Φονικό κύμα καύσωνα τρέλανε τον Κόσμο – Και το 1911 δεν υπήρχε κλιματική κρίση…
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Φονικό κύμα καύσωνα τρέλαινε τον Κόσμο το 1911 και να σκεφτεί κάποιος ότι τότε δεν υπήρχε κλιματική κρίση… Οι σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν, άνθρωποι κοιμήθηκαν σε πάρκα, εκατοντάδες πέθαναν από τη ζέστη, ενώ άλλοι έτρεχαν αλλόφρονες καθώς η υγρασία έκανε τον καύσωνα αφόρητο.
Κι όλα αυτά, όχι στα χρόνια μας που (λένε ότι) η κλιματική κρίση σαρώνει, αλλά στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1911! Τον Ιούλιο του 1911, κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου και παρέμειναν εκεί για μέρες, σκοτώνοντας 211 ανθρώπους μόνο στη Νέα Υόρκη. Στο τέρμα της οδού Pike, στο Lower Manhattan, ένας νεαρός άνδρας πήδηξε από μια προβλήτα στο νερό, μετά από ώρες προσπάθειας να κοιμηθεί σε μια σκιερή γωνιά. Καθώς πηδούσε, φώναξε: «Δεν το αντέχω άλλο αυτό»!
Στη Μεγάλη Βρετανία ο καύσωνας συνοδεύτηκε από παρατεταμένη ξηρασία. Σημειώθηκαν ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα· στην Αγγλία με το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 36,7 °C. Ο καύσωνας και η ανομβρία (είχε να βρέξει μήνες) τελείωσαν στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν, επιτέλους, έβρεξε και έπεσε η θερμοκρασία.Μια μέρα σαν σήμερα, 16 Ιουλίου του 1911, ήταν η πιο ζεστή σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη με το θερμόμετρο να δείχνει κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου! Η ζέστη προκάλεσε και έμμεσους θανάτους, λιώνοντας την άσφαλτο στους δρόμους, προκαλώντας πολλά ατυχήματα.
Μετεωρολογικά δημοσιεύματα και ειδήσεις της εποχής περιέγραφαν τον εξαιρετικό καύσωνα σαν Κόλαση που σημάδεψε το καλοκαίρι του 1911, όχι μόνο σε πολλές ευρωπαϊκές αλλά και σε μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και χώρες της Νότιας Αμερικής.
Στην Ιταλία εκτός από τις ακραίες θερμοκρασίες είχαν να αντιμετωπίσουν και πανδημία. Παρά τις προσπάθειες των δημόσιων αρχών να κρατήσουν μυστική την όλη ιστορία, τα στοιχεία, έστω και παραποιημένα, μιλούν από μόνα τους, δείχνοντας μια δομή θανάτων ηλικίας και φύλου για το έτος 1911 που πιθανότατα οφειλόταν σε επιδημία χολέρας.
Ο καύσωνας στην Ανατολική Βόρεια Αμερική σκότωσε μεταξύ 380 και 2.000 ανθρώπους, 41.072 θάνατοι καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 1911 στη Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και δυτική Γερμανία μέτρησαν εκατοντάδες νεκρούς από το κύμα της αφόρητης ζέστης. Συνεπώς η κλιματική κρίση στα χρόνια μας υπάρχει μεν, αλλά δεν είναι αυτή υπεύθυνη για όλα τα καιρικά δεινά που μας κατατρύχουν… Κύκλους κάνει ο καιρός και γυρίζει…
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr