Η πρωθυπουργός της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι προέβλεψε τον θάνατό της μια μέρα πριν δολοφονηθεί
NewsroomΜια μέρα σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου του 1984, δολοφονείται η πρωθυπουργός της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι από τους σωματοφύλακες της!
Η Ίντιρα Γκάντι ήταν πρωθυπουργός της Ινδίας για τρεις συνεχόμενες θητείες από το 1966 έως το 1977 και μια τέταρτη το 1980 μέχρι τη δολοφονία της το 1984. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της, Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, το 1966, το Κόμμα του Κογκρέσου την έχρισε πρόεδρο και πρωθυπουργό.
Η Ίντιρα Γκάντι δεν είχε καμία εξ αίματος συγγένεια με τον Μαχάτμα Γκάντι· το πατρικό της όνομα ήταν Ίντιρα Νεχρού, ωστόσο παντρεύτηκε τον ανιψιό του Μαχάτμα Γκάντι, Φεροζέ, επίσης πολιτικό, και έτσι απέκτησε το ιστορικό επίθετο.Τον Ιούνιο του 1982, μια ισχυρή ομάδα Σιχ (Οι Σιχ αυτοπροσδιορίζονται ως εθνική μειονότητα και θεωρούν ότι αποτελούν κάτι παραπάνω από μια απλή θρησκεία) αυτονομιστών κατέλαβαν και οχύρωσαν τον «Χρυσό Ναό», τον ιερότερο τόπο των Σιχ. Δύο χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1984, η Ίντιρα Γκάντι διέταξε τον στρατό να εισβάλει στον ναό και να εκδιώξει τους αυτονομιστές. Στη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης, πολλά από τα κτίρια του ιερού συγκροτήματος καταστράφηκαν και τουλάχιστον 450 αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους.
Λίγους μήνες μετά και μία ημέρα πριν από τη δολοφονία της, στις 30 Οκτωβρίου 1984, η Ίντιρα Γκάντι μίλησε στη διάρκεια παρέλασης στην επαρχία Ορίσα: «Είμαι εδώ σήμερα, μπορεί όμως να μην είμαι εδώ αύριο. Ακόμη και εδώ που βρίσκομαι σήμερα, με χτύπησε ένα τούβλο. Μου έχουν επιτεθεί με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν με νοιάζει εάν ζήσω ή πεθάνω», ήταν κάποια από τα λόγια της.
Την επόμενη ημέρα, στις 31 Οκτωβρίου 1984, η Ίντιρα Γκάντι ξεκίνησε για να συναντήσει τον βρετανό ηθοποιό Πίτερ Ουστίνοφ, στον οποίο θα παραχωρούσε συνέντευξη για ένα ντοκιμαντέρ της ιρλανδικής τηλεόρασης.
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ψήφισαν Φάμελλος - Φαραντούρης: «Nα στηρίξουν οι πολίτες την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο»
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης