Σαν Σήμερα|03.12.2024 00:00

Διαρροή τοξικού αερίου σκοτώνει 25.000 ανθρώπους στην Ινδία – Το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα του κόσμου!

Newsroom

Ήταν το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα του κόσμου! Μια μέρα σαν σήμερα, 3 Δεκεμβρίου του 1984, πάνω από 40 τόνοι χημικού αερίου- εκατοντάδες φορές τοξικότερου από το υδροκυάνιο- διέρρευσαν από εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στο Μποπάλ της Ινδίας, σκοτώνοντας άμεσα τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους, ενώ προκαλεί θανάτους ακόμα και στις μέρες μας! Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι (μια ολόκληρη πολιτεία!) έχουν χάσει τη ζωή τους από το δυστύχημα.

Η «Union Carbide» ήταν μια από τις πρώτες εταιρίες που δραστηριοποιήθηκε στην Ινδία και άρχισε να παράγει φυτοφάρμακά. Το 1969, η «Union Carbide» δημιούργησε ένα εργοστάσιο στο Μποπάλ για την κατασκευή φυτοφαρμάκων. Αρχικά, η εταιρεία εισήγαγε το ισοκυανικό μεθύλιο (MIC), το τοξικό αέριο που απαιτείται για την παρασκευή των φυτοφαρμάκων, αλλά από το 1980 αρχίσει να το παράγει στο εργοστάσιο.

Το MIC είναι άχρωμο και βαρύτερο από τον αέρα, είναι εξαιρετικά τοξικό και ερεθίζει το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους των αναπνευστικών οδών. Η εταιρεία προχώρησε προσεκτικά στην παραγωγή, διασφαλίζοντας ότι το εργοστάσιο του Μποπάλ είχε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες με το αδελφό εργοστάσιό στη Δυτική Βιρτζίνια με ισχυρά συστήματα συναγερμού. Όλα αυτά στην αρχή γιατί μετά ξεχάστηκαν τα πάντα. Οι κανόνες ασφαλείας έπαψαν να τηρούνται και όλα είχαν αφεθεί στην τύχη.
Μικρές διαρροές του MIC είχαν γίνει τόσο συνηθισμένες που όταν στις 3 Δεκεμβρίου, ένας επόπτης ανακάλυψε διαρροή σήμανε συναγερμό, κάτι που οι εργαζόμενοι άκουγαν πολλές φορές την εβδομάδα για άλλους λόγους, οπότε δεν έδωσαν καμία σημασία.

Ο δυνατός άνεμος που φυσούσε εκείνο το βράδυ άπλωσε τους θανατηφόρους καπνούς σε ακτίνα 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την τοποθεσία. Εκείνοι που δεν πνίγηκαν μέχρι θανάτου από τα αέρια ξύπνησαν με βαριά ανάσα, με τα μάτια τους να καίγονται από το τοξικό αέριο και τα στόματά τους αφρίζουν. Χωρίς εκπαίδευση και χωρίς γνώση του τι πρέπει να κάνουν, οι γιατροί δεν μπορούσαν να βοηθήσουν. Ουδείς γνωρίζει ακριβώς πόσοι άνθρωποι πέθαναν εκείνο το βράδυ. Οι επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ξεκίνησαν στους περίπου 3.000 νεκρούς και έφθασαν στους 5.295. Ωστόσο, άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, λένε ότι τουλάχιστον 7.000 άτομα πέθαναν μόλις μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες και περίπου 25.000 άνθρωποι υπέκυψαν συνολικά από την έκθεση στο MIC. Άλλοι 500.000 έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Η «Union Carbide» κλήθηκε το 1989 να καταβάλλει αποζημίωση 470 εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη και σε κάθε άτομο που εκτέθηκε στο δηλητηριώδες αέριο 25.000 ινδικές ρουπίες (περίπου 2.200 δολάρια τότε). Οι κάτοικοι του Μποπάλ ή έφυγαν, όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα, ή παρέμειναν και ακόμα δηλητηριάζονται!

Ινδίαδυστύχημασαν σημεραειδήσεις τώρα