Ελένη Σκούρα: η πρώτη ελληνίδα βουλευτής – Δεν έλαβε ποτέ σύνταξη και πέθανε πάμπτωχη σε γηροκομείο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 18 Ιανουαρίου του 1953, όταν μια γυναίκα, η Ελένη Σκούρα, βάδιζε αγέρωχη στα μαρμάρινα πατώματα της Βουλής, με το βάρος του τίτλου της πρώτης γυναίκας βουλευτού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο! Η Ελένη Σκούρα δεν έλαβε ποτέ ούτε δραχμή ως σύνταξη και πέθανε μ’ αυτόν τον καημό, πάμπτωχη σε γηροκομείο.
Τώρα, αν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τριάντα και βάλε χρόνια πριν (1919), η λαίδη Νάνσι Άστορ, έκανε… ποδαρικό με γόβες στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής, ε, είναι κάτι που δεν μας λέει τίποτα. Τι να μας πει άλλωστε; Το 1919 η Ελλάδα έχυνε το αίμα της στα πεδία των «τίμιων» μαχών· τις γυναίκες στη Βουλή θα σκεπτόταν;
«Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης». Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση της Ελένης Σκούρα, αμέσως μετά την εκλογή της στις 18 Ιανουαρίου του 1953. Η Ελένη Σκούρα είχε λάβει 47.112 ψήφους.Οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1952 είχαν παράσχει ευρύτατη πλειοψηφία στον «Ελληνικό Συναγερμό» του Αλέξανδρου Παπάγου, ωστόσο, η έδρα της Θεσσαλονίκης πήγε σε επαναληπτική εκλογή μετά το θάνατο του βουλευτή Βασίλειου Μπακονίκα. Υποψήφια του Ελληνικού Συναγερμού ήταν η νομικός Ελένη Σκούρα, η οποία ήταν από το 1951 επικεφαλής του τμήματος γυναικών του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Στα χρόνια της Κατοχής, η Ελένη Σκούρα είχε αναπτύξει πλούσια αντιστασιακή δράση και είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς μαζί με τον σύζυγο και τον αδερφό της.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επαναληπτική εκλογική μάχη για την έδρα της Θεσσαλονίκης ήταν υποψήφιες άλλες τέσσερις γυναίκες, με πιο γνωστή την Βιργινία Ζάννα, κόρη της Πηνελόπης Δέλτα, μητέρα του λογοτέχνη και δημοσιογράφου Παύλου Ζάννα και γιαγιά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η Ελένη Σκούρα (Παπαχρήστου ήταν το πατρικό της επίθετο), είχε γεννηθεί στο Βόλο το 1896 και από το 1915 είχε εγκατασταθεί με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Το 1950 έλαβε το πτυχίο της Νομικής και άσκησε τη δικηγορία με τον σύζυγό της Δημήτρη Σκούρα. Η Ελένη Σκούρα παρέμεινε βουλευτής έως το 1956.
Ούτε δραχμή σύνταξη!
Η Ελένη Σκούρα, δεν είχε συμπληρώσει 4ετή θητεία, στο Κοινοβούλιο και δεν δικαιούτο σύνταξης· μετά τον θάνατο του συζύγου της, αν και η Πολιτεία της είχε υποσχεθεί τιμητική σύνταξη, ποτέ δεν της δόθηκε ούτε δραχμή. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της, έπειτα από παρέμβαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα, η Ελένη Σκούρα εισήχθη στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης· απεβίωσε, στις 4 Φεβρουαρίου του 1991, σε ηλικία 95 ετών. Η πρώτη ελληνίδα βουλευτής «έφυγε» με το παράπονό πως δεν της δόθηκε σύνταξη για έναν μόλις μήνα.
Να σημειωθεί, ότι έναν χρόνο πριν πεθάνει, η Πολιτεία της έστειλε 5.000 δραχμές· η Ελένη Σκούρα επέστρεψε τα χρήματα. Όπως και όταν, μετά τον θάνατό της, προσφέρθηκε κηδεία δημοσία δαπάνη, τα ανίψια της Ελένης Σκούρα δεν αποδέχτηκαν παρά μόνο η ταφή της να γίνει με τιμές υπουργού. Ο Δήμος του Βόλου την θυμήθηκε το 2007: έστησε προτομή της στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου.
*Στοιχεία για το ρεπορτάζ αντλήθηκαν από συνέντευξη του ανιψιού της Ελένης Σκούρα, Γιώργου Παπαχρήστου στη Σοφία Μαυραντζά για το site e-thessalia.gr
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr