Κοσμικό γεγονός η κηδεία της βασίλισσας Βικτωρία – Γιατί όλα ήταν λευκά και ποιο μυστικό κρυβόταν μέσα στο φέρετρο αθέατο από την οικογένειά της
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου του 1901 όταν ο μισός τότε κόσμος «ακουμπούσε» με δέος σε ένα φέρετρο. Η βασίλισσα Βικτωρία της Μεγάλης Βρετανίας, ταξίδευε για την τελευταία της κατοικία, μετά 63 χρόνια ηγεμονίας!
Στα χρόνια της, που πήραν όσο ακόμα ήταν εν ζωή το όνομά της: Βικτωριανή Εποχή, η Βρετανική αυτοκρατορία έφτασε στην κορύφωσή της διπλασιάζοντας την εδαφική της έκταση με την προσάρτηση των Ινδιών, της Αυστραλίας, του Καναδά σημαντικών εδαφών της Αφρικής και του Νότιου Ειρηνικού. Η Αλεξανδρινή - Βικτωρία γεννήθηκε στο Παλάτι του Κένσινγκτον στις 24 Μαΐου 1819 και ήταν το μοναδικό παιδί του Εδουάρδου Αυγούστου του Ηνωμένου Βασιλείου, Δούκα του Κεντ & Στράθερν, και της Βικτωρίας της Σαξονίας-Κοβούργου-Ζάαλφελντ.
Ο πατέρας της πέθανε από πνευμονία οκτώ μήνες μετά τη γέννησή της και έξι μέρες αργότερα κατέληξε και ο παππούς της, Γεώργιος Γ΄, τον οποίο διαδέχθηκε ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ως Γεώργιος Δ΄. Ύστερα από αυτούς τους δύο θανάτους η Βικτωρία βρέθηκε δεύτερη στη σειρά διαδοχής του θρόνου έπειτα από το θείο της Γουλιέλμο.Στις 20 Ιουνίου 1837, λιγότερο από μήνα μετά την ενηλικίωση της, ο θείος της Γουλιέλμος Δ΄ πέθανε και η 18νη Βικτωρία κλήθηκε να αναλάβει την ανώτατη αρχή της Αυτοκρατορίας. Σημείωσε στο ημερολόγιό της: «Είμαι πολύ νέα και σε πολλά, αν όχι σε όλα, άπειρη αλλά είμαι σίγουρη πως πολύ λίγοι έχουν πιθανότερη αληθινή καλή πρόθεση και περισσότερο αληθινό πόθο να πράξουν ό,τι είναι καλό και δίκαιο, απ’ ότι έχω εγώ». Η Βικτωρία νυμφεύθηκε τον πρώτο της εξάδελφο Αλβέρτο γιο του Δούκα της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα το 1840 και απέκτησαν 9 παιδιά.
Χήρα από τα 42 της χρόνια
Στις 14 Δεκεμβρίου 1861 ο πρίγκηπας Αλβέρτος πέθανε βυθίζοντας τη Βικτωρία στο πένθους. Δεν είναι τυχαίο ότι η βασίλισσα απεικονίζεται έκτοτε (ή φωτογραφίζεται) με μαύρο ένδυμα. Το 1864 η Βικτωρία παραχώρησε στην Ελλάδα τα Επτάνησα ως δώρο για την ανάδειξη στον ελληνικό θρόνο του ανιψιού της, Γουλιέλμου Γεωργίου της Δανίας (Γεώργιος Α’). Η Βικτωρία απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου του 1901 αφήνοντας πίσω της μία Αυτοκρατορία, στην οποία ο «Ήλιος ποτέ δεν δύει» και κηδεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου.
Η κηδεία ήταν μία εντυπωσιακή σύναξη της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. Ο κάιζερ Γουλιέλμος είχε έρθει στο κάστρο του Windsor μαζί με τους βασιλείς της Ελλάδας τον διάδοχο Νορβηγίας και Σουηδίας, τον βασιλιά του Βελγίου και της Πορτογαλίας, μέχρι και τον αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο της Αυστρίας. Για τη Βρετανία και την αυτοκρατορία της, ο θάνατος της ήταν Τέλος Εποχής.
Κηδεία μονάρχη μετά 66 χρόνια
Η χώρα δεν είχε κηδέψει μοναχή εδώ και 66 χρόνια. Στον νέο αιώνα, το τυπικό μιας βασιλικής εξόδιου ακολουθίας όφειλε να αλλάξει ριζικά: Η κηδεία κατά παράβαση της παράδοσης που όριζε να γίνει σε κλειστό κύκλο και αργά το απόγευμα, έγινε μέρα με τον κόσμο να συρρέει ανεμπόδιστος.
Το συμβολικό λευκό της απελευθέρωσης
Μια καινοτομία όμως που δεν διατηρήθηκε ως τις μέρες μας ήταν η οδηγία της βασίλισσας να είναι ντυμένη στα λευκά. Η σορός της καθώς και το φέρετρο της ήταν επίσης ντυμένα στα λευκά. Το μαύρο χρώμα επί 40 χρόνια είχε στοιχειώσει τη Βικτωρία που ήθελε, τουλάχιστον στην κηδεία της, να φορέσει λευκή ενδυμασία. Καθότι η Βικτωρία πέθανε στο Osborn House του νησιού White οι παριστάμενοι παρακολούθησαν το σπάνιο θέαμα της νεκρικής πομπής ηγεμόνα να ταξιδεύει δια θαλάσσης μέσα στο φέρετρο.
Κάποια στιγμή ξέσπασε πανικός όταν τα άλογα που τραβούσαν τον κιλλίβαντα, πάνω στον οποίο βρισκόταν το φέρετρο, απελευθερώθηκαν κι άρχισαν αν καλπάζουν ανεξέλεγκτα. Τη λύση έδωσαν 138 άνδρες του Βασιλικού Ναυτικού που έσυραν την άμαξα με τα χέρια δημιουργώντας έκτοτε παράδοση.
Τα μυστικά κτερίσματα
Στο πλευρό της Βικτωρίας είχε τοποθετηθεί μία από τις σπιτικές ρόμπες του πρίγκιπα Αλβέρτου καθώς και ένα γύψινο εκμαγείο του χεριού του. Πιο διακριτικά, στο αριστερό της χέρι, ήταν κρυμμένη μία τούφα από τα μαλλιά του αποθανόντος σκωτσέζου ακολούθου της του Τζον Μπράουν (η σχέση της βασίλισσας με τον Μπράουν είχε προκαλέσει σχόλια στη βρετανική κοινωνία, κάνοντας ορισμένους να μιλούν για κρυφό γάμο του Μπράουν και της Βασίλισσας και να αναφέρονται σκωπτικά σε αυτήν ως Κυρία Μπράουν) καθώς και μία φωτογραφία του τα οποία παρέμειναν αθέατα στην οικογένειά της με την καλαίσθητη τοποθέτηση μιας ανθοδέσμης.
Να σημειώσουμε εδώ ότι κάθε ρεκόρ στο θρόνο της Αγγλίας το έχει πλέον η βασίλισσα Ελισάβετ: Ήδη από το 1953 μετράει 69 χρόνια εστεμμένη και 70 χρόνια μονάρχης, αφού στέφθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ’ (1952). Επίσης η Αγγλία έχει να παρακολουθήσει εξόδιο ακολουθία βασιλιά ή βασίλισσας εδώ και 70 χρόνια!
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Επιχειρεί να αποτινάξει την ταμπέλα του τζιχαντιστή, τείνει χείρα φιλίας προς τη Δύση
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr