Γεννιέται η πιο διάσημη Φάλαινα του κόσμου, ο «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ
Σαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» βγαίνει και βιβλιοπωλεία και όλοι το απαξιώνουν! Ο Ουίλιαμ Φώκνερ, ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα είχε πει πως θα ήθελε να το έχει γράψει εκείνος! Ο Ντ. Χ. Λώρενς (David Herbert Lawrence), ο βρετανός πεζογράφος και ποιητής, το χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο περίεργα και υπέροχα βιβλία στον κόσμο»! Και όλα αυτά για εκείνο το μυθιστόρημα που αρχίζει με την εμβληματική πρόταση: «Λέγε με Ισμαήλ»… Ποιο είναι αυτό; Μα το «Μόμπι Ντικ».
Ο συγγραφέας του βιβλίου, που καταπιάνεται με μια λευκή φάλαινα, Χέρμαν Μέλβιλ, πέθανε βυθισμένος στην ανωνυμία, πάμπτωχος και με την πικρή γεύση της αποτυχίας στα χείλη. Όταν δημοσιεύθηκε – μια μέρα σαν τη σημερινή – το «Μόμπι Ντικ» οι κριτικοί το κατακεραύνωσαν και εξελίχθηκε σε εμπορική αποτυχία.
Ο Χέρμαν Μέλβιλ, ταξιδευτής σε στεριές και θάλασσες, είχε δημοσιεύσει κάποια μυθιστορήματα με σχετικά μικρή επιτυχία, όμως εκείνο το «αριστούργημα», «Η Φάλαινα», δεν πούλησε σχεδόν τίποτα. Η πρώτη του έκδοση έμεινε στα ράφια των βιβλιοπωλείων! Και οι επόμενες συγγραφικές προσπάθειες του Μέλβιλ βούλιαξαν, όπως η αγαπημένη του φάλαινα, στον βυθό της απαξιώσης….Ο Μέλβιλ πέθανε χωρίς κάποιος να ενδιαφερθεί γι’ αυτόν· ξεχασμένος από όλους έχοντας όμως εμπεδώσει ένα σπουδάιο μάθημα: η επιτυχία και η αποτυχία είναι… ατυχήματα αμφιβόλου σημασίας.
100 χρόνια από τη γέννησή του
Η φήμη του «Μόμπι Ντικ» ως σπουδαίο αμερικανικό μυθιστόρημα, άρχισε να δυναμώνει στις αρχές του 20ού αιώνα, 100 χρόνια μετά τη γέννηση του Χέρμαν Μέλβιλ. Η βάση του έργου του Μέλβιλ ήταν ένα ταξίδι με το φαλαινοθηρικό «Ακούσνετ», που πραγματοποίησε το 1841. Το μυθιστόρημα αντλεί έμπνευση από τον Σαίξπηρ και τη Βίβλο. Η συγγραφή του βιβλίου διήρκεσε 18 μήνες.
Ο Μόμπι Ντικ είναι μια θαλασσινή περιπέτεια, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές: «Λέγε με Ισμαήλ. Πριν από μερικά χρόνια -δεν έχει σημασία πόσο ακριβώς- έχοντας λίγα ή καθόλου χρήματα στο πουγκί μου και τίποτα ιδιαίτερο που να με ενδιαφέρει στη στεριά, σκέφτηκα να ταξιδέψω λίγο στη θάλασσα και να δω το υδάτινο μέρος του κόσμου», αυτή είναι η πρώτη παράγραφος του μυθιστορήματος, που κατέκτησε τους αναγνώστες: μετατράπηκε σε όπερα, σε κινούμενο σχέδιο, τηλεοπτική παραγωγή και περισσότερες από δώδεκα εκδόσεις σε μορφή κόμικ. Έγινε ταινία περισσότερες από δυο φορές με καλύτερη εκείνη του Τζον Χιούστον, παραγωγής 1956, σε σενάριο του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι και με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του Αχαάβ.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr