Ανοίγεται η σαρκοφάγος του φαραώ Τουταγχαμών – Πόσους σκότωσε η κατάρα του και πόσο αλήθεια έκρυβαν οι θρύλοι της εποχής για απροσδόκητους θανάτους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα το 1923 οι αρχαιολόγοι εκστασιασμένοι ανοίγουν τη σαρκοφάγο του φαραώ Τουταγχαμών. Εκεί κοντά στα τέλη του 1922 ένας αυτοαποκαλούμενος αρχαιολόγος, ο Χάουαρντ Κάρτερ, επικεφαλής ανασκαφών στην κοιλάδα των βασιλέων της Αιγύπτου ανακάλυψε μία σειρά από αρχαία σκαλοπάτια που ήλπιζε ότι θα τον οδηγούσαν στον τάφο ενός φαραώ που τον ονόμαζαν Τουταγχαμών.
Κρατώντας στο χέρι μία σμίλη, που του είχε κάνει δώρο η γιαγιά του, άνοιξε μία μεγάλη τρύπα από την οποία μπόρεσε να διακρίνει κρατώντας ένα κερί μέσα στο πηχτό σκοτάδι. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο κάποιος τον ρώτησε αν έβλεπε κάτι. «Ναι, αποκρίθηκε, βλέπω πράγματα θαυμαστά». Η ανακάλυψη ήταν ο πιο καλοδιατηρημένος τάφος φαραώ που είχε βρεθεί μέχρι τότε και προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Πέρα από τον προθάλαμο και ανάμεσα σε δύο αγάλματα – φυλακές, βρισκόταν ακόμα μία σφραγισμένη πόρτα που δεν ανοίχτηκε επίσημα παρά μία μέρα σαν σήμερα στις 16 Φεβρουαρίου του 1923 οπότε και αποκαλύφθηκε επιτέλους η μούμια του Τουταγχαμών, τοποθετημένη σε τρεις σαρκοφάγους - η μία μέσα στην άλλη - με την τελευταία να είναι φτιαγμένη από καθαρό χρυσάφι!Παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικός σε σχέση με άλλους Φαραώ, σήμερα τους έχει ξεπεράσει όλους σε φήμη!
Ο νεαρός φαραώ ανήκε σε έναν από τους πιο βασιλικούς οίκους της αρχαίας Αιγύπτου. Ο πατέρας του, ο Ακενατόν, θεωρείται ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους βασιλιάδες της Αιγύπτου γιατί η προσπάθειά του να μετασχηματίσει ριζικά την παραδοσιακή θρησκεία επηρέασε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή.
Ο Τουταγχαμών είχε γυναικείους γοφούς, πεταχτά δόντια και θα πρέπει να περιπατούσε στηριζόμενος σε βακτηρία ενώ σύμφωνα με την αυτοψία, που τού έγινε, στα δάκτυλα των ποδιών του φάνηκε απόκλιση και έτσι κούτσαινε. Ένα ακόμη στοιχείο του ότι ο Τουταγχαμών είχε προβλήματα κινητικότητας είναι άλλωστε και οι 130 βακτηρίες που ευρέθηκαν θαμμένες στον τάφο του!
Κληρονομικές ασθένειες
Οι επιστήμονες του ιταλικού ινστιτούτου «Institute for Mummies and the Iceman» στο Μπολτσάνο της Ιταλίας δηλώνουν ότι ο πρόωρος θάνατος του νεαρού φαραώ στα μέσα της εφηβείας του, προήλθε πιθανότατα από κληρονομική ασθένεια. Ο Hutan Ashrafian, λέκτορας χειρουργικής στο Imperial College του Λονδίνου, τόνισε ως σημαντικό ότι πολλά μέλη της οικογενείας του Τουταγχαμών υπέφεραν από ασθένειες που οφείλονται σε ορμονικές ανισορροπίες και υποστήριξε ότι, ενώ οι πρόγονοι του Τουταγχαμών φαίνεται πως έζησαν μέχρι την ώριμη ηλικία, οι άμεσοι απόγονοί του, πέθαναν νέοι.
Και δεν ήταν μόνο ο Τουταγχαμών που είχε περίεργη εμφάνιση. Έτσι ήταν ολόκληρη η οικογένειά του. Ευρήματα δείχνουν ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εκείνης της εποχής είχαν μια κάπως ανδρόγυνη εμφάνιση ή μια παράξενη μορφή γυναικομαστίας.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τουταγχαμών είχε ελονοσία, μεταξύ άλλων ασθενειών.
Η κατάρα της Μούμιας...
Και αφού ξεκαθαρίζει η υπόθεση με την Ιστορία έρχεται ο θρύλος και σκεπάζει τα πάντα με την ομίχλη του…
Οι παράξενοι θάνατοι μελών της αποστολής του Κάρτερ έκαναν όλους να συζητούν για μία παράξενη κατάρα. Δεν πέρασε πολύς καιρός που ο Λόρδος Κάρναρβον πέθανε στο Κάιρο σε ηλικία 56 ετών και στην πόλη έγινε γενική συσκότιση, γεγονός που πυροδότησε μια φρενίτιδα εικασιών.
Ο συγγραφέας σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ είπε στον αμερικανικό Τύπο ότι ένα «κακό» πνεύμα που δημιουργήθηκε από ιερείς για να προστατεύσει τη μούμια θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το θάνατο του Κάρναρβον.
Οι θάνατοι διαφόρων μελών της ομάδας του Κάρτερ στα επόμενα χρόνια, αλλά και πραγματικών ή υποτιθέμενων επισκεπτών του τόπου κράτησαν τον μύθο ζωντανό, ειδικά οι περιπτώσεις βίαιων θανάτων ή κάτω από περίεργες συνθήκες.
Τα υποτιθέμενα θύματα της κατάρας ήταν ο πρίγκιπας Αλί Καμέλ Φαχμί Μπέι της Αιγύπτου, ο οποίος πυροβολήθηκε από τη σύζυγό του το 1923. Ο σερ Άρτσιμπαλντ Νταγκλας Ρέι, ο οποίος υποτίθεται ότι έκανε ακτινογραφίες στη μούμια και πέθανε μυστηριωδώς το 1924. Ο σερ Λι Στακ, ο γενικός κυβερνήτης του Σουδάν, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Κάιρο το 1924. Η ομάδα ανασκαφών του Άρθουρ Μέις λέγεται ότι πέθανε από δηλητηρίαση το 1928. Ο γραμματέας του Κάρτερ, Ρίτσαρντ Μπέθελ, ο οποίος υποτίθεται ότι πέθανε πνιγμένος στο κρεβάτι του το 1929 και ο πατέρας του, που αυτοκτόνησε το 1930.
Ο ίδιος ο Κάρτερ απέρριπτε με οργή όλη την μυθολογία της κατάρας», αλλά όταν πέθανε μόνος και δυστυχισμένος από λέμφωμα Χότζκιν τον Μάρτιο του 1939, σε ηλικία 64 ετών, ο μύθος της κατάρας της μούμιας θέριεψε και ουδείς μπορούσε να τον αντικρούσει…
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr