π. Τιμόθεος Λαγουδάκης: ένας μάρτυρας αγωνιστής κατά της Χούντας που το όνομά του χάθηκε στην ομίχλη του χρόνου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το όνομα του Τιμόθεου Λαγουδάκη, δεν θυμίζει σε πολλούς το παραμικρό. Κι όμως ήταν ένας μάρτυρας αγωνιστής κατά της Χούντας, που έχασε τη ζωή του σε «περίεργο» τροχαίο και το όνομά του εξαφανίστηκε στην ομίχλη του χρόνου…
Οι πολλοί γνωρίζουν ελάχιστα για τα θύματα της χούντας των Συνταγματαρχών, ίσως γιατί δεν έτυχαν της δημοσιότητας που θα έπρεπε ίσως πάλι γιατί η θυσία και οι αγώνες τους χάθηκαν στο... πανηγυρικό τοπίο της Μεταπολίτευσης.
Όμως τα ονόματα των ιερέων Τιμόθεου Λαγουδάκη και Παντελεήμονα Κατσούλη, σίγουρα δεν έχουν να πουν το παραμικρό. Κι όμως ήταν κι αυτοί ήρωες που πρόταξαν τα στήθη τους στη δικτατορία και μάλιστα πλήρωσαν με τη ζωή τους τη δράση τους.
Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν επέζησαν της 7χρονης λαίλαπας, που σάρωσε την Ελλάδα για να εξαργυρώσουν την αντιστασιακή δράση τους, όπως έκαναν άλλοι, που αντιστάθηκαν από τον καναπέ τους...
Ο πατήρ Τιμόθεος Λαγουδάκης ήταν θεολόγος και διάκονος με σημαντική κοινωνική προσφορά και αντιδικτατορική δράση· έχασε τη ζωή του μια μέρα σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου του 1974 σε περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με τον ιερέα, επίσης αντιστασιακό, Παντελεήμονα Κατσούλη.
Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βολουδάκης: «Πριν ακόμη αρχίσουν οι πρώτες οργανωμένες φοιτητικές αντιδράσεις εναντίον της δικτατορίας, ο π. Τιμόθεος παρακινούσε τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής να αντιδράσουν· εκινείτο δε με άνεση, γιατί, ως κληρικός, δεν μπορούσε να χαρακτηρισθή κομμουνιστής και η ζημιά που έκανε στο καθεστώς ήταν μεγαλύτερη. Παρά ταύτα, είχε κληθεί αρκετές φορές στην Ε.Σ.Α. σε ανάκριση από τον γνωστό βασανιστή Χατζηζήση αλλά και τον Θεοφιλογιαννάκο, τους δε διαλόγους, που είχε με αυτούς, τους υπαγόρευε σε μένα, γιατί δακτυλογραφούσα, και, κατόπιν, έδινε τις δακτυλογραφημένες σελίδες στους δημοσιογράφους για να γνωστοποιηθούν από τους ραδιοσταθμούς του εξωτερικού. Στις μοναδικές φοιτητικές εκλογές 24-11-1972 τον ψηφίσαμε 43 φοιτητές και στην καταμέτρηση βρέθηκαν μόνο 28 ψήφοι! Ευθύς, έγραψε Πρακτικό ψηφοφόρων, το οποίο υπογράψαμε όλοι, όσοι τον είχαμε ψηφίσει. Πολλά παρόμοια Πρακτικά είχαν συνταχθεί από φοιτητές διαφόρων Σχολών το Πρακτικό, όμως του π. Τιμοθέου ήταν το μοναδικό που δόθηκε στη δημοσιότητα γιατι απαιτούσε τόλμη, και δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδο στο «Βήμα» Κυριακή πρωί 26-11-1972! Στις ημέρες του Πολυτεχνείου είχε γνωρισθεί με τη φοιτήτρια τότε Μαρία Δαμανάκη και πηγαινοερχόταν αρκετές μέρες πριν τις 17 Νοεμβρίου 1973 στο Πολυτεχνείο, μεταφέροντας κάτω από το ράσο φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στους έγκλειστους φοιτητές».
Τη βραδιά που εισέβαλλε το τανκ στο Πολυτεχνείο, ο Τιμόθεος Λαγουδάκης χτύπησε τις καμπάνες του ναού του για να αφυπνίσει τον κόσμο, ώστε να σπεύσει προς βοήθεια των φοιτητών.
Ο διάκονος Τιμόθεος Λαγουδάκης μαζί με τον πατέρα Γεώργιο Πυρουνάκη, αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας επισκέφθηκαν στο ΕΑΤ – ΕΣΑ τους συλληφθέντες φοιτητές της εξέγερσης της Νομικήςκαι τους συμπαραστάθηκαν.
«Το όνειρο του Τιμόθεου ήταν να γίνει ιερέας, αλλά η χούντα δεν του επέτρεψε να χειροτονηθεί στην Αθήνα λόγω της δράσης του· αρνήθηκε να χειροτονηθεί στην Κρήτη και έφυγε από τη ζωή Διάκονος , αφού λίγο πριν τη μεταπολίτευση σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 25 Μαϊου 1974!
Μια μέρα σαν σήμερα λοιπόν, 25 Μαΐου του 1974, δυο μόλις μήνες πριν καταρρεύσει το χουντικό καθεστώς οι ιερείς Τιμόθεος Λαγουδάκης και ο συναγωνιστής του Παντελεήμων Κατσούλης επέστρεφαν οδικώς στην Αθήνα από την Κόρινθο, όπου είχαν πάει για τη χειροτονία του επισκόπου Φιλίππων Προκοπίου. Ήταν αργά το βράδυ, όταν το αυτοκίνητό τους, από άγνωστη αιτία, ξέφυγε από το οδόστρωμα και συνετρίβη. Τροχαία και αστυνομία έκριναν το συμβάν ως ένα τυχαίο δυστύχημα· ουδείς το πίστεψε. Ο κληρικός Παντελεήμων Κατσούλης ήταν συναγωνιστής του Τιμόθεου Λαγουδάκη και είχε υπογράψει την καταγγελία για νοθεία στις φοιτητικές εκλογές το 1972.
Γράφει ο βετεράνος δημοσιογράφος Γιώργος Καραγιάννης: «…Όσο για τα χρόνια της Χούντας όλοι όσοι συμμετείχαν ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα θυμούνται με συγκίνηση το διάκονο Τιμόθεο Λαγουδάκη και τους άλλους νεαρούς κληρικούς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής και τους αγώνες που έδωσαν το 1972 για ελεύθερες φοιτητικές εκλογές. Ο διάκονος Τιμόθεος Λαγουδάκης δεν χάρηκε, δεν είδε την πτώση της Χούντας . Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 25 Μαΐου 1974. Ο τάφος του βρίσκεται στη Μονή Αρκαδίου στην οποία ήταν καλόγερος.
Και λίγες αράδες από τον συγγραφέα, αγωνιστή, αντιστασιακό Περικλή Κοροβέση: «...Παράλληλα υπήρχαν μητροπολίτες στην Αντίσταση, ένοπλοι κληρικοί στα βουνά. Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολλοί που όλοι μας τους έχουμε ξεχάσει. Να αναφέρουμε μερικά ονόματα: ο παπα-Γιώργης Πυρουνάκης, ο Νίκος Ψαρουδάκης, εκδότης της εφημερίδας «Χριστιανική», ο διάκονος Τιμόθεος Λαγουδάκης και ο νυν αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος.
Έτσι για να (τους) θυμόμαστε...
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr