Όταν το αλκοόλ σκοτώνει κυριολεκτικά και άμεσα: μια γειτονιά ολόκληρη βυθίζεται στη μπύρα – Οκτώ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το αλκοόλ σκοτώνει πραγματικά... Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 17 Οκτωβρίου του 1814 όταν διερράγη μια υπερμεγέθης ξύλινη δεξαμενή αποθήκευσης μπύρας, που περιείχε 610.000 λίτρα!
Στο ζυθοποιείο Meux and Company, επί της οδού Tottenham Court στο Λονδίνο, προσπαθούσαν να περισώσουν ότι μπορούσαν, αλλά μάταια: ένα αγριεμένο ποτάμι μπύρας κατέβαινε με ορμή στην μικρή φτωχογειτονιά Σεντ Ζιλ με τις παράγκες του Λονδίνου και παράσερνε ανθρώπους, ζώα και ό,τι βρισκόταν στο πέρασμά του!
Η μπυροπλημμύρα άφησε πίσω της οκτώ ανθρώπους νεκρούς με τον μικρότερο να είναι ένα δίχρονο αγοράκι και τον μεγαλύτερο έναν 60χρονο άνδρα. Όταν έσπασε η μεγάλη δεξαμενή και ξεχύθηκε η μπύρα στο ζυθοποιείο, κατέστρεψε και συμπαρέσυρε κι άλλες δεξαμενές, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, 1.470.000 λίτρα μπύρας να αναζητούν οδούς διεξόδου! Το κύμα του ζύθου είχε όγκο όσο τα νερά που γεμίζουν μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων· τα σαθρά τοιχώματα του ζυθοποιείου δεν άντεξαν στην ορμή και τον όγκο της υγρής λαίλαπας που βρήκε διέξοδο προς τους δρόμους και ξεχύθηκε σαν τσουνάμι προς τα σπίτια.
Όπως έγραφε η εφημερίδα «The Times» η καταστροφή των τοιχείων των σπιτιών οδήγησε στην κατάρρευση ξύλινων δοκαριών που τα στήριζαν και σπίτια άρχισαν να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο.#OTD 1814 #London Beer Flood. Vats of beer at the Meux and Company Brewery burst, flooding city streets with 610,000 liters of beer. The almost 15 feet tall wave of porter killed 8 people. pic.twitter.com/tfhBQ137oe
— Amberley Publishing (@amberleybooks) October 17, 2018
Όλοι όσοι εργάζονταν μέσα στο εργαστήριο ζυθοποιίας δεν έπαθαν το παραμικρό. Όταν εκτονώθηκε ο χείμαρρος της μπύρας, οι κάτοικοι αναζητούσαν επί μέρες παγιδευμένους στα γκρεμισμένα σπίτια. Η μυρωδιά της μπύρας παρέμεινε διάχυτη στην περιοχή επί μήνες ενώ χρειάστηκε πολύς καιρός για να καθαριστούν τα μπάζα. Πολλοί έλεγαν ότι σκύλοι και γάτες, για καιρό περπατούσαν τρεκλίζοντας ενώ άνθρωποι είχαν εντοπιστεί να σκύβουν σε λακκούβες και να πίνουν με βουλιμία ό,τι είχε απομείνει από το κύμα του ζύθου…
Η ζυθοποιία «Meux» είχε ιδρυθεί το 1764 και ανήκε στον Sir Henry Meux· ήταν μία από τις δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες του Λονδίνου. Ο ιατροδικαστής που διενήργησε εξέταση στις σορούς, κατέγραψε στην έκθεσή του ότι «…ήταν θέλημα Θεού και ένα τυχαίο γεγονός» ο θάνατός τους με αποτέλεσμα η Ζυθοποιεία Meux & Co να μην καταβάλλει ούτε πένι στις οικογένειες των θυμάτων!
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr