Παναγία των Παρισίων: Η φωτιά αποκάλυψε κάτι το συνταρακτικό που προκάλεσε έκπληξη σε μηχανικούς και αρχιτέκτονες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Απριλίου του 2019, η εμβληματική Παναγία των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες. Μέσα από τη φωτιά, όμως μηχανικοί και αρχιτέκτονες ανακάλυψαν κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.
Μελέτη που διεξήχθη με υλικά από τις κατεστραμμένες από τη φωτιά περιοχές του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, αποκάλυψε κάτι αναπάντεχο: δομική τεχνική που πίστευαν ότι είχε εφευρεθεί χρόνια μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου έχει χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο του διάσημου ναού! Η ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα των ερευνητών για τους τρόπους κατασκευής ναών γοτθικού ρυθμού και τη χρήση σιδήρου στο Παρίσι στον 12ο αιώνα.
Η Παναγία των Παρισίων, όπως έχει επικρατήσει το όνομα της Notre - Dame de Paris στην Ελλάδα, είναι μεσαιωνικός καθολικός καθεδρικός ναός που αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Πόλης του Φωτός. Η κατασκευή της άρχισε το 1163 και χρειάστηκε σχεδόν δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί (1345)· είναι ένα από τα αρτιότερα και πιο εντυπωσιακά δείγματα του γαλλικού γοτθικού αρχιτεκτονικού ρυθμού στον κόσμο. Εκείνη την εποχή, ήταν το μεγαλύτερο κτίριο που κατασκευάστηκε ποτέ, φτάνοντας τα 32 μέτρα ύψος.Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Απριλίου του 2019, πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το ναό, που πιθανότατα προκλήθηκε από βλάβη στην ηλεκτρική εγκατάσταση ή από αναμμένο τσιγάρο. Ο κόσμος ολόκληρος παρακολούθησε με σφιγμένο στομάχι επί 15 ώρες τη φωτιά να κατακαίει τα δοκάρια του καθεδρικού ναού τα φτιαγμένα από βελανιδιά, το εμβληματικό μολύβδινο κωδωνοστάσιο του να καταρρέει και ιστορία αιώνων να παραδίνεται στις αδηφάγες φλόγες. Και κάποτε οι καπνοί παραμέρισαν για να φανεί το μέγεθος της καταστροφής: το κόστος για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων ανήλθε σε 865 εκατομμύρια δολάρια. Η διαδικασία αναστήλωσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.
Παρά τις καταστροφές που προκλήθηκαν, η φωτιά, έδωσε στους ερευνητές μια μοναδική ευκαιρία να δουν καθαρά τις διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν όταν χτίστηκε ο καθεδρικός ναός. Κατά την έρευνα, ανακάλυψαν ότι οι οικοδόμοι είχαν χρησιμοποιήσει σιδερένιες βέργες για να ενισχύσουν την πέτρα. Οι μηχανικοί πίστευαν ότι αυτό το είδος δομικής χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αρχιτεκτονική γοτθικού ρυθμού πολύ μετά την ολοκλήρωση του χτισίματος της Παναγίας των Παρισίων.
Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε 12 δείγματα σιδήρου από διαφορετικά σημεία του καθεδρικού ναού και χρησιμοποίησε χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα για να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες. Αποκαλύφθηκε ότι η Παναγία των Παρισίων είναι αναμφισβήτητα ο πρώτος γοτθικός καθεδρικός ναός όπου ο σίδηρος χρησιμοποιήθηκε ως βασικό οικοδομικό υλικό. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι τα σιδερένια στεφάνια χρησιμοποιήθηκαν στα πρώτα στάδια της κατασκευής του ναού.
Από τα δείγματα σιδήρου που ελήφθησαν από τον καθεδρικό ναό, αποκαλύφθηκε και κάτι ακόμα: τα μέρη του σιδήρου φαίνεται να έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους και είναι διαφορετικά κομμάτια σιδήρου με διαφορετική προέλευση.
Αναλύοντας πιο προσεκτικά αυτά τα δείγματα, μπορούν να εξαχθούν νέα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο του εμπορίου, ακόμη και της σφυρηλάτησης του σιδήρου στο Παρίσι την εποχή που χτιζόταν ο καθεδρικός ναός.
Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, αλλά παρείχε επίσης ανεκτίμητη εικόνα για τις κατασκευαστικές πρακτικές στο Παρίσι πριν από αιώνες. Ουδέν κακόν αμιγές καλού…
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr