Σαν Σήμερα|16.09.2024 00:00

Βόμβα στη Wall Street σκοτώνει 40 ανθρώπους – Εδώ και 104 χρόνια αναζητούνται οι ένοχοι

Newsroom

Μια βόμβα που εκρήγνυται έξω από το Χρηματιστήριο της Wall Street σκοτώνει 40 ανθρώπους· οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ! 

Ήταν ακριβώς μεσημέρι μιας ημέρας σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου του 1920, όταν μια τρομακτική έκρηξη αναστάτωσε τη Wall Street. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι επί τόπου και ακόμα 10 κατέληξαν έπειτα από νοσηλεία στα νοσοκομεία· επίσης εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Τι είχε συμβεί;

Ακόμα και σήμερα, 104 χρόνια μετά, δεν έχει διαλευκανθεί η υπόθεση· ερευνητές και οι ιστορικοί θεωρούν ότι ήταν βομβιστική επίθεση με φυσικούς αυτουργούς τους «Γκαλεανιστές», ομάδα αναρχικών υποστηρικτές του Λουίτζι Γκαλεάνι, ιταλού αναρχικού, που ενέχονταν για σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Πώς χτύπησαν οι βομβιστές: μια άμαξα που έσερναν άλογα, διέσχισε το πλήθος έξω από τη Wall Street και σταμάτησε απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας JP Morgan & Co. Μέσα στην άμαξα υπήρχαν- κατά προσέγγιση- 45 κιλά δυναμίτιδας και κάπου 230 κιλά μεταλλικά τεμάχια χυτοσιδήρου· η έκρηξη προκλήθηκε ωρολογιακά και τα μεταλλικά κομμάτια λειτούργησαν σαν θραύσματα χειροβομβίδας. Τα άλογα και η άμαξα σχεδόν εξαϋλώθηκαν, αλλά ο οδηγός εθεάθη- από αυτόπτες μάρτυρες- να εγκαταλείπει το όχημα και τρέχει σε έναν παράδρομο.

Τα θύματα της έκρηξης ήταν κυρίως νέοι που εργάζονταν ως αγγελιοφόροι, στενογράφοι, υπάλληλοι και μεσίτες. Επίσης, προκάλεσε υλικές ζημιές πάνω ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων στο κτήριο της «Morgan» και σε παρακείμενα κτήρια.

Οι συνήθεις ύποπτοι...

Και την επομένη στοχοποιήθηκαν οι… συνήθεις ύποπτοι: ο βοηθός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο χρόνος, η τοποθεσία και η μέθοδος «έδειχναν» τη Wall Street και την «JP Morgan» ως στόχους, υποδηλώνοντας ότι η παγιδευμένη άμαξα τοποθετήθηκε από ριζοσπάστες αντιπάλους του καπιταλισμού, όπως μπολσεβίκοι, αναρχικοί, κομμουνιστές ή σοσιαλιστές! Η εφημερίδα Washington Post χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη πολέμου».

Η υπόθεση έκλεισε γρήγορα δίχως οι αρμόδιες Αρχές να βρουν κάποια άκρη. Το 1944, το FBI επανεξέτασε την βομβιστική επίθεση, 24 χρόνια μετά, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από πίσω της κρύβονταν ιταλοί αναρχικοί ή τρομοκράτες. Κάποιοι θεωρούν ότι την φονική επίθεση οργάνωσαν και εκτέλεσαν Ιταλοί για να εκδικηθούν την «άδικη» όπως την χαρακτήριζαν σύλληψη για φόνο και ληστεία των συμπατριωτών τους Σάκο και Βαντσέτι.
Ό,τι και να έγινε, 40 άνθρωποι εκείνη την ημέρα δεν επέστρεψαν σπίτια τους… Και το μεγάλο «μπαμ» της Wall Street θα ακουγόταν 9 χρόνια μετά…

νεκροίΗΠΑβομβιστική επίθεσηWall Streetειδήσεις τώρασαν σημερα