Σαν Σήμερα|27.09.2024 00:00

Η Σφαγή του Ζουγκ: ένας άνδρας αναστατώνει την Ελβετία σκοτώνοντας 14 πολιτικούς στο Κοινοβούλιο

Newsroom

Η Σφαγή του Ζουγκ αναστάτωσε την Ελβετία το 2001. Ένοπλος σκότωσε 14 πολιτικούς μέσα στο Κοινοβούλιο. Επί σχεδόν έναν αιώνα η χώρα της κεντρικής Ευρώπης δεν απασχόλησε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία παρά μόνο για θέματα που αφορούσαν τραπεζικά ζητήματα και άλλα οικονομικής- κυρίως- φύσης.

Το 1923 είχε καταγραφεί στην Ιστορία η δολοφονία του σοβιετικού διπλωμάτη Βάτσλαβ Βάτσλαβοβιτς Βορόφσκι στη Λωζάνη· από τότε πολιτικής φύσης φόνος δεν είχε σημειωθεί.

Μια μέρα σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου του 2001, στο Κοινοβούλιο του καντονίου Ζουγκ εισέβαλε ένας οπλισμένος άνδρας και εκτέλεσε 14 ανθρώπους· ήταν ο Φρίντριχ Λεϊμπάχερ, 57 ετών, Ελβετός από το καντόνι της Ζυρίχης, που στη συνέχεια αυτοκτόνησε με μια αυτοσχέδια βόμβα. Ήταν η Σφαγή του Ζουγκ.

Περασμένες 10 το πρωί, ο Φρίντριχ Λεϊμπάχερ, οπλισμένος με ένα δίκαννο, ένα περίστροφο και ένα πιστόλι και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο εισέβαλε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν τα μέλη του Κοινοβουλίου και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως· σκότωσε τρία μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και 11 μέλη του νομοθετικού σώματος, ενώ τραυμάτισε 18 πολιτικούς και δημοσιογράφους, κάποιους σοβαρά, ρίχνοντας 91 σφαίρες! Στη συνέχεια, ο δολοφόνος, πυροδότησε μια αυτοσχέδια βόμβα και αυτοκτόνησε.
Στόχος του Λεϊμπάχερ ήταν ο υπουργός Ρόμπερτ Μπίσιγ, που παρεμπιπτόντως δεν έπαθε το παραμικρό. Ο μακελάρης πίστευε ότι εξυφαινόταν συνωμοσία εναντίον του!

Ο Λεϊμπάχερ, καταγωγής από τη Δομινικανική Δημοκρατία, είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για παιδική κακοποίηση, αιμομιξία, κλοπή, πλαστογραφία και τροχαίες παραβάσεις. Το 1998 ο Λεϊμπάχερ καταδικάστηκε γιατί απείλησε με όπλο έναν οδηγό φορτηγού στο Ζουγκ και δυσφόρησε στη συνέχεια από τη μεταχείρισή του· έγραφε συχνά επιστολές στις Αρχές και σε δημόσια πρόσωπα καταγγέλλοντας συνωμοσίες εναντίον του. Το καντόνι μήνυσε τον Λεϊμπάχερ για συκοφαντική δυσφήμιση και η βεντέτα μόλις είχε αρχίσει. Τους μήνες πριν από το μακελειό, ο δολοφόνος έκλεισε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και πούλησε όλες τις μετοχές που κατείχε. Την ημέρα πριν από τη σφαγή, έδωσε εντολή σε ένα γραφείο τελετών να αποτεφρωθεί αν πέθαινε και να διασκορπιστεί η στάχτη του στον Ατλαντικό.

Οι γιατροί, στο παρελθόν, είχαν διαγνώσει παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας και αλκοολισμό και ο Λεϊμπάχερ είχε λάβει σύνταξη αναπηρίας. Ο δράστης άφησε πίσω του μια επιστολή στην οποία έκανε λόγο για «ημέρα οργής για τη μαφία του Ζουγκ».
Λόγω της επίθεσης εκείνης και του υψηλού ποσοστού αυτοκτονιών με πιστόλια στην Ελβετία προτάθηκε η απαγόρευση αγοράς από πολίτες· η πρόταση απορρίφθηκε!

Ελβετίαμαζική εκτέλεσησφαγήειδήσεις τώρασαν σημερα