Ντιεν Μπιεν Φου: Ένας ζαχαροπλάστης πρόσφερε πίκρα και θάνατο στους Γάλλους και ένας καθηγητής Ιστορίας άφησε μετεξεταστέους τους Ευρωπαίους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ντιεν Μπιεν Φου, τρεις λέξεις - ένα χωριό στο Βιετνάμ και μια μάχη που πονάει τους Γάλλους όπως πόνεσε (σκότωσε) η πέτρα του Δαυίδ τον Γολιάθ... Οι πρωταγωνιστές; Ένας πρώην ζαχαροπλάστης, ο Χο Τσι Μινχ, ένας καθηγητής Ιστορίας, ο Βο Νγκουγιέν Ζαπ (Γκιαπ) κι απέναντί τους η χώρα του Βολταίρου, του Μεγάλου Ναπολέοντα, του Βίκτωρος Ουγκό...
Μετά την ήττα της Γαλλίας από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση της αποικιακής αυτοκρατορίας της στην Ανατολή, τα εθνικιστικά κινήματα στη Γαλλική Ινδοκίνα πολέμησαν τα ιαπωνικά στρατεύματα ελπίζοντας πως στο τέλος του πολέμου θα κέρδιζαν την ανεξαρτησία τους.
Όταν όμως οι Ιάπωνες παραδόθηκαν το 1945, οι Γάλλοι δεν έδειξαν διάθεση να χάσουν τις αποικίες τους. Στο Βιετνάμ συνάντησαν σκληρή αντίσταση από τους Βιετμίνχ, ένα καθοδηγούμενο από τους κομμουνιστές εθνικιστικό κίνημα υπό την ηγεσία ενός πρώην ζαχαροπλάστη του Λονδίνου με το περίεργο όνομα Χο Τσι Μινχ.
Τον Σεπτέμβριο του 1945 ο Χο ανακήρυξε τη Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ, την οποία οι Γάλλοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν. Οι αντάρτες υπό τις διαταγές του καθηγητή Ιστορίας Βο Νγκουγιέν Γκιάπ αναλαμβάνουν δράση. Επί οκτώ χρόνια ο πόλεμος μαινόταν σε ολόκληρο το Βιετνάμ. Οι Γάλλοι αδυνατούσαν να νικήσουν τους ταπεινούς Βιετμίνχ!«Ζήτω η Γαλλία»
Η παγίδα περίμενε τους ίδιους
Υποτίθεται πως η γαλλική βάση στο Ντιεν Μπιεν Φου θα παράσυρε τους Βιετναμέζους σε ανοιχτό πεδίο μάχης την οποία οι Γάλλοι, με τον ανώτερο εξοπλισμό και την πολεμική τους εμπειρία, ήθελαν να δώσουν απεγνωσμένα. Θεωρούσαν πως αν μπορούσαν να αναγκάσουν αυτούς τους «τρομοκράτες» να πολεμήσουν με τους δικούς τους όρους, θα τους συνέτριβαν. Συνέβη όμως ακριβώς το αντίθετο. Οι Βιετναμέζοι άφησαν άναυδους τους Γάλλους, ασκώντας πλήρη έλεγχο επί του πεδίου της μάχης. Όταν συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να αποκρούσει τους εχθρούς, ο γάλλος διοικητής του πυροβολικού Charles Jean Clement Piroth - που νωρίτερα κόμπαζε για το τι θα έκανε ο βαρύς οπλισμός του - αυτοκτόνησε στο καταφύγιό του! Από τα μέσα Μαρτίου οι Γάλλοι και οι Βιετναμέζοι επιδίδονταν σε μία μάχη που έφερνε στο νου τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Χαρακώματα, σήραγγες, συρματοπλέγματα, ανηλείς βομβαρδισμοί. Τώρα οι Γάλλοι ήταν περικυκλωμένοι και υστερούσαν αριθμητικά. Είχαν βάλει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο τους, αλλά είχαν πέσει οι ίδιοι στην παγίδα που είχαν στήσει.
Οι απώλειες των Ευρωπαίων σε ανθρώπινο δυναμικό, προμήθειες αλλά κυρίως γόητρο ήταν απροσμέτρητες. Οι Γάλλοι μέτρησαν κάπου 2.300 νεκρούς και 1700 αγνοούμενους, ενώ 11.800 είχαν πέσει στα χέρια του εχθρόυ. Τις επόμενες μέρες κατά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη - μετά την ήττα - οι Γάλλοι συμφώνησαν να αποχωρήσουν από το Βιετνάμ. Θα ακολουθούσε μία προσωρινή διχοτόμηση της χώρας σε Βορρά και Νότο· ένας χαώδης συμβιβασμός που άφηνε πολλά περιθώρια για περαιτέρω συγκρούσεις - συγκρούσεις οι οποίες οδήγησαν στην εμπλοκή της νέας υπερδύναμης: των Ηνωμένων Πολιτειών μετατρέποντας το Βιετνάμ σε ένα από τα πιο φρικτά πεδία μάχης του ψυχρού πολέμου.
Η ήττα στο Ντιέν Μπιέν Φου έφερε τέλος στην κυριαρχία των Γάλλων στο Βιετνάμ και δημιούργησε δύο κράτη που τα χώριζε ο 17ος παράλληλος: Το βόρειο κομουνιστικό και το νότιο υποστηριζόμενο από τους Αμερικανούς. Η συνέχεια της Ιστορίας ήταν το ίδιο σκληρά διδακτική για όσους υποτίμησαν και περιφρόνησαν τους ασιάτες πολεμιστές που είχαν το πάθος για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους με συμμάχους τη ζούγκλα της Ινδοκίνας και τις καιρικές συνθήκες. Ένας Αμερικάνος σύμβουλος είχε πει στους Γάλλους: Οι Βιετμίνχ δεν έχουν οχήματα ή αεροπλάνα, πώς μπορούν να είναι ευέλικτοι;». Και οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί, αργότερα, έπαθαν κι έμαθαν.
Πηγές: Dan Snow - On This Day in History, Dien Bien Phu: The Epic Battle America Forgot, Valley of the Shadow: The Siege of Dien Bien Phu
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr