Γιατί οι Γερμανοί κάθε που ξημερώνει 9 Νοεμβρίου περιμένουν πως κάτι συνταρακτικό θα γίνει στη χώρα τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 9η Νοεμβρίου, και είναι η μέρα που έχει σημαδέψει την ιστορία της Γερμανίας. Προσέξτε το γιατί: Γεγονότα σημαντικά από το 1918 μέχρι και το 1989 έχουν σημερινή ημερομηνία!
Το 1918, μια μέρα σαν σήμερα, ο κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ παραιτείται μετά τη Νοεμβριανή Επανάσταση και η Γερμανία ανακηρύσσεται Δημοκρατία. «Νοεμβριανή Επανάσταση» ονομάστηκε η εμφύλια σύγκρουση που ξέσπασε στην Γερμανική Αυτοκρατορία κατά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή του καθεστώτος της.
Η σύγκρουση άρχισε το Νοέμβριο του 1918, και τέλειωσε τον Αύγουστο του 1919 με την ανατροπή της συνταγματικής μοναρχίας και την αντικατάστασή του από δημοκρατικό πολίτευμα, που έμεινε γνωστό ως «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».
To Πραξικόπημα της Μπιραρίας
Πέντε χρόνια μετά, το 1923, σαν σήμερα στο Μόναχο η αστυνομία και τα κυβερνητικά στρατεύματα καταστέλλουν το πραξικόπημα της μπιραρίας στη Βαυαρία. Με την ονομασία Πραξικόπημα της Μπιραρίας ή Πραξικόπημα του Μονάχου κατέγραψε η Ιστορία το αποτυχημένο πραξικόπημα που αποπειράθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στο Μόναχο για την ανατροπή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και την κατάληψη της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές.
Σε μια μεγάλη μπιραρία του Μονάχου, την Lowenbraukeller, θα γινόταν μια συγκέντρωση 3.000 επιχειρηματιών με οικοδεσπότη την ηγεσία της Βαυαρικής Κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας σκόπευε να ο Χίτλερ να απαγάγει.Στις 8 Νοεμβρίου 1923 τα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Κόμματος SA, υπό την ηγεσία του Χέρμαν Γκέρινγκ περικύκλωσαν την μπιραρία. Στις 8:30 ο Χίτλερ, ακολουθούμενος από μια μικρή ομάδα ένοπλων SA εισέβαλε στην μπιραρία. Ο Χίτλερ πυροβόλησε στον αέρα φωνάζοντας «Ησυχία!». Προχώρησε στο βάθρο των ομιλητών, ενώ οι SA συνέχισαν να εισέρχονται στην μπιραρία κυκλώνοντας τους ταραγμένους παρευρισκόμενους. Ο Χίτλερ κήρυξε την έναρξη της «εθνικής επανάστασης». Παράλληλα ανέφερε ότι όλα τα στρατηγικά σημεία της πόλης ήταν στα χέρια των οπαδών του. Φυσικά έλεγε ψέματα, αλλά αυτό δεν ήταν σε θέση να το γνωρίζουν οι εμβρόντητοι παρευρισκόμενοι…
Την επομένη ο Χίτλερ και ο Λούντεντορφ, επικεφαλής 3.000 ενόπλων υποστηρικτών τους, παρέλασαν στους δρόμους του Μονάχου με στόχο να συνενωθούν με τις δυνάμεις των SA του Ρεμ που κατείχαν το Υπουργείο Πολέμου. Το πραξικόπημα όμως κατεστάλη και ο Χίτλερ αναγκάστηκε να καταφύγει επί μερικές ημέρες στο σπίτι ενός φίλου του. Παρόλ' αυτά, δεν απέφυγε την σύλληψη, η οποία έγινε στις 12 Νοεμβρίου. Παραπέμφθηκε, μαζί με τους άλλους πραξικοπηματίες, σε δίκη, κατηγορούμενος για έσχατη προδοσία.
Για την κατηγορία αυτή, το μέγιστο της προβλεπόμενης ποινής ήταν η θανατική. Ο Χίτλερ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης από τα οποία εξέτισε μόλις τους οκτώ μήνες . Στη φυλακή έγραψε το διάσημο έργο του «Ο Αγων μου» (Mein Kampf), που είναι το αυτοβιογραφικό βιβλίο του και το οποίο αποτέλεσε το βασικό ιδεολογικό μανιφέστο του ναζιστικού κόμματος.
Η Νύχτα των Κρυστάλλων
Το 1938, μια νύχτα σαν κι αυτή του Νοεμβρίου, ο ναζιστής Γερμανός διπλωμάτης Ερνστ φον Ρατ πέφτει νεκρός από τους πυροβολισμούς του Εβραίου αγωνιστή Έρσελ Γκρίνσπαν, μία πράξη που οι Ναζί εκμεταλλεύτηκαν ως δικαιολογία για να κινήσουν το πογκρόμ κατά των Εβραίων, γνωστό ως Νύχτα των Κρυστάλλων. Ο όρος Kristallnacht περιγράφει το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938. Ο στόχος ήταν οι Εβραίοι πολίτες όλης της χώρας και αυτή η νύχτα ήταν ουσιαστικά η αρχή του Ολοκαυτώματος.
Η Πτώση του Τείχους
Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου του 1989 πέφτει το Τείχους του Βερολίνου! Το Τείχος του Βερολίνου ή Τείχος του Αίσχους για τους Γερμανούς της Δύσης και επισήμως αποκαλούμενο από την ανατολικογερμανική κυβέρνηση ως Αντιφασιστικό Τείχος Προστασίας, άρχισε να χτίζεται στην καρδιά του Βερολίνου από τη νύχτα της 12ης Αυγούστου του 1961. Το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανία προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να βάλει τέλος στην φυγή των κατοίκων της προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Το τείχος, συνιστώσα της εσωτερικής γερμανικής συνοριογραμμής, αποτελούσε ένα φυσικό σύνορο μεταξύ του Ανατολικού Βερολίνου και του Δυτικού Βερολίνου για διάστημα των 28 ετών. Στα χρόνια της ύπαρξής του τουλάχιστον 86 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1989. Στην πτώση του συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες. Ο σημαντικότερος ήταν η πολιτική του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που πρόσφατα «έφυγε» και απολογείται στον Στάλιν...
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr