Η θρυλική σάλπιγγα της Κρακοβίας και η ιστορία της που χάνεται στα βάθη των αιώνων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα όταν ακούστηκε ο ήχος της σάλπιγγας της Κρακοβίας.
Τα ψιμύθια της Ιστορίας είναι οι θρύλοι της. Οι θρύλοι είναι, που πιάνουν από το χεράκι την πραγματικότητα και την ντύνουν με ρούχα πλουμιστά και με στολίδια που λάμπουν στο μάτι και στην ψυχή του αναγνώστη.
Και η Ιστορία καλλωπίζεται και βγαίνει λικνιστή στην πασαρέλα της πλήξης και κερδίζει τους ανθρώπους, που πάντα κρύβουν μια ποιητική ρανίδα εντός τους.
Μετά έναν τέτοιο πρόλογο, ας πεταχτούμε μέχρι την Κρακοβία του 13ου αιώνα. Ο θρύλος που έχει ντύσει την πολιτεία της Πολωνίας υποστηρίζει πως εκεί κάπου στα 1241, όταν οι ορδές των Μογγόλων διασχίζοντας τις απέραντες πεδιάδες της Ασίας, σπέρνοντας θάνατο και αίμα, έφτασαν λίγα χιλιόμετρα από τα τείχη της τότε πλούσιας πολιτείας της Ευρώπης, ένας σαλπιγκτής που βρισκόταν στο καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας, είδε τους αιμοδιψείς μακελάρηδες να καλπάζουν προς την πόλη του και σάλπισε «κίνδυνο».Ο ήχος της συμφοράς απλώθηκε στα σοκάκια και την αγορά της Κρακοβίας κι οι κάτοικοι έσπευσαν να σφραγίσουν τα τείχη και να πάρουν τα όπλα. Ο θρύλος τελειώνει με ένα βέλος που καρφώθηκε στο λαιμό του ηρωικού σαλπιγκτή.
Κι έπειτα, τέτοιες μέρες πάλι, Μάρτης ήταν του 1942, που ήρθαν άλλα στίφη μακελάρηδων, που αιματοκύλησαν την Κρακοβία: οι Ναζί εξόντωσαν τους Εβραίους στο κοντινό Άουσβιτς και η σάλπιγγα έπαψε να ηχεί…
Γιατί είτε Μογγόλοι, είτε Γερμανοί, οι δήμιοι των ανθρώπων μιλούν την ίδια γλώσσα, των θηρίων τους βρυχηθμούς και δεν ημερεύουν ούτε από σάλπιγγες, ούτε από θρήνους.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr