Μάχη στα Γαυγάμηλα: Όταν ο Αλέξανδρος υποχρέωσε την Ιστορία να τον ονομάσει Μέγα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ήταν 1η Οκτωβρίου πριν από πολλά πολλά χρόνια όταν η Ιστορία γονάτισε και προσκύνησε έναν από τους σπουδαιότερους στρατηλάτες που γεννήθηκε ποτέ στη Γη. Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών δεν ονομάστηκε τυχάια ή κατ’ ευφημισμόν Μέγας. Ήταν Μέγας!
Ήταν μία μέρα σαν σήμερα, 1η Οκτωβρίου του 331 π.χ. όταν ο 25χρονος Αλέξανδρος από τη Μακεδονία, που πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα αδύναμο κράτος στα βόρεια της Ελλάδας, κατατρόπωσε το στράτευμα της πιο ισχυρής αυτοκρατορίας του τότε κόσμου και έγινε αυτός ο Κύριος της Ασίας!
Όταν ο Αλέξανδρος είδε να σχηματίζεται κενό στις γραμμές των Περσών κατάλαβε ότι δεν θα είχε δεύτερη ευκαιρία. Κραδαίνοντας το σπαθί του πάνω στο ατίθασο άλογο του ηγήθηκε της σπουδαιότερης επίθεσης ιππικού στην Ιστορία. Απέναντί του ήταν ο Μέγας Βασιλιάς ο Βασιλιάς του Κόσμου Ο Δαρείος ο Γ’ ο επονομαζόμενος Κοδομανός, ο βασιλιάς της Περσίας.Ο ίδιος ο Αλέξανδρος επικεφαλής!
Το κλειδί για τη σπουδαία επιτυχία ήταν η ίδια η παρουσία του Αλέξανδρου ανάμεσα στους πολεμιστές του. Στο πεδίο της μάχης στα Γαυγάμηλα, κάπου στο σημερινό Κουρδιστάν, γρήγορα φάνηκε ποιος θα έφευγε νικητής. Το στράτευμα του Δαρείου ήταν τριπλάσιο από εκείνο του Αλέξανδρου, όμως ήταν το πάθος και η τακτική που έκαναν τη διαφορά.
Τι κι αν απέναντι στους Μακεδόνες είχαν παραταχτεί τρομακτικοί ελέφαντες, άρματα δρεπανηφόρα, καλά οπλισμένοι στρατιώτες, και οι φοβεροί και τρομεροί Αθάνατοι, το στρατιωτικό σώμα των επίλεκτων 10.000 στρατιωτών, που όταν σκοτωνόταν κάποιος, αμέσως το αντικαθιστούσαν ώστε ο αριθμός να είναι σταθερός. Ο Αλέξανδρος είχε στο μυαλό του τον τρόπο που θα εξόντωνε τον αντίπαλό του: μία συντριπτική επίθεση εναντίον του ίδιου του βασιλιά, με τον ίδιο επικεφαλής του στρατεύματος.
Είχε σταθεί τυχερός όταν γλίτωσε στην πρώτη του μάχη στα αφιλόξενα εδάφη της Ασίας, πλάι στον ποταμό Γρανικό, ηγούμενος επίθεσης στο κέντρο της παράταξής του εχθρού, όταν το χτύπημα από ένα τσεκούρι διέλυσε την περικεφαλαία του και ίσα που ακούμπησε το κρανίο του.
Στα Γαυγάμηλα, χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Αλέξανδρου να εντοπίσει ένα μοιραίο κενό στο κέντρο των περσικών στρατιωτικό γραμμών· τότε ήταν που ο μακεδόνας στρατηλάτης έδωσε διαταγή στους ιππείς του να στραφούν στο σημείο που ήταν ο βασιλιάς Δαρείος με τους επίλεκτους στρατιώτες του. Ο Μέγας Βασιλιάς, δεν το σκέφτηκε καθόλου: τράπηκε σε φυγή. Ο περσικός στρατός κατέρρευσε και ο Δαρείος κατά την άτακτη φυγή του προς τα βάθη της ανατολής δολοφονήθηκε από τον σατράπη Βήσσο.
Όλος ο κόσμος στα πόδια του...
Ο Αλέξανδρος δεν σταμάτησε στα Γαυγάμηλα· συνέχισε να προελαύνει και κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου προς την ανατολή: Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο…, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της Ινδίας, και μάλιστα χωρίς να ηττηθεί σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε.
Η συνολική επικράτεια της αυτοκρατορίας του Αλέξανδρου, στη μεγαλύτερή της έκταση κατά το 323 π.Χ., υπολογίζεται σε 5.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και περιλάμβανε κομμάτια από 26 σημερινές χώρες: Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λίβανος, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν.
Ο Αλέξανδρος ήταν κύριος της μεγαλύτερη αυτοκρατορίας που είχε υπάρξει μέχρι τότε γι’ αυτό και η Ιστορία γονάτισε ευλαβικά πλάι στις επιτυχίες του και τον ονόμασε Μέγα!
Λεπτό προς λεπτό οι εκλογές των ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει «σίγουρος» και η Κάμαλα προηγείται σε δημοσκόπηση
Το Ιράν «δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα»
Φοιτητές βγήκαν πρώτο ραντεβού στην... προεκλογική συγκέντρωση της Κάμαλα Χάρις
Maestro: Το καθηλωτικό νέο τρέιλερ - Πότε και πού θα δούμε τα επεισόδια της τρίτης σεζόν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr