Σαν Σήμερα|09.09.2024 00:00

Ο διάσημος ζωγράφος που πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος για τις πόρνες και τους οίκους ανοχής

Newsroom

Λάτρευε τις πόρνες και τους οίκους ανοχής και αυτό το πάθος του του στοίχισε τη ζωή! Μια μέρα σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου του 1901, αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που χρωμάτισε τη ζωή των ανθρώπων…

Ο Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ, αφού απαθανάτισε με τον χρωστήρα του μικρές προκλητικές εικόνες της παρακμιακής ζωής του Παρισιού, έφυγε για την αιωνιότητα…

Ο Henri de Toulouse-Lautrec (1864 - 1901) απεικόνισε στους καμβάδες του τη Μπελ Επόκ, τη νυχτερινή ζωή του Παρισιού και τον (υπο)κόσμο της διασκέδασης στη Γαλλία, πριν ξεσπάσουν οι ολέθριοι πόλεμοι του 20ου αιώνα. Τεκμηρίωσε αυτό που είδε με έντονη ψυχολογική διορατικότητα. Ο ντε Τουλούζ-Λοτρέκ στέκεται επάξια πλάι σε ζωγράφους όπως ο Γκογκέν και ο Βαν Γκογκ. Η ακραία απλοποίηση των περιγραμμάτων και της κίνησης ήταν χαρακτηριστικό των έργων του, σε συνδυασμό με τη συχνή χρήση μεγάλων χρωματικών περιοχών.

Ο Τουλούζ-Λοτρέκ ήταν κάτι ξεχωριστό: το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο και σε αντίθεση με τα πόδια του (σταμάτησαν να αναπτύσσονται μετά από ρήξεις που υπέστη στο αριστερό και δεξί του πόδι, σε ηλικία 12 και 14 ετών), το υπόλοιπο σώμα του είχε φυσιολογική ανάπτυξη· οι γονείς του ήταν πρώτα ξαδέλφια και, εικάζεται ότι, αυτή η αιμομιξία προκάλεσε γενετική ανωμαλία στον μικρό Ανρί. Για να γεμίσει τις ώρες της μοναξιάς, ο Λοτρέκ, στράφηκε στη ζωγραφική και κάποια στιγμή ο νεαρός καλλιτέχνης θα καταφύγει σε οίκους ανοχής για να κρύψει την ασχήμια του. Η ιδιωτική του ζωή σημαδεύτηκε από την προσήλωσή του στις αγκυλώσεις, οι οποίες ξεχύθηκαν στην τέχνη του και επηρέασαν τους πίνακές του. Αφοσιώθηκε επίσης στη νυχτερινή ζωή του Παρισιού και τις πόρνες. Όταν δεν βρισκόταν στους οίκους ανοχής, ο Τουλούζ-Λοτρέκ επισκεπτόταν καμπαρέ στη Μονμάρτη, όπως το Μουλέν Ρουζ· εκεί συνδέθηκε με ιερόδουλες πρώτης διαλογής…

Ήταν δε τόσο αγαπητός πελάτης του Μουλέν Ρουζ, ο Λοτρέκ, που η διεύθυνση του καμπαρέ έκλεινε ένα τραπέζι κάθε βράδυ όπου παρουσίαζε τους πίνακές του. Στον Τουλούζ-Λοτρέκ άρεσε επίσης να επισκέπτεται το θέατρο, τα τσίρκο και τις αίθουσες χορού, συνοδευόμενος πάντα από ιερόδουλες.

Οι πόρνες και οι κυρίες της νύχτας του Παρισιού αποδέχτηκαν τον ανάπηρο καλλιτέχνη ως απόκληρο, ως ένα κομμάτι από τον παραστρατημένο εαυτό τους. Στον Τουλούζ-Λοτρέκ άρεσε να σοκάρει το κοινό του δίνοντας τη διεύθυνση ενός διάσημου οίκου ανοχής ως τόπο διαμονής του. Τα αποτελέσματα της συναναστροφής του με τις ιερόδουλες αντικατοπτρίστηκαν στο σύνολο της δουλειάς του· έγινε διάσημος για τις απεικονίσεις των εργαζομένων στην ερωτική «βαριά βιομηχανία» του Παρισιού.

Η Μπελ Επόκ στην οποία έζησε ο Τουλούζ-Λοτρέκ ήταν η εποχή κατά την οποία η πορνεία ήταν ευρέως διαδεδομένη. Οι πίνακες του Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ που απεικόνιζαν πόρνες έσπασαν τα ταμπού της εποχής.
Ο Τουλούζ-Λοτρέκ πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, σε ηλικία 36 χρονών από προχωρημένη σύφιλη, την οποία του μετέδωσε μια από τις πόρνες φίλες του…

θάνατοςΓαλλίαζωγράφοςΠαρίσιπορνείαειδήσεις τώρασαν σημερα