικά κυβερνάει εκείνος που έχει τις μπανάνες, δηλαδή οι πολυεθνικές εταιρίες. Η εκλεγμένη κυβέρνηση; Μαϊμού…