Σαν Σήμερα|12.12.2024 00:00

Γιόμο Κενυάτα: ο Πατέρας της Κένυας και οι αγώνες του για το τέλος της αποικιοκρατίας στην Αφρική

Newsroom

Τον λένε Πατέρα της Κένυας και τον θεωρούσαν σοφό. Είχε πει: «Όταν ήρθαν οι ιεραπόστολοι, οι Αφρικανοί είχαν τη γη τους και οι ιεραπόστολοι τη Βίβλο· μας έμαθαν να προσευχόμαστε με τα μάτια κλειστά, όταν τα ανοίξαμε, εκείνοι είχαν τη γη μας κι εμείς κρατούσαμε τη Βίβλο»... Το όνομά του: Γιόμο Κενυάτα.

Ο Γιόμο Κενυάτα, μια μέρα σαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου του 1964, αναγορεύτηκε σε πρώτο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κένυας.
Ο Κενυάτα γεννήθηκε (λέγεται το 1890) από εύπορη αγροτική οικογένεια στην Βρετανοκρατούμενη Ανατολική Αφρική· το όνομά του ήταν Καμάου. Ο Κενυάτα σπούδασε στην Ιεραποστολική Σχολή των Σκωτσέζων όπου έμαθε να γράφει και να διαβάζει· εκεί στην Ιεραποστολή άλλαξε το όνομά του σε Τζόνστοουν (αναφορά στον απόστολο Πέτρο). Και κάποτε ξέσπασε ο 'Α Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Κενυάτα (Τζόνστοουν ακόμα), αρνήθηκε να στρατευτεί υπό τη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας και κατέφυγε στη φυλή των Μασάι και λίγο καιρό μετά θα λάβει μέρος σε διαδηλώσεις εναντίον της βρετανικής πολιτικής στην Αφρική. Τότε ήταν που ο Κενυάτα μπολιάστηκε με το μόσχευμα της πολιτικής και άλλαξε το όνομά του σε Κενυάτα που στα σουαχίλι σημαίνει Φως της Κένυας. Ο Κενυάτα ταξίδεψε στο Λονδίνο, τη Μόσχα, το Βερολίνο και γοητεύτηκε από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής· επηρεάστηκε ιδιαιτέρως από τη Σοβιετική Ένωση της 10ετίας του ‘30· συνάντησε τον Γκάντι στο Λονδίνο και άκουσε με προσοχή τις διδαχές του. Στη Μόσχα, ο Κενυάτα, σπούδασε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής και εκεί μελέτησε το δόγμα και την ιστορία του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος· επισκέφτηκε και τη Σιβηρία. Όταν οι Ιταλοί εισέβαλλαν στην Αιθιοπία, ο Κενυάτα υποδέχτηκα προσωπικά τον εξόριστο αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, στον σταθμό του Βατερλώ στο Λονδίνου. Και οι Βρετανοί εντόπισαν τον Κενυάτα και τον φακέλωσαν για ομιλίες του που αποκαλούσε φασιστική την αποικιακή πολιτική και συνέκρινε τη μεταχείριση των ιθαγενών στην Ανατολική Αφρική με τη μεταχείριση των Εβραίων στη Ναζιστική Γερμανία.

Έσπαγε πέτρες στα 60 του!

Το 1953 βρίσκει τον Κενυάτα, 60χρονο πια, να σπάει πέτρες (λόγω ηλικίας μετατέθηκε στα μαγειρεία) γιατί ως ηγέτης του απελευθερωτικού κινήματος της πατρίδας του απαιτούσε αυτονομία!
Το κίνημα ανατροπής της αποικιοκρατίας έχει φουντώσει. Οι Μάου Μάου έχουν πάρει τα όπλα και οι Βρετανοί δεν νιώθουν και τόσο ασφαλείς στα μέρη που είχαν καταπατήσει. Οι Αρχές της Κένυας πίστευαν ότι η κράτηση του Κενυάτα θα βοηθούσε στην καταστολή της πολιτικής αναταραχής.

Έπειτα από περίπου εννέα χρόνια φυλάκισης και κατ' οίκον περιορισμού, το 1961, ο Κενυάτα απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο σπίτι του στο Γκατούντου κοντά στο Ναϊρόμπι. Αργότερα ο Γιόμο Κενυάτα πήρε μέρος στη διάσκεψη στο Λονδίνο, στην οποία εξετάστηκε το μέλλον της αποικίας. Τον Ιανουάριο του 1960, η βρετανική κυβέρνηση έκανε φανερή την πρόθεσή της να απελευθερώσει την Κένυα και τρία χρόνια μετά, στις 12 Δεκεμβρίου 1963 κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής, ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, που εκπροσωπούσε τη βρετανική μοναρχία, παρέδωσε επίσημα τον έλεγχο της χώρας στον Κενυάτα, που έγινε πρωθυπουργός της Κένυας και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε πρόεδρος. Ο Κενυάτα έμεινε στην θέση του Πρώτου Πολίτη της χώρας μέχρι το 1978, όταν πέθανε από καρδιακή προσβολή στα 88 του χρόνια.
Ο Κενυάτα ήταν εκείνος που είχε πει: «Όταν μαλώνουν δύο ελέφαντες, την πληρώνει η χλόη που πατούν»...

σαν σημεραπρόεδροςΚένυαειδήσεις τώρα