Η τρέλα του βασιλιά Γεωργίου Γ’ να χρίσει Πρωθυπουργό έναν νεαρό μαθητή…
NewsroomΟ βασιλιάς ήταν τρελός, ο Πρωθυπουργός… ακόμα μαθητής, Πού όλα αυτά; Στη Μεγάλη Βρετανία! Οι φλεγματικοί και είρωνες Βρετανοί όταν το έμαθαν ξέσπασαν σε λοιδορίες: «το Βασίλειο στα χέρια ενός μαθητή»… ή «πρόεδρος της Κυβέρνησης της κρεατόπιτας». Μ’ αυτή την τελευταία φράση ήθελαν οι σχολιαστές να τονίσουν ότι ο νεαρός Ουίλιαμ Πιτ δεν θα στεκόταν στη θέση του μέχρι να περάσουν οι Γιορτές. Η κρεατόπιτα ήταν ένα παραδοσιακό γιορτινό φαγητό των Βρετανών…
Κι όμως ο Ουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος, που τόσο πολεμήθηκε και κατακρίθηκε είναι μέχρι σήμερα ο δεύτερος μακροβιότερος Πρωθυπουργός της Βρετανίας (μετά τον Ρόμπερτ Γουόλποτ) παραμένοντας για συνολικά 18 χρόνια και 343 ημέρες επικεφαλής της Κυβέρνησης· και να σκεφτεί κάποιος ότι ανέλαβε της εξουσία σε ηλικία μόλις 24 χρονών!
Ο Ουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος ήταν δεύτερος γιος του Ουίλιαμ Πιτ του Πρεσβύτερου, 1ου Κόμη Τσάταμ· γεννήθηκε στο Χέιζ του Κεντ.Όταν ο Πιτ διορίστηκε Πρωθυπουργός από τον βασιλιά Γεώργιο Γ’ (τον βασιλιά που πέθανε σχιζοφρενής), μια μέρα σαν σήμερα, 19 Δεκεμβρίου του 1783 ένας δημοσιογράφος έγραψε: «Ιδού ο νήπιος Άτλας της Πολιτείας. Το Βασίλειο στα χέρια ενός μαθητή»…
Η Μεγάλη Βρετανία είχε αρχίσει να μικραίνει χάνοντας της αποικίες της στην αμερικανική ήπειρο και ο Βασιλιάς ευελπιστούσε ότι ο γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας Ουίλιαμ Πιτ θα σταθεροποιούσε την τεταμένη κατάσταση.
Ο Γεώργιος Γ’ ήταν μονάρχης κατά τη διάρκεια ιστορικών γεγονότων, όπως η Γαλλική Επανάσταση, οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι, η Αμερικανική Επανάσταση! Αυτή η τελευταία έσβησε από το «Ε9» των Βρετανών σημαντικές αποικίες στη Βόρεια Αμερική!
Πολύ μοναχικός και πολύ άχρωμος
Ο Ουίλιαμ Πιτ ήταν ιδιοφυής· στο πανεπιστήμιο είχε χαρακτηριστεί γοητευτικός και φιλικός· εντυπωσίαζε με τις ομιλίες του στη Βουλή των Λόρδων, και πρώτο του μέλημα ήταν να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας μετά την κρίση στην Αμερική· τα κατάφερε! Ο ιστορικός Άσα Μπριγκς υποστηρίζει ότι η προσωπικότητά του δεν άρεσε στο βρετανικό μυαλό, γιατί ο Πιτ ήταν «πολύ μοναχικός και πολύ άχρωμος και πολύ συχνά απέπνεε μια στάση ανωτερότητας».
Ο Πιτ θεωρήθηκε ως εξαιρετικός οικονομικός διαχειριστής που εργάστηκε για την αποτελεσματικότητα και τη μεταρρύθμιση, ανοίγοντας τον δρόμο στη νέα γενιά ικανών οικονομικών παραγόντων· αύξησε τους φόρους για να διεκπεραιώσει τους πολέμους κατά της Γαλλίας και κατέστειλε τις επαναστατικές κινήσεις.
Ο Ουίλιαμ Πιτ ο νεότερος πέθανε το 1806 πιθανώς από έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, άγαμος δίχως να αφήσει απογόνους, αλλά υπέρογκα χρέη (τα χρέη του Πιτ έφταναν στις 40.000 στερλίνες, που ισοδυναμούν με 4.100.000 λίρες το 2023). Ο Πιτ προτιμούσε τη συντροφιά νεαρών ανδρών.
Ο ιστορικός Τσαρλς Πέτρι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Πιτ ήταν «ένας από τους μεγαλύτερους πρωθυπουργούς αν και ο νεότερος στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου»!
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες