Σαν Σήμερα|04.10.2024 00:00

Πρώτη «πράξη» της Τραγωδίας των Τεμπών με επτά νεκρούς, οι έξι φίλοι του ΠΑΟΚ

Newsroom

Η Τραγωδία των Τεμπών έχει παιχτεί σε τρεις πράξεις, η μια πιο αιματηρή κι οδυνηρή από την άλλη. Η αυλαία που αποκάλυπτε τον θάνατο και τον όλεθρο άνοιξε το 1999.

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου του 1999· ξημέρωνε. Φίλοι του ΠΑΟΚ επέστρεφαν από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη· η ομάδα τους είχε «σταματήσει» (1-1) τον Παναθηναϊκό και η ικανοποίηση ξεχείλιζε… Όλα θα ανατρέπονταν σε μια στιγμή. Όλα θα γίνονταν αίμα, θρήνος και θάνατος…

Περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από τις στροφές των Τεμπών, το πούλμαν του ΣΦ ΠΑΟΚ Κορδελιού, που μ’ αυτό ταξίδευαν 77 φίλαθλοι, συγκρούστηκε με μικρό φορτηγό που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα, εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να πέσει σε χαράδρα βάθους οκτώ μέτρων.

Από την πτώση έχασαν τη ζωή τους έξι νέοι άνθρωποι ηλικίας από 17 έως 25 χρονών και ο οδηγός του μικρού φορτηγού, 68 χρονών. Επίσης από τα συντρίμμια του τουριστικού λεωφορείου ανασύρθηκαν με ελαφρά ή σοβαρά τραύματα 33 επιβάτες, οι οποίοι και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας..
Ο Ηλίας Βλαχόπουλος, επιβάτης του οχήματος όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, είχε δηλώσει τότε: «Γυρνούσαμε από την Αθήνα, κοιμόμασταν γιατί ήταν πέντε παρά ξημερώματα. Το ασθενοφόρο ήρθε γρήγορα, αλλά ο θάνατος ήταν ακαριαίος· μέσα στον ύπνο. Οι πέντε ήταν στον πάνω όροφο. Ο οδηγός είχε βάλει τον γιο του. Μιλούσαμε με τον οδηγό και του είπαμε αν είσαι κουρασμένος πάρε τηλέφωνο να στείλουν έναν άλλο. Ξεκινήσαμε με τον κανονικό οδηγό και στον δρόμο άλλαξε»!
Ο οδηγός του πούλμαν, μετά τη στάση στο Βελεστίνο, είχε αφήσει τη θέση του και το τιμόνι έπιασε ο 19χρονος γιος του που ήταν στρατιώτης.

Στο μνημείο που έχει στηθεί στα Τέμπη, έχουν χαραχτεί τα ονόματα των έξι αδικοχαμένων φίλων του ΠΑΟΚ: Χαράλαμπος Ζαπουνίδης 20 ετών, Δημήτριος Ανδρεαδάκης25 ετών, Χριστίνα Τζιόβα 18 ετών, Αναστάσιος Θέμελης 22 ετών, Γεώργιος Γκανάτσιος 22 ετών, Κυριάκος Λαζαρίδης 17 ετών και η επιγραφή: «Η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα». Ο άτυχος οδηγός του φορτηγού ονομαζόταν Αστέριος Αγκζιώτης.
Να σημειώσουμε ότι τότε, στις 4 Οκτωβρίου του 1999, συνέβη το πρώτο από τα τρία τραγικά δυστυχήματα που έχουν στοιχειώσει την περιοχή των Τεμπών. Το 2003 θα έχαναν τη ζωή τους 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας σε τροχαίο και η κορύφωση του δράματος των Τεμπών θα ολοκληρωνόταν μετά 20 έτη με το ασύλληπτο σιδηροδρομικό δυστύχημα και τους 57 νεκρούς.

ΤέμπηΠΑΟΚτροχαίο δυστύχημασαν σημεραειδήσεις τώρα