Η ιστορία της Κούβας στριμώχνεται σε ένα καραβάκι και πιάνει τους ωκεανούς της αιωνιότητας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου του 1956, μέσα σε ένα βαρκάκι στριμώχνεται το σπουδαιότερο κομμάτι της ιστορίας της Κούβας και ανοίγεται στους ωκεανούς της αιωνιότητας…
To «Granma» ήταν ένα μικρό σκάφος 13,25 μέτρων που διέσχισε τα κύματα της Ιστορίας και «έδεσε» στο Μουσείο Επανάστασης της Κούβας… Λίγο πριν, θα δώσει το όνομά του στην εφημερίδα του Κομουνιστικού Κόματος της Κούβας και θα γίνει το σύμβολο της Επανάστασης!
Η χωρητικότητα του «Granma» ήταν 20 άτομα, όμως εκείνο το βράδυ της 2ης μέρας του Δεκέμβρη του 1956 στο σκαρί του στριμώχτηκαν σχεδόν 80 άνθρωποι! Ανάμεσα στους «80» και κάποιος Φιντέλ Κάστρο και ένας, πως τον λέγανε να δεις; Α, Ερνέστο Γκεβάρα…Το «Granma» απέπλευσε ένα σκοτεινό βράδυ της 25ης Νοεμβρίου του 1956 από το Τούξπαν του Μεξικού με προορισμό την Κούβα. Οι κακές καιρικές συνθήκες όμως, αλλά και το υπερβολικό βάρος των επιβαινόντων στο σκάφος το έφεραν στις ακτές τις Κούβας με σημαντική καθυστέρηση. Το ξημέρωμα της 2ας Δεκεμβρίου, το «Granma» προσάραξε στην ακτή Λας Κολοράδας της επαρχίας που σήμερα ονομάζεται «Granma».
«Αυτό δεν ήταν απόβαση, ήταν ναυάγιο», θα πει έπειτα από χρόνια ο Tσε.
Παρ' όλες τις δυσκολίες που συνάντησαν στο θαλασσινό ταξίδι τους και μετά στη στεριά της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο και οι άνδρες του ανασυντάχτηκαν στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα και άρχισαν ανταρτοπόλεμο που τρία χρόνια μετά θα τους οδηγούσε νικητές στην Αβάνα και απόλυτους άρχοντες στην εξουσία!
Και η 2η Δεκεμβρίου έχει ακόμα δυο σημαντικές πτυχές για την Ιστορία της Κούβας: Το 1961 ο Φιντέλ Κάστρο σε μια από τις πολύωρες ομιλίες του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αβάνας ανακοίνωσε ότι είναι Μαρξιστής-Λενινιστής και ότι η Κούβα πρόκειται να υιοθετήσει τον κομμουνισμό.
Κι ακόμα, μια μέρα σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου του 1976, ο Φιντέλ Κάστρο με το αξίωμα να θεσμοθετείται από το Σύνταγμα, γίνεται πρόεδρος της Κούβας. Ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου είναι ταυτόχρονα και ο Πρόεδρος (Πρωθυπουργός) του Συμβουλίου Υπουργών της Κούβας και ασφαλώς ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο Φιντέλ Κάστρο από το 1965 ήταν γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και από το 1976 συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1991 επανεκλέχτηκε γενικός γραμματέας του κόμματος και το 1993, 1998 και 2003 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων ανανέωσε για πέντε χρόνια την προεδρική του θητεία.
Κι όλα αυτά χάρη σε ένα σκαρί κατασκευασμένο το 1943 που ανήκε στον Αμερικανό Ρόμπερτ Έρικσον, που λάτρευε τη γιαγιά του και ονομάτισε τη βάρκα του «Granma». Ο Έρικσον δεν γνώριζε τότε πως αυτή η «Γιαγιά» θα ταξίδευε στα κύματα της Ιστορίας και του θρύλου τους άντρες που άλλαξαν την πορεία της Κούβας!
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr