Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου αιματοχυσία με 170 νεκρούς σε θέατρο της Μόσχας
26 Οκτωβρίου 2002 και οι Ρώσοι αποφασίζουν να εισβάλουν σε θέατρο της Μόσχας όπου κρατούνται 850 θεατές από Τσετσένους τρομοκράτες. Απολογισμός της επιχείρησης 170 νεκροί!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ήταν 26 Οκτωβρίου, όταν δόθηκε η εντολή επέμβασης στους ρώσους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων να επέμβουν. Τρεις ημέρες πριν, στο θέατρο της Μόσχας «Ντούμπροβκα», στο διάλλειμα της παράστασης «Nordost», 42 μασκοφόροι Τσετσένοι, αυτονομιστές, άνδρες και γυναίκες, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και εκρηκτικά εισέβαλαν στην αίθουσα.
Ανάμεσα στους τρομοκράτες ήταν και οι Μαύρες Χήρες, οι φανατικές γυναίκες, που είχαν χάσει τους συντρόφους στις εχθροπραξίες με τους Ρώσους. Οι Τρομοκράτες κράτησαν ομήρους τους τρομαγμένους θεατές και απαίτησαν να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Τσετσενία. Ο επικεφαλής των ενόπλων απειλούσε να ανατινάξει το κτίριο εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.
Μετά τρεις ημέρες αγωνίας, οι άνδρες της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας «Άλφα» πήραν εντολή να εισβάλουν στο θέατρο. Το επιχειρησιακό σχέδιο προέβλεπε την διοχέτευση ισχυρού αναισθητικού αερίου από τους αεραγωγούς του θεάτρου, που θα προκαλούσε ύπνο και παραλυσία, ώστε να είναι πιο εύκολο το έργο των στρατιωτών. Το αέριο διοχετεύτηκε στο θέατρο, οι ομάδα των κομάντος μπήκε, αλλά το τέλος δεν ήταν ακριβώς όπως το περίμεναν οι επικεφαλής της επιχείρησης. Πολλοί από τους Τσετσένους πέθαναν από την εισπνοή του αερίου, όμως πέθαναν και πολλοί από τους ομήρους!
Λίγες ώρες μετά άρχισαν οι δηλώσεις: «Η επιχείρηση ήταν επιτυχής», δήλωσαν οι μυστικές υπηρεσίες. «Πετύχαμε να προλάβουμε μαζική καταστροφή και θάνατο», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Βασίλεφ. «Ήταν μια αποτυχία, μια αιματοχυσία», κατέγραψαν οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου.
Αιματοχυσία και 170 νεκροί
H εισβολή των ειδικών δυνάμεων συνοδεύθηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών που κράτησαν αρκετή ώρα. Οι τρομοκράτες πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους είχαν παγιδεύσει το θέατρο, μόλις αντιλήφθηκαν την εισβολή των ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Τα αποτελέσματα όμως ήταν να σκοτωθούν όμηροι. Οι κομάντος πυροβολούσαν αδιακρίτως.
Οι Μαύρες Χήρες εξοντώθηκαν όλες. Από την αίθουσα του θεάτρου 170 άνθρωποι – 130 όμηροι και 40 τρομοκράτες – δεν βγήκαν ζωντανοί!
Χρόνια μετά, η ρωσική κυβέρνηση κατέβαλε το ποσό των 3.150 ευρώ για κάθε νεκρό από τους ομήρους. Όσοι επέζησαν εισέπραξαν τα μισά. Από 76 μηνύσεις για ψυχική οδύνη, τις 65 τις απέρριψε δικαστήριο της Μόσχας. Έντεκα περιπτώσεις κέρδισαν αποζημιώσεις ανάμεσα σε 80 και 2150 ευρώ..
Επίσης σαν σήμερα: Το 1912, ο ελληνικός στρατός μπαίνει απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη. Η τουρκική φρουρά από 25.000 στρατιώτες, 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό τον Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίδεται.
Το 1929 εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η αμερικανική «ULEN». Βάσει συμβολαίου θα συνεχίσει να έχει στην ιδιοκτησία της και να εκμεταλλεύεται το έργο μέχρι το 1974.
Το 1986, στον αγώνα Λάρισα- ΠΑΟΚ (2-1), φωτοβολίδα που εκτοξεύει οπαδός του ΠΑΟΚ κόβει την καρωτίδα του 29χρονου δασκάλου Χαράλαμπου Μπλιώνα, που πεθαίνει αμέσως.
Το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ μετά την εκλογική ήττα της 10ης Οκτωβρίου.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr