Ένας Αντίχριστος στην Ελλάδα: Όταν ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ξύπνησε τον Μεσαίωνα στην Αθήνα – Σκοταδισμός και φανατισμός στις αρχές του 21ου αιώνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο «Αντίχριστος στην Ελλάδα, αυτό ήταν το σύνθημα των (ουκ ολίγων) φανατικών που αντιδρούσαν στην επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στη χώρα μας. Μεσαίωνας, Σκοταδισμός και Φανατισμός· όλα με κεφάλαια γράμματα στην πεζή – άθλια πραγματικότητα…
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 4 Μαΐου του 2001. Ο 21ος αιώνας είχε αρχίσει να κυλάει στο αυλάκι της Ιστορίας και ένα εμβληματικό πρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ επισκεπτόταν την Ελλάδα, σχεδόν 1000 χρόνια μετά το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών. Για την ακρίβεια: 967!
«Ήταν ένα παπικό ταξίδι στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», έλεγε τότε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’.Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με προσωπικές επαφές και παρεμβάσεις όπως έγραφε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» επιχειρούσε να «αποκλείσει» από τα Μέσα Ενημέρωσης όσους διατηρούσαν επιφυλάξεις για την επίσκεψη του Πάπα, προκειμένου να μην «εκτεθεί η χώρα διεθνώς και να μην αδικηθεί η Ελλαδική Εκκλησία. Μάλιστα, σε συναντήσεις που είχε με δημοσιογράφους, φέρεται να ζήτησε να μη μεταδοθούν εικόνες από τυχόν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες φανατικών.
Έξω από τη Μητρόπολη εκατοντάδες φανατικοί - μέρες πριν από την επίσκεψη - διαδήλωναν κατά της έλευσης του Πάπα στην Αθήνα. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή, με πρωτοβουλία του Ελληνορθόδοξου Κινήματος Σωτηρίας.
Δεκάδες κληρικοί παρέλασαν από τηλεοπτικές εκπομπές, καταθέτοντας τον γραφικό λόγο τους και ακόμη και ο σεβαστός (αείμνηστος πλέον) πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός εξέφρασε την αντίθεσή του για την επίσκεψη του Πάπα, απεκδυόμενος το ντύμα του ευρύνου ιερέα, υψώνοντας το Λάβαρο του Σκοταδισμού. Θεός σ’χωρέστον… Δυστυχώς φανατισμός και βραδύνοια είναι έννοιες ταυτόσημες!
Εχθρότητα από την Ελλάδα
Από την άλλη όχθη… του Χριστιανισμού, οι ιταλικές εφημερίδες έδωσαν μεγάλη έκταση στο γεγονός. H «Corriere della Sera» σε άρθρο του συγγραφέα Βιτόριο Μεσόρι με τίτλο «Άγιος Παύλος, αυτό το κενό στο δρόμο για τη Δαμασκό», έγραφε ανάμεσα στα άλλα: «Στην Αθήνα εμφανίστηκαν συνθήματα που εκφράζουν το μίσος απέναντι σε αυτόν τον ντυμένο στα άσπρα Αντίχριστο. Ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ανοιχτά ότι αναγκάστηκε να δεχτεί την επίσκεψη. Η πρόσκληση δεν έγινε από τον ίδιο, αλλά από τους ηγέτες του κράτους, με το οποίο η Εκκλησία συνδέεται με δεσμούς αμοιβαίας υποτέλειας. Οι 50.000 Καθολικοί (0,5% του πληθυσμού) δεν έχουν πλήρη δικαιώματα, τα οποία απολαμβάνουν οι Ορθόδοξοι που είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τη θρησκεία τους στις ταυτότητες. Δεν είναι νόμιμο να είναι κάποιος αληθινός Έλληνας εάν δεν είναι ξεκάθαρο μέλος της εθνικής Εκκλησίας ασπαζόμενο την αποστροφή για τη Ρώμη».
Στο ίδιο κλίμα ο «Messaggero», υπό την υπογραφή του ρεπόρτερ για θέματα Βατικανού, Οράτσιο Πετροζίλο, έγραφε σε άρθρο του με τίτλο: «Ο Βοϊτίλα την Παρασκευή μεταξύ των Ορθοδόξων. Εχθρότητα από την Ελλάδα, αναμονή στη Συρία»: «Σε αντίθεση με τη Δαμασκό, όπου οι δύο Ορθόδοξοι Πατριάρχες προσκάλεσαν τον Πάπα να επισκεφθεί τους καθεδρικούς τους ναούς, στην Ελλάδα «για τους φανατικούς ορθοδόξους, τους μοναχούς και τους παπάδες ο Πάπας είναι αιρετικός και αντίχριστος!»…
«Όταν ο Πάπας φθάσει στην Αθήνα - έγραφε ο δημοσιογράφος Φίλιπ Σέργουελ στη «Sunday Telegraph» - δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη ζέστη και το νέφος, αλλά και την εχθρότητα ιερέων και μοναχών, που θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις, θα πετάξουν μαύρα μπαλόνια στους δρόμους και θα κτυπούν τις καμπάνες όλη την ημέρα».
«Ο Πάπας είναι ανεπιθύμητος»
Στην Ελλάδα τώρα, περισσότεροι από 160 Ηγούμενοι Μοναστηριών είχαν αποστείλει επιστολές στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στις οποίες υποστήριζαν ότι: «Ο Πάπας είναι ανεπιθύμητος». Ενώ οι διαβουλεύσεις του Αρχιεπισκόπου με την Επιτροπή Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Θεμάτων της Ιεράς Συνόδου ήταν αλλεπάλληλες. Μεσαίωνας;
Το θέμα αφού πέρασε από τα πρωινάδικα, τα μεσημεριανάδικα, τις ειδήσεις των 20:00 και τις μεταμεσονύκτιες εκπομπές… (παρά)λόγου διευθετήθηκε και μια μέρα σαν σήμερα, 4 Μαΐου του 2001 ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κάθισαν πλάι πλάι, σαν καλοί Χριστιανοί, στον λόφο της Πνύκαςν σε δυο θρόνους σαν… ταπεινοί ποιμένες και άναψαν οι φωτογραφικές μηχανές και οι κάμερες τα «on» και η Ιστορία είδε και δάκρυσε από συγκίνηση πια…
Ο Πάπας ζήτησε «συγγνώμη» για τα αίσχη των Δυτικών το 1204 (παλιού ουρανού χαλάσματα…), ο Χριστόδουλος δέχτηκε τη «συγγνώμη», αλλά ήταν σκληρός και καυστικός στην αντιφώνηση του, για να ακούσουν εκεί στα Μοναστήρια και να πούνε μπράβο στον παπά μας… Τέλος εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν κι όλοι κοιμήθηκαν ήσυχοι ήσυχοι γιατί είχαν μπει τα πράγματα στη θέση τους έστω και 1000 χρόνια μετά… Άλλωστε τι είναι 1000 χρόνια για την Ιστορία; Μια αστραπή!
Σήμερα, ούτε ο Χριστόδουλος, αλλά ούτε και ο Ιωάννης Παύλος Β’ ζουν για να θυμούνται εκείνη τη συνάντηση. Κάπου όμως στα σκοτεινά Μοναστήρια, όπου δεν έχει φθάσει ακόμα το φως της Αναγέννησης, ανάβουν ένα κερί και προσεύχονται να μην τους βρει άλλο τέτοιο κακό... Αμήν!
Να σημειώσουμε ότι το 2021 και ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε την Ελλάδα…
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr