Πεθαίνει ο Ιωάννης Μεταξάς - «Τον έφαγαν οι Άγγλοι» είναι ο ψίθυρος που ακούγεται σε όλη την Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Ιανουαρίου του 1941, κι ενώ οι έλληνες στρατιώτες ανταμώνουν την παγωνιά του θανάτου στα βουνά της Αλβανίας, μια είδηση πέφτει με την ισχύ μιας βόμβας και όλα σωπαίνουν: «πέθανε ο Μεταξάς!».
Ο Μεταξάς, ήταν άρρωστος τις τελευταίες 10 μέρες. Στις 18 Ιανουαρίου, ενώ ήταν προγραμματισμένη κυβερνητική σύσκεψη, ο Μεταξάς αποχώρησε γιατί, όπως είχε δηλώσει: «αισθανόταν κουρασμένος». Όσοι ήταν πλάι του έλεγαν πως οι οιωνοί ήταν δυσμενείς, παρόλο που τα κλινικά συμπτώματα ήταν απλά: απόστημα του λάρυγγα σε συνδυασμό με χρόνιο έλκος του στομάχου, είχαν προσβάλει τον κουρασμένο οργανισμό του μεταξά, που εξαντλημένος από την εντατική εργασία σύντομα υπέκυψε.
Στις 28 του Ιανουαρίου ακούστηκαν φήμες ότι ο πρωθυπουργός ξεψυχάει. Την επόμενη ημέρα το πρωί η είδηση πάγωσε την Ελλάδα.Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε, σε ηλικία 70 χρονών, 94 ημέρες μετά την κήρυξη του πολέμου, στο σπίτι του στην Κηφισιά, στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 1941.
Εν Αθήναις τη 29η Ιανουαρίου 1941».
Οι θεωρίες συνωμοσίας
Η ασθένεια του Πρωθυπουργού, δεν είχε δημοσιοποιηθεί στον Τύπο και η είδηση ακούστηκε στους πολλούς σαν πόρτα που χτυπάει από τον αέρα κι αναστατώνει το δωμάτιο· μόνο που το «δωμάτιο», τότε, ήταν ολόκληρη η Ελλάδα.
Και πριν ακόμα σπάσει η σιωπή από το ξάφνιασμά, ακούστηκαν οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας: «τον σκότωσαν οι Άγγλοι»!
Και ακόμα, ζεστός ήταν ο Πρωθυπουργός που απέρριψε το τελεσίγραφο των Ιταλών, όταν ο στενός συνεργάτης του, ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης δήλωνε: «Και στην Γ’ θέση νοσοκομείου να είχε νοσηλευτεί ο Μεταξάς, θα είχε σωθεί…»!
Και η κόρη του Μεταξά, Λουκία, έγραφε με νόημα: «Την Κυριακήν 26.1.1941, γυρνώντας από εμπιστευτική αποστολή, πήγα να τον δω... Μετά την επέμβαση, καθώς μου είπαν, πήγαινε καλά και μάλιστα τόσο που κάλεσε την Παρασκευή τον Μανιαδάκη για συνεργασία - και πως ο ιατρός του, τού έδωσε ένα μεγάλο ποτήρι αλατούχο καθάρσιο, για να φύγουν οι τοξίνες από τα έντερα, όπως του είπε. Φυσικά... την επομένην έπαθε αιμορραγία εις τα έντερα…».
Οι φήμες οργίαζαν τότε ότι ένεση που έκανε άγγλος γιατρός «σκότωσε» τον Μεταξά. Η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε: «…μαθαίνουμε ότι επρόκειτο περί ενδοφλέβιας καρδιοτονωτικής ενέσεως».
Ο ισχυρισμός όσων θεωρούν υπεύθυνους του Άγγλους, για τον θάνατο του Μεταξά ήταν ότι οι Γερμανοί είχαν προτείνει ανακωχή και ειρήνη, κάτι που δεν ευσταθεί, αφού ο Πρωθυπουργός ήταν ήδη έτοιμος να αντιμετωπίσει γερμανική εισβολή. Η ουσία είναι ότι ο Μεταξάς «έφυγε» πάνω στην πιο κρίσιμη καμπή του ελληνοιταλικού πολέμου.
Έγιναν ιατρικά σφάλματα, κατά πως ακούστηκε τότε, αλλά… νεκροτομή δεν διενεργήθηκε στη σορό του Μεταξά, συνεπώς ό,τι λέγεται δεν αντικρούεται…
Για να λέμε την αλήθεια, η Βρετανία τίμησε τον Μεταξά μετά τον θάνατό του· τον αποκάλεσαν μάλιστα «Τσώρτσιλ της Ανατολικής Ευρώπης»· ας μην ξεχνάμε όμως τα ήθη και τα έθιμα της Μαφίας: το πιο εντυπωσιακό στεφάνι στην κηδεία του δολοφονηθέντος το στέλνουν οι φονιάδες…
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr