Χαϊλε Σελασιέ: Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας που… κυβερνούσε τη Τζαμάικα – Ανατράπηκε από στρατιωτικούς και ρίχτηκε στη φυλακή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το όνομά του στα αμχαρικά σήμαινε η «δύναμη της Αγίας Τριάδας». Ο κόσμο τον ήξερε ως Χαϊλέ Σελασιέ και ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, που μια μέρα σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου του 1974, εκθρονίστηκε. Στην Τζαμάικα ακόμα τον υμνούν...
Το πραγματικό όνομα του Χαϊλέ Σελασιέ ήταν Ταφάρι Μακόνεν και πολλοί τον γνώριζαν ως Ρας (πρίγκιπα) Ταφάρι· ήταν γιος του Ρας Μακόνεν, (εξάδελφος του αυτοκράτορα Μενελίκ Β') που νίκησε στην μάχη της Άντουα τους Ιταλούς το 1896.
Ο Χαϊλέ Σελασιέ πίστευε - όπως και οι πρόγονοί του - ότι πως έλκει την καταγωγή του από τα βιβλικά χρόνια, από το Σολομόντα και τη Βασίλισσα του Σαβά...
Έργα και καινοτομίες, αλλά...
Κι έκανε έργα ο Αυτοκράτορας: κατάργησε τη δουλεία και παραχώρησε το πρώτο Σύνταγμα. Προχώρησε αναμόρφωση κι εκσυγχρονισμό της αιθιοπικής κοινωνίας και του κρατικού μηχανισμού με δημόσια έργα πνοής, ίδρυσε Υπουργεία, Τράπεζες και Ταχυδρομεία. Εισήγαγε την Αιθιοπία στην Κοινωνία των Εθνών το 1923 και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπήρξε επίσης πρωτεργάτης της ίδρυσης του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας το 1963, με έδρα την Αντίς Αμπέμπα.
Τον Μάιο του 1936, ο Σελασιέ εκδιώχθηκε από τους Ιταλούς φασίστες μετά την κατάκτηση της Αιθιοπίας. Τον Ιανουάριο του 1942 ηγήθηκε των συμμαχικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Αιθιοπία και στις 5 Μαΐου του ίδιου χρόνου μπήκε ως απελευθερωτής στην πρωτεύουσα με την υποστήριξη των Βρετανών. Το περιοδικό Time ανακήρυξε τον Χαϊλέ Σελασιέ «Άνθρωπο της χρονιάς» για το 1935.
Και Θεός ο Αυτοκράτορας, αλλά αλλού...
Ο Χαϊλέ Σελασιέ θεωρείται ο μεσσίας για το κίνημα του ρασταφαριανισμού (θρησκευτικό και πολιτικό κίνημα που συνδυάζει στοιχεία του προτεσταντισμού με το μυστικισμό και μία παναφρικανική πολιτική συνείδηση) και τον προφήτη του κινήματος, τον Τζαμαϊκανό Μάρκους Γκάρβεϋ (1887-1940). Τα μέλη του κινήματος αποδέχονται τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ ως μεσσία και ενσάρκωση του Θεού! Οι ρίζες του κινήματος εντοπίζονται στη διδασκαλία του πολιτικού ακτιβιστή Μάρκους Γκάρβεϊ, ο οποίος προώθησε μία αφροκεντρική ιδεολογία, πιστεύοντας στην επιστροφή των μαύρων στην Αφρική.
Οπαδός του κινήματος ήταν ο διάσημος μουσικός Μπομπ Μάρλεϊ. Με τη μουσική του, ο Μάρλεϊ έγινε ένας άνευ προηγουμένου πρεσβευτής του κινήματος των Ράστα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα τον ακολουθούσαν σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από τους θαυμαστές του αντέγραψαν την εικόνα του, φτιάχνοντας τα μαλλιά τους σε dreadlocks και φορώντας ρούχα σε πράσινα, κίτρινα και κόκκινα χρώματα, τα χρώματα της σημαίας της Αιθιοπίας!
Ο Χαϊλέ Σελασιέ όταν επισκέφτηκε την Τζαμάικα, μια ανοιξιάτικη μέρα στις 21 Απριλίου του 1966, έμεινε έκπληκτος από την εκστατική υποδοχή που του επιφυλάχτηκε. Στην Αιθιοπία όμως είχαν άλλες σκέψεις για τον Αυτοκράτορά τους…
Τον Σεπτέμβριο του 1974, στις 12 του μήνα, ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς. Εκείνη την περίοδο και επί μακρό χρόνο η πείνα και η ανεργίας μάστιζαν την Αιθιοπία. Λέγεται ότι πέθαναν τότε πάνω από 200.000 Αιθίοπες από τον λιμό.
Ο Χαϊλε Σελασιέ πέθανε στη φυλακή τον Αύγουστο του 1975. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο θάνατός του αυτοκράτορα προήλθε από φυσικά αίτια, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως στραγγαλίστηκε με διαταγή των κυβερνόντων. Ο Βασιλιάς πέθανε, όμως η πνευματική κληρονομιά του θα ζούσε για χρόνια μακριά από τη χώρα του, στη Τζαμάικα και όχι μόνο…
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr