Εδουάρδος: Ανάμεσα στον θρόνο του μονάρχη της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας και μια γυναίκα, επιλέγει το δεύτερο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1936, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ κήρυξε επισήμως την έναρξη των εργασιών της Βουλής, χωρίς να φοράει το αυτοκρατορικό στέμμα της Αγγλίας, αφού η στέψη του δεν είχε γίνει ακόμα: Ήταν προγραμματισμένη για την άνοιξη του επόμενου έτους. Ωστόσο κατά το μεγαλύτερο διάστημα εκείνης της χρονιάς, από την ημέρα του θανάτου του πατέρα του στις 20 Ιανουαρίου, ήταν ήδη βασιλιάς έχοντας πάρει τον τίτλο μία μέρα μετά.
Παρόλα αυτά η έναρξη των εργασιών της Βουλής θα ήταν ένα από τα τελευταία Βασιλικά του καθήκοντα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, μια μέρα σαν σήμερα το 1936, η βασιλεία του Εδουάρδου έλαβε επίσημα τέλος. Την ίδια ημερομηνία που το 1688 εκθρονίστηκε και ο Ιάκωβος Β’, δηλαδή 250 χρόνια πριν. Ύστερα από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας ο Εδουάρδος έκανε τελικά την επιλογή του ανάμεσα στο θρόνου του μονάρχη της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας στην Ιστορία και της γυναίκας που αγαπούσε.
Η βασιλική οικογένεια είχε επίσης ενημερωθεί μία εβδομάδα πριν την 11η Δεκεμβρίου, ότι τελικά θα παραιτούνταν του θρόνου και ακριβώς μία μέρα νωρίτερα είχε υπογράψει και την πράξη παραίτησης.
Ο δημοσιογράφος που του πήρε τη συνέντευξη σχολίασε αργότερα πως ο Εδουάρδος χαμογελούσε πολύ ευγενικά και ήταν μάλλον θλιμμένος.
Μαζί μέχρι το θάνατό του
Ο Εδουάρδος τίμησε απόλυτα τα λόγια του με την αφοσίωση και συζυγική πίστη που επέδειξε. Στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Γεώργιος ΣΤ΄. Μετά την παραίτησή του, ο Εδουάρδος, έφυγε από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και παντρεύτηκε τη, Ουόλις Σίμπσον. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατέφυγε στη Λισαβόνα, ενώ λίγο αργότερα διορίστηκε διοικητής στις Μπαχάμες. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Παρίσι. Είναι πλέον βέβαιο πως ο Εδουάρδος θαύμαζε και εκτιμούσε τον Χίτλερ ο οποίος τον προόριζε για μονάρχη της Αγγλίας, αν πετύχαινε το σχέδιο κατάκτησης της Αγγλίας από τους Ναζί. Ο Εδουάρδος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στις 28 Μαΐου του 1972 στο Παρίσι σε ηλικία 77 χρονών. Η Ουόλις Σίμπσον παρέμεινε στο Παρίσι μέχρι τον θάνατό της σε ηλικία 89 ετών, στις 24 Απριλίου 1986.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr