Όταν οι Ναζί έχασαν τον Στρατάρχη που θα τους οδηγούσε μακριά από το αδιέξοδο – Ο Ρόμελ και το άδοξο τέλος του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια μέρα σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου του 1944 αυτοκτονεί ο Στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ, ο θρύλος των Γερμανών, η Αλεπού της Ερήμου. Ο Ρόμελ κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ.
Ο Ρόμελ ήταν ο πλέον δημοφιλής ανώτατος αξιωματικός στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είχε κερδίσει τον σεβασμό και των αντιπάλων του με τις επιτυχίες του, ως διοικητής του Άφρικα Κορπς.
Ο Ρόμελ είχε γεννηθεί στο Χάιντενχαϊμ 45 χιλιόμετρα από το Ουλμ, στο κρατίδιο της Βυρτεμβέργης. Στα 18 του χρόνια ο νεαρός Έρβιν κατατάχτηκε στο τοπικό 124ο Σύνταγμα Πεζικού και το 1910 γράφτηκε στη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών του Ντάντσιχ. Ο Ρόμελ, συμμετείχε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και λέγεται ότι αιχμαλώτισε 1.500 στρατιώτες και 43 αξιωματικούς, έχοντας υπό τη διοίκησή του μόνο 3 οπλίτες και 2 αξιωματικούς!Το 1940, έχοντας πλέον τον βαθμό του υποστρατήγου, συμμετείχε στην επίθεση εναντίον της Γαλλίας, ως διοικητής της 7ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων.
Το 1941 του ανατέθηκε η διοίκηση της 15ης Μεραρχίας Πάντσερ και της 5ης Ελαφράς Μεραρχίας. Αυτές θα αποτελέσουν τον πυρήνα του γνωστού ως Afrika Korps του γερμανικού εκστρατευτικού σώματος στη Βόρεια Αφρική. Βασική του αποστολή ήταν να βοηθήσει τον ιταλικό στρατό, που είχε αποδεκατιστεί από τις βρετανικές δυνάμεις.
Ο Ρόμελ ανέτρεψε το σκηνικό. Κι εκεί πήρε το προσωνύμιο Αλεπού της Ερήμου, για τα πανέξυπνα τεχνάσματά του: διέταζε ψευδείς υποχωρήσεις που οδηγούσαν σε παγίδες, τοποθετούσε παλιούς κινητήρες αεροσκαφών σε φορτηγά με σκοπό να σηκώνουν σκόνη για να δείχνουν υπέρτερες οι δυνάμεις του, μετακινούσε φορτηγά προς κάποια κατεύθυνση για να επισημανθούν από την αεροπορία και το βράδυ αυτά γύριζαν στη βάση τους, δημιουργούσε ξύλινα ομοιώματα αρμάτων μάχης για την παραπλάνηση των αεροπλάνων και στη διάρκεια των μαχών έστηνε ψεύτικα πυροβόλα για τον αποπροσανατολισμό του εχθρού!
Στις 20 Ιουλίου του 1944 στις 20 Ιουλίου, έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από τον ο συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, γνωστή ως Επιχείρηση Βαλκυρία. Η εμπλοκή του Ρόμελ στην συνωμοσία είναι ακόμα και σήμερα αντικείμενο διχογνωμίας. Ο Ρόμελ προκειμένου να μην περάσει στρατοδικείο και εξευτελιστεί προτίμησε το υδροκυάνιο.
Ο Ρόμελ ήταν μόλις 52 χρονών. Η κηδεία του Στρατάρχη έγινε δημοσία δαπάνη με τιμές, ενώ επίσημα διαδόθηκε ότι ο Ρόμελ είχε υποκύψει στα τραύματά του, που προκλήθηκαν όταν που δέχτηκε επίθεση το αυτοκίνητό του στη Νορμανδία.
Ο Ρόμελ «έφυγε» με το κεφάλι ψηλά ως αριστοκράτης στρατηγός, όμως… Η Ναζιστική Γερμανία ήδη ψυχομαχούσε, έχανε το ένα μετά το άλλο τα εδάφη που είχε καταλάβει, το Βερολίνο κατέρρεε από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων και ο Αδόλφος Χίτλερ σε έξι μήνες θα ταξίδευε ατιμασμένος να συναντήσει τον Ρόμελ…
Ο γιος του Ρόμελ, Μάνφρεντ το 1974 εκλέχτηκε δήμαρχος της Στουτγάρδης θέση που διατήρησε μέχρι το 1996.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr