Γιατί ο βασιλιάς Όθων παντρεύτηκε κρυφά την Αμαλία – Οι αντιδράσεις των Αθηναίων
NewsroomΜια μέρα σαν σήμερα, 10 Νοεμβρίου του 1836 ο βασιλιάς της Ελλάδος Όθων νυμφεύεται την Μαρία Φρειδερίκη Αμαλία κόρη του Δούκα του Όλντενμπουργκ (κρατίδιο στα βορειοδυτικά της σημερινής Γερμανίας).
Ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος, είχε συμφωνήσει με τον γιο του για το γάμο. Πρόθεση και των δύο ήταν να μείνει μυστικός ο γάμος ώστε να μείνει μακριά από πολιτική εκμετάλλευση οποιασδήποτε πλευράς από τις προστάτιδες δυνάμεις της Ελλάδας.
Η Ρωσία, υπό το πρόσχημα της Ορθοδοξίας, επεδίωκε να επιτύχει γάμο με ρωσίδα πριγκίπισσα- πιθανώς με την κόρη του τσάρου Νικολάου Α’, Μεγάλη Δούκισσα Μαρία. Η Γαλλία απέβλεπε σε γάμο του Όθωνα με μια από τις κόρες του Λουδοβίκου Φιλίππου και η Αγγλία απλά δρούσε αρνητικά προσπαθώντας να αποτρέψει γάμο με Ρωσίδα αλλά και με Γαλλίδα. Ο Όθων βρίσκονταν στη μέση. Η ελληνική κοινή γνώμη-την οποία ουδείς ελάμβανε υπόψη- για λόγους φιλότιμου προτιμούσε βασίλισσα από δυναστεία των μεγάλων δυνάμεων.Ο Όθων έφυγε στη Γερμανία ανεπίσημα, φέροντας μόνον τον τίτλο του Κόμητος του Μεσολογγίου. Είχε ανακοινωθεί τότε ότι το ταξίδι αποφασίστηκε για την επίσκεψη του Όθωνα στους γονείς του. Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για το θέμα του γάμου του, τον οποίο και συνήψε σε στενό κύκλο στις 10 Νοεμβρίου του 1836 στο Όλντεμπουργκ πατρίδα της νύφης, της Δούκισας Μαρίας Φρειδερίκης Αμαλίας. Η επιλογή αυτή, έγινε υπό την πλήρη άγνοια της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Στις αθηναϊκές εφημερίδες η είδηση εμφανίστηκε έπειτα από ένα μήνα. Οι Έλληνες όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκαν αλλά υποδέχτηκαν θερμά τη βασίλισσα Αμαλία όταν αφίχθη στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 1837. Οι μόνοι που «φώναζαν» ήταν οι πάντοτε ερεθίζομενοι από τη ρωσική προπαγάνδα για το ζήτημα της θρησκείας. Οι νεόνυμφοι αφίχθηκαν στην Ελλάδα με το βρετανικό δίκροτο «Πόρτλαντ» και έτυχαν θερμότατης υποδοχής. Προσφέρθηκε δε στην Αμαλία, όπως και στο παρελθόν στον Όθωνα, μια μεγάλη κουκουβάγια, το αθηναϊκό σύμβολο φέρουσα ταινία με τα εθνικά χρώματα. Κάτοικοι της Αθήνας είχαν κατακλύσει τας οδούς από τις οποίες θα περνούσε η βασιλική πομπή. Ο βασιλιάς- έφιππος και η Αμαλία μέσα σε άμαξα ανέβηκαν από τον Πειραιά στην πρωτεύουσα. Και το παραμύθι του Βασιλιά και της Βασίλισσας μπορεί να άρχιζε μόλις, για τον λαό, όμως, δεν θα άλλαζε τίποτα στο ζοφερό μέλλον του. Κι έπειτα ήρθαν οι επαναστάσεις για Σύνταγμα, ήρθε η δυσμένεια για τον Όθωνα και τέλος η έξωση. Τα παραμύθια με τους καλούς βασιλιάδες δεν έχουν όλα και καλό τέλος…
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό