Μάχη της Προχορόφκα: γιατί οι σοβιετικοί πολίτες έμαθαν γι’ αυτήν 10 χρόνια μετά;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ήταν η Μάχη της Προχορόφκα που πλημμύρισε από αίμα, φωτιά και καπνούς. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 12 Ιουλίου του 1943, όταν Σοβιετικοί και δυνάμεις του Άξονα αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο της Μάχης του Κουρσκ.
Ήταν η πιο μεγάλη μάχη τεθωρακισμένων που είχε γίνει ποτέ! Η Μάχη της Προχορόφκα διεξήχθη από τις 12 μέχρι τις 14 Ιουλίου του 1943, στα νότια του Κουρσκ. Οι δυνάμεις των Ναζί απέτυχαν να καταστρέψουν τις σοβιετικές τεθωρακισμένες εφεδρείες στην Προχορόφκα και να διαλύσουν το ηθικό και την άμυνα των Σοβιετικών, ενώ ο Κόκκινος Στρατός, αν και μέτρησε βαρύτατες απώλειες, σταμάτησε τις γερμανικές δυνάμεις νότια του Κουρσκ. Κι από εκεί άρχισε η υποχώρηση.
Από τις 11 Ιουλίου οι Γερμανοί είχαν ήδη πάρει θέσεις για την κατάκτηση της Προχορόφκα. Λέγεται ότι αναμετρήθηκαν τότε 1.000 γερμανικά άρματα μάχης έναντι 3.500 έως 5.000 σοβιετικών. Σύμφωνα με σοβιετικές πηγές, στη μάχη εκείνη έλαβαν μέρος, συνολικά 1.500 άρματα μάχης, 800 σοβιετικά και 700 γερμανικά. Αλλά, σύμφωνα με άλλες πηγές, ο συνολικός αριθμός των αρμάτων μάχης ήταν πολύ μικρότερος, μιας και η μάχη γινόταν σε περιορισμένο χώρο. Οι υπερβολικοί αριθμοί προήλθαν από λανθασμένες εκτιμήσεις των σοβιετικών πληροφοριών για τη γερμανική υπεροπλία που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά τη μάχη, αλλά και από επακόλουθες μεταπολεμικές αναφορές που επαναλάμβαναν αυτήν την εσφαλμένη αφήγηση.Οι Γερμανοί επιτέθηκαν το απόγευμα της 11ης Ιουλίου και αποκρούστηκαν. Στις 08:15, στις 12 Ιουλίου 1943, άρχισε η σοβιετική αντεπίθεση, με τους αμυνόμενους να έχουν τον ήλιο… σύμμαχο, που «τύφλωνε» τους Ναζί. Τα άρματα μάχης πολεμούσαν «σώμα με σώμα». Μέχρι τις 2 το μεσημέρι, όλα είχαν τελειώσει: οι Σοβιετικοί κατάφεραν να συντρίψουν την επίθεση των Γερμανών από τα δυτικά και αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να προωθηθούν 10-12 χιλιόμετρα. Οι Σοβιετικοί ήταν οι νικητές στη Μάχη της Προχορόφκα.
Γερμανός στρατιώτης θα έγραφε εκείνο το βράδυ: «Οι Ρώσοι άρχισαν την επίθεση το πρωί. Ήταν γύρω μας, πάνω μας, μέσα μας. Αυτό ήταν χειρότερο και από κόλαση!».
Και κάτι παράδοξο: Οι σοβιετικοί πολίτες έμαθαν για αυτή τη μάχη 10 χρόνια αργότερα και αφού είχε πεθάνει ο Ιωσήφ Στάλιν! Γιατί; Ίσως για να μην γίνουν γνωστές οι απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και υλικού… Άγνωσται οι βουλαί του Υψίστου Ιωσήφ…
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr