Μεγκιντό: η πρώτη μάχη στην Ιστορία – Αρμαγεδδών από τους Φαραώ στον Ατατούρκ. Το τέλος του κόσμου και οι 34 μάχες που έχουν εκεί μέχρι τον 20ο αιώνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μεγκιντό σε ελληνική απόδοση είναι ο Αρμαγεδδών, που στην Αποκάλυψη του Ιωάννη τοποθετείται η τελευταία μάχη του Καλού με το Κακό. Στη Μεγκιντό έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη μάχη στην Ιστορία! Κι από τότε, στα 1457 π.Χ. έχουν γίνει περίπου 34 μάχες ξεχωριστής σημασίας.
Οι ιστορικοί την τοποθετούν μια μέρα σαν σήμερα, 16 Απριλίου τον 5ο αιώνα π.Χ. Δηλαδή κάπου στο 1457 π.Χ. Είναι η Μάχη της Μεγκιντό, που διεξήχθη μεταξύ των Αιγυπτίων υπό τον Φαραώ Τούθμωση τον Γ’ και των επαναστατών της υποτελούς Χαναάν υπό τον βασιλιά της πόλης Καντές. Ποια η ιδιαιτερότητα αυτής της μάχης; Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη στην Ιστορία και όχι μόνο..
Στη Μεγκιντό επίσης, έγινε η πρώτη χρήση ξύλινου τόξου και η πρώτη καταμέτρηση του αριθμού των στρατιωτών των αντιμαχόμενων πλευρών. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες έχουν φθάσει μέχρι τις μέρες μας από τα ιερογλυφικά του στρατιωτικού γραφέα Τιανενί στον Ναό του Άμμωνος Ρα στο Καρνάκ των Θηβών, στο σημερινό Λούξορ.Στη τότε Μάχη της Μεγκιντό επικράτησαν οι Αιγύπτιοι και οι επαναστάτες υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους 83 νεκρούς και 340 αιχμαλώτους.
«Μεγκιντό», Har Megiddo στα εβραϊκά, που μεταφράστηκε σε Αρμαγεδδών: ο βιβλικός τόπος της τελικής, καθαρτήριας αναμέτρησης του Καλού με το Κακό, σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Το τελευταίο βιβλίο της Βίβλου, η Αποκάλυψη, αναφέρει μία επικείμενη συγκέντρωση όλων των βασιλιάδων της γης στον Αρμαγεδδώνα για την τελική μάχη Θεού και Διαβόλου.
Η Μεγκιντό ή πιο… ελληνικά Μεγιδδώ ήταν αρχαία πόλη του Ισραήλ που δέσποζε στο πέρασμα μεταξύ των λόφων της οροσειράς του Καρμήλου. Η ιστορικότητά της την ενέταξε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και βρίσκεται σήμερα υπό την προστασία της UNESCO.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4000 ετών, τουλάχιστον 34 αιματηρές συγκρούσεις έχουν διεξαχθεί στην αρχαία τοποθεσία Μεγκιντό και σε παρακείμενες περιοχές της κοιλάδας Jezreel. Αιγύπτιοι, Χαναναίοι, Ισραηλίτες, Μαδιανίτες, Αμαληκίτες, Φιλισταίοι, Χασμοναίοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Μουσουλμάνοι, Σταυροφόροι, Μαμελούκοι, Μογγόλοι, Γάλλοι, Οθωμανοί, Βρετανοί, Αυστραλοί, Γερμανοί, Άραβες και Ισραηλινοί έχουν όλοι πολεμήσει και πεθάνει εδώ.
Μερικά από τα πιο σπουδαία ονόματα στρατοκόπων και στρατηγών που σεργιανίζουν στα βιβλία της Ιστορίας έχουν πολεμήσει στην Μεγκιντό: Γεδεών, Σαούλ, Σισάκ, Αντίοχος, Πτολεμαίος, Βεσπασιανός, Σαλαδίν, Ναπολέων Βοναπάρτης, Έντμουντ Άλεμπι, Μουσταφά Κεμάλ - Ατατούρκ.
Σε όλη την Ιστορία, η Μεγιδδώ ήταν το «σημείο μηδέν» για μάχες που καθόρισαν την ίδια την πορεία του πολιτισμού. Αρμαγεδδών λοιπόν και η Ιστορία συνεχίζει το αέναο ταξίδι της στα μονοπάτια του χρόνου.
Το όνομα «Αρμαγεδδών» χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, για να δωθεί η σημασία του ολέθρου και το μέγεθος καταστροφής· επίσης γίνεται χρήση - κυρίως από εκπροσώπους του Τύπου - του ονόματος, για τις περιγραφές γεγονότων μεγάλων καταστροφών και αιματοχυσίας.
Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr